Stire
Bătr?nii adaptează rummy la realitatea de azi: ?l joacă "pe furate"
08.04.2010
⋅ 0 comentarii
La Centrul de Zi pentru Vârstnici Arad de pe str. Andrei Mureşanu sunt înscrise 400 de persoane, iar zilnic vin aici cel puţin 30 de bătrâni. În acest loc uită de problemele de acasă, de răutate, nesiguranţă şi intoleranţă. Doar linişte şi înţelegere. În ochii lor se citeşte bucuria, aici au libertatea şi spaţiul de care au nevoie, participă la diverse activităţi, ore de religie sau sport. Noi i-am găsit jucând rummy „pe furate”, o variantă numai a lor. „Nu ştim cine a schimbat jocul, dar noi l-am prins aşa şi ne place” ne-a spus Saveta Văduva. I-am întrebat cum şi-au petrecut Sfintele Sărbători de Paşte... Cei mai mulţi acasă, în familie, cu masa nu atât de încărcată ca în alţi ani, doar cu mâncăruri tradiţionale: „Am pregătit câte un pic din toate, nu foarte multe, ţinem mai mult regim. Dar aşa, câteva ouă roşii, un pic de friptură de miel, astea nu pot lipsi de pe masă” a spus Aurelia Petrovici. Le-a fost greu să pregătească mai mult, nu îşi permit din pensiile lor mici. „Ne mai ajută şi copii, dar dacă s-ar putea să îi ajutăm noi, ar fi şi mai bine”, mărturiseşte cu durere în glas d-na Aurelia. Sunt bucuroşi că au unde veni, mai ales că noua locaţie e mai spaţioasă, mai luminoasă şi mult mai curată. Bătrânii care vin la Centrul de Zi sunt supăraţi. Nemulţumirea lor cea mai mare este legată de noul sistem de acordare a biletelor de tratament. „Suntem supăraţi pentru că actualul Guvern nu respectă legea. Avem nevoie de tratament, nu de odihnă” ne-a spus Gheorghe Mândăcan, în vârstă de 81 de ani, veteran de război. Noul sistem îi nemulţumeşte pe toţi cei prezenţi aici, dar cui să se plângă? Se sfătuiesc unii cu alţii, pun ţara la cale, deapănă amintiri. „Mai povestim din tinereţe, de servici. Înainte nu aveam timp, dar acum avem mult timp liber, dar nu atâţia bani cât ne-ar trebui” a mai spus Ghe. Mândăcan.
Biletele de tratament, motiv de supărare„Din păcate sunt multe persoane bolnave, iar biletele de tratament sunt puţine, cu mult mai puţine decât cei care ar trebui să beneficieze de ele. Acest sistem nou, de punctaj şi repartizare cu ajutorul calculatorului, a fost gândit de Asociaţia Naţională a Pensionarilor, împreună cu Casa Naţională de Pensii. Înainte, biletele de tratament erau repartizate în ordinea depunerii cererilor. Anul acesta repartizarea se face în funcţie de punctajul obşinut” ne-a precizat Mihaela Vasil, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Arad.
„Suntem supăraţi pentru că actualul Guvern nu respectă legea. Avem nevoie de tratament, nu de odihnă” - Gheorghe Mândăcan
„Vin aici să mă întâlnesc cu prietenele mele, colegele mele de la club. Ne cunoaştem de foarte mult timp, am legat prietenii pe viaţă” - Eugenia Unc.
„Ne-am pregătit şi noi, la centru, de Paşti, pentru că e ca o a doua familie pentru noi” - Aurelia Petrovici
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info