Aradul are deja 25 de apicultori ecologici. Aţi m?ncat miere ecologică?
18.02.2010
⋅ 0 comentarii
Aurul florilor, nectarul, bătura zeilor – Mierea. Nimic mai dulce, mai bun, mai sănătos, mai curat, darul divin lăsat pământenilor de la începuturi... Albinăritul, îndeletnicire ce coboară milenii în istorie a rămas şi va rămâne o preocupare importantă privind sănătatea omului – în zilele noastre, reîntoarcerea la hrana naturală. Mierea este produsul pur al frumoasei şi imensei lumi florale, iar albinele - exemplu de muncă, transformă (în laboratorul de ceară) polenul cules în elixir. Se cumpără şi nu se prea cumpără miere. Dar miere ecologică?!
* SC Apicola SRL a început să activeze din anul 1994, funcţionând însă - sub alte denumiri - de zeci de ani. Penultima locaţie a fost pe strada Mărăşeşti de unde s-a mutat apoi în centru, pe Meţianu. Strada Meţianu, magazinul „Apicol” - unul dintre cele mai vechi, aparţinând de Asociaţia Crescătorilor de Albine Arad. Aspectul din afară e gri-tern, dar înăuntru te simţi ca într-un imens fagure auriu, un spaţiu destinat muncii albinelor şi rezultatului ei – MIEREA. Cel din faţa rafturilor pe care sunt expuse diferite produse de/din miere sau pe bază de miere – se numeşte Ioan Simion. „Lucrez aici de 11 ani. Este o muncă frumoasă, liniştită şi laborioasă pentru cei care sunt precupaţi de apicultură. Magazinul se adresează în special apicultorilor dar şi tuturor celor care apreciază mierea”. Privind în ansamblu, găseşti tot ce-ţi trebuie dacă te preocupă albinăritul dar şi dacă eşti un simplu consumator de produse apicole. „Aprovizionarea se face periodic, încercăm să fim mereu prompţi şi să venim în sprijinul consumatorilor şi al lucrătorilor în domeniu. Pe rafturi se găsesc produse ale stupului cum ar fi: miere de diverse soiuri – tei, salcâm, polifloră, polen, lăptişor de matcă, preparate pe bază de miere şi alte produse apicole; miere cu propolis şi polen, lăptişor de matcă, polen şi miere, tinctură de propolis, drajeuri de propolis, produse cosmetice pe bază apicolă şi creme din lăptişor de matcă, miere şi propolis, loţiuni şi emulsii pe bază de lăptişor de matcă, şampoane. Ne aprovizionăm de la Complexul Apicol şi Institutul Apicol Bucureşti ce poartă denumirea fondatorului apiculturii moderne româneşti, „Viaceslav Harnaj”.Pe lângă aceste produse, magazinul oferă o gamă variată de materiale şi utilaje speciale folosite în munca apicolă: stupi, faguri artificiali, centrifuge, afumătoare, echipament de protecţie, măşti, mănuşi, combinezoane, piese de schimb pentru utilaje agricole, colectoare de polen, diferite componente ale stupului, corpuri magazie, furculiţe, cuţite pentru descăpăcit, perii apicole, dălţi, etc. În completare, cei interesaţi se pot aproviziona cu literatură de specialitate, manuale şi reviste dedicate exclusiv acestei nobile munci.
Aradul are 1000 de apicultoriPreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Arad , Ovidiu Hatcu spune că „actualmente, asociaţia numără 500 de membrii cotizanţi, dar apicultorii judeţului Arad sunt cam 1000 la număr. Este o preocupare pe cât de interesantă pe atât de productivă, dar cere multă muncă şi migală, în egală măsură dacă acea miere o produci pentru consum propriu sau dimpotrivă – pentru distribuţie pe scară largă. Acum suntem interesaţi de asigurarea cadrului legal pentru desfăşurarea acestei activităţi. Apicultorii cu multe familii de albine beneficiază de subvenţii de la stat; anul trecut 388 de apicultori arădeni au profitat de aceste subvenţii, probabil că din acest an nu se va mai pune astfel problema. În altă ordine de idei, noi milităm pentru o apicultură ecologică pliată pe cerinţele apiculturii moderne. Deja avem o grupă de 25 de apicultori ecologici care lucrează în acest regim. Asta înseamnă că familiile de albine sunt aşezate în zone curate, nepoluate, astfel că produsul rezultat e sută la sută natural, primind în final certificarea ecologică. Mă refer la apicultorii care deţin peste 4000 de familii de albine. Vom avea curând o adunare generală a apicultorilor judeţului Arad care va avea ca temă noutăţile legislative în domeniu, posibilitatea accesării de fonduri nerambursabile – tinerii sub 40 ani vor primi sume între 10.000-25.000 euro (măsura 1.1.2), iar la măsura 1.4.1 se încadrează persoanele până la 62 de ani care vor primi suma de 1.500 euro/an timp de 5 ani. Se lucrează la o nou lege a apiculturii, şi, evident – toţi cei care lucrăm în domeniu suntem interesaţi de noutăţi.”Vestea bună e că lumea începe să se întoarcă la natură, la natural, accentuîndu-se tot mai mult valoarea ecologică a oricărui produs. Mierea şi derivatele sale rămân imbatabile pentru sănătate, tratamentul diferitelor afecţiuni, frumuseţe şi viaţă lungă. E la îndemâna oricui.
Sursa:
Observator.info