Creşterea subvenţiei de la Primărie, singura soluţie pentru scăderea preţului gigacaloriei ?n 2010
21.03.2010
⋅ 0 comentarii
Pentru eficientizarea activitãtii, ar fi necesare investitii de peste 200 milioane euro numai la CET Lignit
Observator Arãdean a mers mai departe în subiectul formãrii pretului gigacaloriei pentru consumatorul arãdean, în ideea identificãrii cauzelor pentru care plãtim unul dintre cele mai mari preturi pentru energia termicã din tarã. În acest sens, am trimis un set de întrebãri celor de la CET Lignit, rãspunsul lor ajungând în aceeasi zi - vineri. Atât întrebãrile, cât si rãspunsurile au fost trimise mai departe cãtre CET Hidrocarburi. De acolo, am fost anuntati cã vom primi un rãspuns în cursul zilei de luni, la întrebãrile ce tin de activitatea acestei ramuri a CET-ului. Redãm mai jos, integral, rãspunsul celor de la CET Lignit, semnat de directorul Pavel Moisa si de seful Serviciului Management Energetic, Florin Hafiuc.
1. Cum se calculeazã pretul gigacaloriei, ce criterii se iau în calcul si unde ar fi punctele care ridicã pretul pentru CET Arad, în comparatie cu alte orase (dacã existã aceastã diferentã).
Calculul pretului energiei termice se face în baza unei metodologii elaboratã si aprobatã prin Ordinul 57/2008 al presedintelui Autoritãtii Nationale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). În baza unei prognoze bugetare, structuratã pe capitole semnificative de cheltuieli, care este transmisã autoritãtii de cãtre agentul economic, autoritatea stabileste cheltuielile pe care le considerã justificate, adaugã un profit de maxim 5% si stabileste pretul de productie pe care îl transmite agentului economic sub forma unei decizii. Agentul economic, (conform articolului 40, alineatul 5, coroborat cu art. 45, alin. 4, litera a, din Legea Energiei termice nr. 325/2006) este obligat sã aplice pretul stabilit de cãtre autoritate prin decizie.
Pretul de productie al energiei termice la SC CET ARAD nu este mai mare decât preturile de productie ale altor centrale care alimenteazã sistemele centralizate de termoficare ale altor orase. Pretul local de furnizare este format din pretul de productie, la care se adaugã tariful de transport si tariful de distributie. Aceste douã tarife apartin SC CET HIDROCARBURI SA si sunt reglementate de cãtre Autoritatea Nationalã de Reglementare a Serviciilor Comunale (ANRSC). Acest pret local de furnizare este acoperit din trei surse: buget central, buget local si consumatorul casnic. Diferenta dintre diferitele orase constã în modul de reparizare al pretului pe fiecare din cele trei surse. Aceastã decizie nu apartine agentului economic.
SC CET ARAD SA nu beneficiazã de subventii. Toate subventiile sunt încasate direct de cãtre SC CET HIDROCARBURI SA.
2. Ce anume a determinat scumpirea anuntatã de la întâi aprilie, dincolo de calculul celor de la ANRE? Inflatia la modul general, cresterea pretului la combustibil? Nu exista posibilitatea utilizãrii unor materii prime mai
ieftine?
Combustibilul s-a scumpit (în special gazul natural). Apa rece furnizatã de Compania de Apã Arad, care este un element semnificativ de pret, se scumpeste trimestrial, toate materiile prime si materialele necesare activitãtii de mentenantã s-au scumpit. Toate serviciile executate de terti si toate taxele percepute de diverse autoritãti si agentii s-au majorat.
Cheltuielile cu salariile reprezintã maxim 20% din pretul de productie si nu au fost majorate fatã de cele cuprinse în pretul anterior. Cheltuielile cu combustibilul reprezintã cca. 60% din pretul de productie.
3. Ce ar trebui fãcut, la modul general si aplicat, pentru reducerea costului de producere al gigacaloriei?
a. Dacã rãspunsul ar fi alte materii prime (alte surse pentru materia primã), de unde ar putea fi ele achizitionate si de ce nu se face acest lucru?
Cu tehnologia existentã, actualmente se foloseste reteta de combustibili cea mai ieftinã (85% cãrbune inferior). SC CET ARAD are încheiate contracte extrem de avantajoase de achizitie a combustibilului. Sub actualele preturi de achizitie nu se poate coborî. De asemenea, trebuie mentionat cã instalatiile SC CET ARAD SA sunt alimentate cu gaz direct din reteaua de transport, cu 25% mai ieftin decât gazul consumat din reteaua de distributie a Municipiului Arad. SC CET ARAD SA este singurul consumator care beneficiazã de acest avantaj.
b. Dacã ar fi nevoie de investitii pentru modernizarea instalatiilor CET, ce sumã ar trebui cheltuitã (estimativ) si dacã existã proiecte/intentii/promisiuni
Este imperativã contractarea unei investitii necesarã implementãrii unor tehnologii de cogenerare de înaltã eficientã, cogenerare în ciclu combinat cu grup de 200 MW pe gaz natural. Valoarea acestei investitii este de cca. 200.000.000 euro. De asemenea, existã un studiu de fezabilitate aflat într-o stare avansatã de finalizare, prin care cazanul nr. 2 de 420 t/h sã fie modernizat pe combustibil gaz natural. Valoarea acestei modernizãri este de cca. 10.000.000 euro. Doar o astfel de solutie ar putea determina, în perspectivã, scãderea pretului de producere a energiei termice.
c. Dacã ar fi nevoie de investitii pentru schimbarea conductelor de termoficare din oras: în ce mãsurã, cât ar costa si dacã existã mãcar o corespondentã cu Primãria pe aceastã temã
Nu ne apartine, adresati-vã cãtre SC CET HIDROCARBURI SA.
d. Credeti cã solutia cresterii
subventiei din partea Primãriei ar fi singura solutia aplicabilã pentru reducerea pretului la gigacalorie plãtit de consumatorul arãdean în anul 2010?
DA.
4. Care este situatia la zi a creantelor pe care CET le are de încasat de la populatie si dacã existã o statisticã ce sã compare cresterea pretului cu gradul de îndatorare al cetãteanului. Adicã, o crestere a pretului nu ar aduce mai putini bani CET-ului pentru cã arãdenii nu vor reusi sã plãteascã?
Nu ne apartine, adresati-vã cãtre SC CET HIDROCARBURI SA.
Sursa:
Observator.info