Impozite noi şi penalităţi mai mari, ?n acest an
13.04.2010
⋅ 0 comentarii
Nevoia de bani la buget îi face pe reprezentanţii Guvernului să introducă impozite noi în acest an, în condiţiile în care au promis că nu modifică cota unică şi TVA. De asemenea, Ministerul Finanţelor pregăteşte penalităţi mai mari de întârziere la plata obligaţiilor către stat, impozit pe terenurile acoperite de clădiri şi un impozit forfetar, promis încă din 2009.Impozit pe terenurile acoperite de clădiriGuvernul intenţionează să impoziteze şi terenurile acoperite de clădiri, prin eliminarea din Codul Fiscal a prevederii care stabileşte că aceste suprafeţe sunt scutite de impozit. Finanţiştii arădeni ne-au explicat că, de exemplu, pentru un bloc cu o amprentă de 600 metri pătraţi amplasat pe un teren de 1.000 metri pătraţi se plăteşte în prezent impozit doar pentru diferenţa de 400 metri pătraţi, în cotă-parte pentru proprietari, dar că modificarea pregătită de Guvern va lărgi baza impozabilă cu suma aferentă amprentei tuturor clădirilor din ţară. În prezent, impozitul pe teren se datorează pentru terenurile ocupate de orice fel de construcţii care nu sunt de natura clădirilor, precum alei, terenuri de sport, bazine.
Penalităţi mai mari la întârzierea plăţilor către statTotodată, din acest an, firmele vor fi taxate mai scump pentru fiecare zi de întârziere la plata impozitelor. Deşi modificarea este prezentată ca un beneficiu adus firmelor, respectiv se va reduce dobânda zilnică penalizatoare pentru datoriile firmelor către stat de la 0,1% pe zi, cât e în prezent, la 0,05%, există şi un revers al acestei propuneri.Proiectul de modificare a Codului de Procedură Fiscală, publicat ulterior pe site-ul Finanţelor, arată introducerea unui al doilea tip de penalizare. Astfel, dacă datoria este plătită în primele 30 de zile de la scadenţă, nu se datorează şi nu se calculează penalităţi.Dacă datoria este plătită în următoarele 60 de zile de la scadenţă, penalităţile ajung la 5% din obligaţiile principale. Dacă datoriile sunt plătite după 60 de zile, penalităţile cresc la 15% din datoria principală rămasă.
Impozitul forfetar mai aşteaptăImpozitul forfetar este o nouă invenţie a statului pentru a creşte încasările la buget. Încă din toamna anului trecut, Guvernul a promis, în mod repetat, că impozitul minim va fi înlocuit cu impozitul forfetar. Măsura urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2010, apoi de la 1 aprilie 2010. Între timp, însă, oficialii din Guvern s-au răzgândit, susţinând că FMI nu-i lasă să renunţe la impozitul minim.Astfel, transportul cu taxiuri, spălătoriile auto şi interpretarea artistică se numără printre activităţile introduse într-o listă ce cuprinde 28 de servicii pentru care se va plăti impozit forfetar, potrivit unui nou proiect al Guvernului. Alte servicii nou introduse sunt vulcanizările, transporturile urbane, suburbane şi metropolitane de călători, alte transporturi terestre de călători, activităţi de întreţinere peisagistică, activităţi suport pentru interpretare artistică (spectacole), activităţi de creare artistică, activităţi de gestionare a sălilor de spectacole.De asemenea, impozitul forfetar se va aplica şi pentru restaurante, firme prestatoare de servicii în alimentaţie (catering) pentru evenimente, alte activităţi de alimentaţie, baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor. Cel mai mic impozit forfetar, de 2.000 de lei, va fi plătit pentru localurile de la sat care nu au o suprafaţă utilă mai mare de 10 metri pătraţi. Pentru cafenelele, barurile sau restaurantele situate în comune, suma minimă plătită pentru o suprafaţă de maxim 10 metri pătraţi va fi de 2.300 de lei. La oraş, impozitul va fi de 2.900 de lei, iar în cazul municipiilor, impozitul este diferenţiat pe patru zone, astfel că o firmă care îşi desfăşoară activitatea într-o zonă de tip A (centrală -n.r.) va plăti un impozit anual între 8.900 de lei şi 41.100 de lei.
Sursa:
Observator.info