Dezbaterea publică pe bugetul municipiului: discuţii despre lucrările la canalizare din Bujac sau, ?n opinia unora, ?pierdere de vreme?
02.03.2010
⋅ 0 comentarii
Dezbaterea publică pe marginea bugetului municipiului pe anul 2010 a debutat cu o prezentare succintă a proiectului, făcută de Petru Tămaş, director în cadrul Direcţiei Economice din Primăria Arad. Interesul pentru această dezbatere a fost unul destul de ridicat, comparativ cu alte dezbateri publice, fiind prezenţi reprezentanţi ai societăţii civile), ai administraţiei, dar şi ai partidelor politice. Din păcate, discuţiile nu s-au concentrat prea mult asupra proiectului de buget, de multe ori dialogul fiind purtat pe marginea unor subiecte colaterale. Din partea administraţiei au participat viceprimarul Levente Bognar (care nu a avut nicio intervenţie pe parcursul dezbaterii), city-managerul Claudia Macra, mai mulţi directori din Primărie, dar şi consilierii Ovidiu Moşneag, Gheorghe Schill, Teodora Hotăran sau Claudiu Cristea. Înafara acestora, la dezbatere au mai participat şi alţi politiceni, precum conducerea organizaţiei municipale PNL Arad (Florin Galiş, Antoanela Naaji, Vasile Man), sau consilierii judeţeni Mircea Purcaru (PC) şi Cosmin Galu, prezent şi în calitatea sa de reprezentant al Consiliului IMM-urilor.
Mircea Purcaru, cartierul Bujac şi proporţionalitatea între buget şi confortul arădenilorPrima întrebare a venit din partea lui Mircea Purcaru, cel care a ridicat problema străzii Ilarion Felea, cartier Bujac, „uitată” în momentul efectuării proiectului pentru introducerea canalizării. „Am făcut demersurile necesare şi ni s-a spus că se va face anul viitor, în limita bugetului disponibil. Mă refer la numerele 63-95, căci acolo îşi desfăşoară activitatea 23 de firme”, a spus Purcaru. Intervenţia conservatorului a fost făcută în contextul în care „bugetul pentru străzi este de 28 mai mare în 2010, faţă de anul 2002”, aceeaşi proporţie fiind valabilă şi în cazul bugetului pentru activităţile de salubrizare, dar şi pentru întregul buget. „Dacă în 2002, Aradul se gospodărea cu un anumit buget, în 2010 se gospodăreşte cu un buget de 28 de ori mai mare. Ori, confortul cetăţeanului nu a sporit tot de atâtea ori”, a spus, la un moment dat, Mircea Purcaru. Liderul PC a mai spus că în buget au fost introduse anumite sume nejustificate pentru unele cheltuieli, cum ar fi suma pentru realizarea acelui studiu de oportunitate pentru tramvaiele noi. Spre sfârşitul dezbaterii, s-a discutat mai mult despre cartierul Bujac şi despre declajul existent între lucrările la canalizare şi cele la asfaltarea străzilor. Partenerul de discuţii al lui Purcaru a fost directorul tehnic din Primărie, Răzvan Popa, cel care a asigurat că în această primăvară vor fi finalizate mai multe străzi.
Dan Artimon va da în judecată PrimăriaPreşedintele asociaţiei Arad ID, Dan Artimon, şi-a manifestat nemulţumirea cu privire la faptul că pe siteul Primăriei nu a fost afişată decât o formă incompletă a bugetului municipiului, în condiţiile în care „legea spune că trebuie pus tot proiectul”. Artimon a cerut organizarea unei noi dezbateri publice, pe proiectul complet, ameninţând că în caz contrar va acţiona Primăria în contencios administrativ. Răspunsul a venit din partea Claudiei Macra, cea care a spus că administraţia arădeană a primit laude din partea ONG-ului Academia de Advocacy, la capitolul transparenţă decizională. Dan Artimon a mai adus în discuţie problema creşterii taxelor şi impozitelor legale, făcute peste limita legală în cazul impozitului pe clădiri sau a altor taxe, unde s-ar fi ajuns de fapt la o creştere de 40%. Aici, răspunsul a venit din partea lui Gheorghe Neamţiu, şeful Direcţiei Venituri, cel care a spus din nou că taxele şi impozitele locale au fost crescute cu 20%, „în limita impusă de Hotărârea de Guvern”. Preşedintele Arad ID a mai amintit şi de referendumul pentru aprobarea bugetului, Petru Tămaş răspunzându-i că o astfel de cheltuială nu a fost cuprinsă în bugetul anului 2009, care nu mai poate fi rectificat...
Moderarea dezbaterii, cereri pentru propuneri concrete şi un răspuns rămas...în aerLa finalul dezbaterii, s-a discutat despre moderarea ei, cei din societatea civilă argumentând că aceasta trebuia să fie făcută de o persoană independentă. Temerile reprezentanţilor societăţii civile au fost acelea că având în vedere condiţiile de desfăşuarare ale dezbaterii, propunerile lor vor fi luate în seamă. „Propunerile dumneavoastră, formulate în scris, vor ajunge pe masa consilierilor municipali”, a spus Claudia Macra, răspund la unele voci din sală care spuneau că întâlnirea de ieri după-amaiză a fost o pierdere de timp. Consilierul PSD, Teodora Hotăran, a cerut reprezentanţilor societăţii civile să formuleze propuneri concrete, pe care şi-a luat angajamentul de a le susţine ca amendamente la buget, în şedinţa CLM de buget. Cei din societatea civilă au spus că nu au timp să disece bugetul aşa cum trebuie, dat fiind timpul scurt. Din păcate pentru reprezentanţii administraţiei, o propunere cât se poate de concretă a rămas fără răspuns: ULALA a cerut suplimentarea sumelor pentru subvenţia la energia termică, propunerea fiind pentru 12.429 lei. „Nivelul acestei subvenţii va duce la scăderea preţului gigacaloriei facturate pentru populaţie, la 187 lei”, au spus cei de la ULALA, faţă de 207 lei cât este în prezent. Preşedintele ULALA, Dorina Lupşe, a vorbit, a fost ascultată, dar nu i s-a răspuns, pentru că participanţii au trecut la alte subiecte.
Sursa:
Observator.info