Stire
Un liceean a pus bazele propriei ferme, aceasta devenind printre cele mai apreciate din Arad
23.03.2010
⋅ 0 comentarii
Într-o perioadă de criză, în care multe firme au ajuns să îşi oprească activitatea, Alexandru Tăşedan, elev în clasa a XII-a D la Grupul Şcolar de Industrie Alimentară din Arad este managerul de succes al unei ferme din Curtici. Ajutat de cei şase angajaţi pe care îi are în subordine, Alexandru îngrijeşte 50 de capete de bovine şi se poate lăuda cu succese remarcabile: „Producţia de lapte pe cap de vacă din ferma pe care o conduc este de 31,8 litri, astfel încât lunar sunt livraţi 24.000 de litri de lapte unei fabrici şi abonaţilor, ceea ce face ca ferma noastră să fie una din cele mai prestigioase din judeţul Arad. Avem patru vaci campioane naţionale ale rasei Bălţata Românească şi o tehnologie de creştere şi exploatare a bovinelor conformă cu standardele europene în vigoare”, ne spune Alex Tăşedan. Pentru că nu vrea să îşi neglijeze şcoala, mai ales că anul acesta susţine examenul de Bacalaureat, Alexandru a găsit metode moderne şi eficiente de a-şi administra afacerea. Astfel, pentru a remedia inerentele probleme ale firmei, organizează săptămânal şedinţe cu angajaţii săi şi, pentru ca şi în lipsa lui totul să se desfăşoare la parametri maximi, a instalat la fermă camere video. Zilnic, imaginile de la fermă ajung în computerul tânărului, acesta putând verifica din Arad ce se petrece în zonele importante ale unităţii sale.
Rădăcinile succesului: dragostea pentru animale, susţinerea părinţilor şi pregătirea de specialitateDragostea pentru animale şi-a descoperit-o de când avea doar patru ani. Atunci bunicii lui au cumpărat o viţeluşă, cu gândul de a o sacrifica. Plânsul copilului şi îndârjirea cu care el apăra noua vietate din gospodărie au convins familia să lase animalul în viaţă. Dar, visul lui Alex a devenit posibil şi datorită familiei sale, care l-a susţinut atât din punct de vedere moral cât şi financiar. „Cu atât mai mult cu cât nu mulţi părinţi ar fi dispuşi să investească în zootehnie, ţin să mulţumesc familiei mele, care a fost întotdeauna alături de mine.”Ca elev la o clasă de tehnician veterinar, Alex a avut şansa de a afla mai multe despre domeniul care l-a pasionat de copil. „Doresc să le mulţumesc cu această ocazie doamnelor profesoare Floare Hotăran, Ana Bereneanţ şi Gheorghina Vlad, care la orele de specialitate m-au ajutat să îmi pun bazele unei pregătiri solide.”De asemenea, tânărul fermier intenţionează să urmeze Facultatea de Zootehnie de la Timişoara pentru a dobândi cât mai multe cunoştiinţe în domeniu şi pentru a-şi putea gospodări, în continuare, în condiţii cât mai optime ferma.
Editează propria revistă - Express Dairy”Totuşi, în opinia lui Alex, un specialist nu se mulţumeşte numai cu ceea ce îi pune la dispoziţie şcoala, ci trebuie să studieze în permanenţă lucrări de specialitate. Din acest motiv, încă din clasa a IV-a, Alex şi-a adunat informaţii despre zootehnie şi chiar a cochetat cu ideea de a edita el însuşi o revistă. Visul i s-a împlinit în 2008 când a iniţiat un buletin informativ, destinat exclusiv crescătorilor de vaci din România – „Express Dairy”. Distribuită în 2000 de exemplare, această publicaţie apare lunar, şi chiar dacă publicul ţintă este din ţara noastră, revista apare şi în Italia, Olanda şi Germania. Ca orice manager serios, Alexandru Tăşedan are proiecte îndrăzneţe. „Se va depune un proiect la sediul APDRP (Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit), iar cu suma suficient de consistentă, vom completa efectivul de vaci şi echipamentele zootehnice. La capitolul media, doresc să schimb look-ul revistei şi să dezvolt conţinutul editorial.”Alex spune că puţini tineri sunt pasionaţi de asemenea „job”-uri. „Realitatea zilelor noastre este că multiplele posibilităţi ale unui job curat fac tot mai mult posibilă lipsa tinerilor fermieri. Sunt puţini acei tineri, de vârsta mea, care să fie preocupaţi de această meserie. Cu toate acestea sper ca toţi cei care au în gând o astfel de continuitate în viaţă, să se gândească de două ori înainte de a face acest pas, pentru că agricultura înseamnă să pui suflet, înseamnă să uiţi uneori de tine şi să te gândeşti numai la fermă... înseamnă 90 la sută din viaţa ta. Aceasta este opinia mea.”
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info