Stire

Imaginea rom?nilor: hoţi şi prostituate

15.03.2010 ⋅ 0 comentarii

Cotidianul The Times, ziarul cel mai serios şi important din Marea Britanie, scrie rar despre români. Dar dacă atunci când scrie, vorbeşte despre prostituatele din România care ar fi invadat Europa, avem o problemă mare. În acelaşi timp, în UK a apărut informaţia că românii sunt între primele zece naţionalităţi ale deţinuţilor străini din UK. De felul în care suntem percepuţi depinde până la urmă viitorul comunităţii româneşti în UK.
The Times prezintă un studiu al organizaţiei Tempep, finanţată de UE, care analizează provenienţa prostiuatelor din Europa. Studiul însă nu are la bază statistici oficiale, eventual din surse ale poliţiei, despre numărul efectiv de prostituate din fiecare ţară, ci se bazează pe “percepţia” unor ong-uri din fiecare ţară, care se ocupă de domeniu. The Times începe cu povestea unei prostituate românce. Dependentă de heroină şi cu un copil mic de crescut, Ana-Marie a decis să-şi vândă ce are mai bun, spune cotidianul britanic. Ea a devenit parte a unui exod al femeilor disperate din România care a făcut ca această ţară să fie considerată cea mai mare exportatoare de prostituate din Europa.Ana-Marie, de 32 de ani, a fost convinsă de un client să-l urmeze la Paris, unde a lucrat în baruri şi cluburi câştigând într-o lună mai mult decât ar fi câştigat într-un an pe străzile din Bucureşti.Cazuri ca al ei au determinat o dezbatere aprinsă în România pe tema efectelor secundare neplăcute în urma intrării fostei ţări comuniste în Uniunea Europeană şi obţinerii dreptului la liberă circulaţie în 2007.Un studiu efectuat de Tempep, o reţea a agenţiilor de sănătate în industria sexului finanţată cu fonduri UE, a descoperit că una din opt prostituate din Europa este româncă, luând locul rusoaicelor care deţineau locul întâi de la ultima evaluare din 2006. Vorbind de la Bucureşti, unde s-a reîntors recent, Ana-Marie a spus: “Amenda în România pentru prostituţie este de 120 de euro şi aş lua una aproape în fiecare noapte de stat pe stradă. Nu am nicio şansă să plătesc aceste amenzi, să plătesc chiria şi să-mi hranesc copilul. Aş ajunge la închisoare…În Franţa pot lua gratuit prezervative şi metadonă , de asemenea mă pot plânge poliţiei dacă se întâmplă ceva în loc să fiu hărţuită”.The Times citează şi cotidianul Evenimentul Zilei, care a titrat:”România, campioană la prostituţie”. Evenimentul Zilei a făcut apel la o nouă dezbatere pentru ca prostituţia să fie legalizată, în linie cu o propunere a unei comisii prezidenţiale de acum patru luni.Propunerea, scrie The Times, a fost blocată de o alianţă a grupurilor civice şi religioase care include puternica Biserica Ortodoxă Română. Rezultatull legilor anti-prostituţie, potrivit lucrătorilor din lumea sexului, este că prostituatele sunt trimise regulat la închisoare în timp ce clienţii lor sunt cu greu pedepsiţi, mai scrie The Times.
Observă şi BBCBBC news a titrat că România este în fruntea listei “lucrătorilor sexuali” din UE. “România a depăşit Rusia în topul ţărilor de origine a prostituatelor în UE”, a scris BBC news, citând studiul Tempep privind prostituţia efectuat în UE. În 2006 în topul listei ţărilor de origine au fost Rusia, Ucraina şi România, în această ordine, dar în 2008 în top 3 au fost România, Rusia şi Bulgaria. România şi Bulgaria au aderat la UE în 2007, precizează BBC.Reţeaua Tampep, finanţată din fonduri UE, colectează date de la organismele de sănătate publică care monitorizează şi ajută prostituatele.Potrivit studiului, din Europa Centrală şi de Est, inclusive din ţările baltice şi balcanice, vin circa 70% dintre imigranţii care oferă servicii sexuale în cele 27 de naţiuni ale UE. În UK, cea mai mare concentraţie a imigranţilor care oferă servicii sexual este în Londra -80%.“De  la aderarea Bulgariei şi României la UE, mulţi imigranţi din aceste ţări care oferă servicii sexuale sunt mai puţin restricţionaţi în urma noului lor statut”, arată raportul. “În plus, munca pe stradă le permite să lucreze ocazional şi să-şi schimbe locaţia când doresc, creând un grad mai mare de mobilitate”.
Românii, spaima OlandeiEste necesar să se întocmească un plan de acţiune înainte de vară, pentru a rezelva problemele cauzete de influxul de polonezi, bulgari şi români în unele părţi din Rotterdam, Haga şi Schiedam, a explicat ministrul olandez al Integrării , Eberhard van der Laan.Industria agricolă din vestul Olandei atrage atât de mulţi nou-veniţi încât trebuie luate măsuri pentru a reduce neplăcerile cauzate de aceştia, a spus ministrul, potrivit Dutch News.“Sunt străzi cu 20 de polonezi într-o casă, unde draperiile sunt închise în timpul zilei. Vin din Insulele Antile aici ca să vândă droguri. Ştim aceste probleme şi este datoria noastră să le rezolvăm. Crescătorii de roşii şi sparanghel care beneficiază de pe munca lor sunt şi ei responsabili”, a mai spus ministrul.Experţii îm forţa de muncă internaţională şi fermierii au fost invitaţi la o dezbatere pe marginea acestui subiect.
În topul infractorilor din UK România se situează pe locul 10 în topul naţiunilor care populează cu infractori închisorile din Marea Britanie, după Jamaica, Nigeria, Irlanda, Vietnam, Polonia, China, Somalia, Pakistan şi India.Politicile guvernului britanic au transformat închisorile din Marea Britanie în “Naţiunile Unite ale crimei”, deţinuţii provenind din nu mai puţin de 160 de ţări diferite din cele 192 câte fac parte din ONU, comentează publicaţia Daily Mail. Nu există raţiuni pentru care s-ar putea trage concluzia că imigranţii sunt maqi certaţi cu legea decât britanicii. Faptul că 11.546 din totalul de aproape 84.000 de puşcăriaşi au altă cetăţenie semnifică doar că numărul imigranţilor din Marea Britanie este mult prea mare, mai comentează jurnaliştii britanici.“Ceva nu este în regulă cu politicile noastre de securitate şi imigraţie”, a declarat deputatul conservator Damian Green, care a criticat şi faptul că britanicii plătitori de taxe trebuie să achite costurile cazării acestor infractori în spatele gratiilor.
De unde vin prostituatele în EuropaRomânia (locul 3 în 2006)(12% din totalul prostituatelor străine)Rusia (1)(9%)Bulgaria (4)(8%)Ucraina (2); Nigeria(5)(7%)Brazilia (8)(5%)Belarus (7); Moldova; Polonia (6); Ucraina; Thailanda (9)(4%)Sursa: Tempep

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/