Stire

Salarizarea dascălilor creează conflicte ?ntre Sindicate şi Inspectoratul Şcolar

08.03.2010 ⋅ 0 comentarii

Biroul Operativ al Sindicatului Democratic Învăţământ Arad a analizat situaţia existentă la nivelul judeţului Arad, privind presiunile care se fac asupra directorilor unităţilor şcolare pentru a schimba salarizarea personalului didactic prin neaplicarea  hotărârilor judecătoreşti existente. SDÎ a trimis o informare publicaţiilor locale în care sunt prezentate principalele nemulţumiri
„De jumătate de an, învăţământul arădean se confruntă cu acţiuni de intimidare din partea angajatorilor, de impuneri abuzive exercitate fie prin note adresate conducerilor unităţilor şcolare, fie prin discuţii particulare cu fiecare director în parte. Considerăm că acest stil de lucru este inadmisibil, neproductiv, declanşând tensiuni în învăţământul arădean”, explică Dănuţ Ieneşescu, preşedintele SDÎ.Acesta precizează că în ultima Notificare transmisă de IŞJ Arad către toate şcolile se fac recomandări de „ respectare şi aplicare a legii ”, indicându-se doar acele prevederi care sunt în detrimentul salariaţilor, fără a se lua în considerare drepturile salariale obţinute prin sentinţe. „În aceeaşi notă, directorii sunt ameninţaţi că vor fi sancţionaţi disciplinar dacă nu se conformează. De asemenea, se invocă faptul că la această oră salarizarea celor care lucrează în învăţământul arădean este în neregulă deoarece nu se aplică o ordonanţă care oricum nu poate anula hotărârile judecătoreşti. Dacă Legea 330/2009 este de impus oricum, chiar dacă este atât de contestată din cauza articolelor ei contradictorii, Legea 221/2008 privind majorarea salarială a celor din educaţie, deşi este perfect legală, este în continuare neaplicată. În acest caz, nu ne aflăm în ilegalitate? Uluitor este faptul că se citează din constituţie: „În România respectarea legilor este obligatorie”, evident, această prevedere este obligatorie numai pentru cei mici şi umiliţi de aroganţa altora care se consideră deasupra legilor”, explică Ieneşescu. Sindicatul Democratic a intentat nenumărate procese în instanţă încă din 2003, pentru respectarea şi aplicarea legilor. Liderul SDÎ spune că este de acord că nerespectarea prevederilor legale atrage după sine răspunderea celor vinovaţi - „Întrebarea este, cine se face vinovat de încălcarea legilor în România şi, mai ales, de ce legile sunt elaborate confuz, neclar, interpretabil şi chiar contradictoriu?”, întrebându-se şi „pe cine reprezintă conducerea inspectoratului şcolar şi interesele cui le reprezintă, pentru că pe cele ale salariaţilor din învăţământul arădean se vede bine că nu. Subliniem faptul că SDÎ Arad a urmărit în permanenţă respectarea şi aplicarea corectă a legilor în numele membrilor de sindicat pe care îi reprezintă.”
Inspectoratul Şcolar Judeţean doreşte aplicarea legislaţiei din RomâniaDrept o replică la cele spuse de liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad, Mirela Aldescu – inspectorul şcolar general al IŞJ Arad a făcut câteva precizări vizavi de problema salarizării şi a notificărilor. „Comunicările efectuate de IŞJ Arad către conducerile unităţilor şcolare sunt rezultatul activităţii de îndrumare în aplicarea legislaţiei din învăţământ şi intră în competenţa legală a instituţiei noastre. Toate adresele trimise reprezintă poziţia oficială a MECTS şi IŞJ Arad privind aplicarea legislaţiei din România”, spune Aldescu.Inspectorul general atrage atenţia că directorii, ca ordonatori terţiari de credite, nu trebuie să aibă o abordare sindicală în luarea deciziilor, ci trebuie să reprezinte interesele legitime ale instituţiei, cu respectarea legii, având o relaţie de subordonare ierarhică faţă de IŞJ, aşa cum IŞJ este subordonat MECTS. Prin comunicările cu unităţile şcolare, Inspectoratul intenţionează să asigure consultanţa tehnică de specialitate, care, „nu înţelegem de ce, este confundată cu intimidarea sau abuzul. Facem aceste clarificări, tocmai pentru evitarea oricăror confuzii sau tensiuni. Dorim să asigurăm  toate unităţile şcolare că nu avem niciun motiv de a crea astfel de situaţii, vrem să sprijinim realizarea actului educaţional în interesul tuturor celor implicaţi în realizarea acestuia (elevi, cadre didactice, părinţi etc.), subliniază Mirela Aldescu.De asemenea conducerea IŞJ Arad consideră că a arătat şi arată în continuare aceeaşi deschidere în dialogul cu sindicatele şi crede că este oportun ca neclarităţile sesizate să fie discutate - „în primul rând, direct cu conducerea instituţiei noastre, şi nu prin intermediul comunicatelor adresate unităţilor şcolare sau mass-mediei.”

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/