Stire

Statele de plată din primării, a doua oară la control

13.04.2010 ⋅ 0 comentarii

Angajaţii instituţiilor unde au fost găsite greşeli în întocmirea statelor de plată, cu ocazia controlului efectuat de Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale, au fost nevoiţi să le refacă şi să le transmită din nou la verificat. Conform directorului AJPS Arad, Daniela Bătrân, instituţia nu a făcut o statistică privind numărul instituţiilor unde au fost depistate probleme majore. „Am avut o lună de zile să verificăm 240 ordonatori de credit şi nu am avut timp să facem o statistică. Poate spre sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai vom întocmi o astfel de statistică”, ne-a spus Daniela Bătrân. În această perioadă, AJPS verifică din nou statele de plată, în speţă dacă au fost făcute acele corecturi indicate după primul control. „Noi ne uităm la fiecare persoană, la fiecare stat de plată. Unii poate corectează total, alţii parţial, alţii poate deloc”, a argumentat directorul AJPS ideea că activitatea de control va lua un anumit timp. Despre natura greşelilor, Daniela Bătrân s-a referit din nou la cele de scriere. „Unii poate nu au ştiut să aşeze informaţiile în pagină, alţii nu au trecut funcţia după legea 330”, a mai explicat Daniela Bătrân, adăugând că greşelile pot fi cauzate şi de simple omisiuni. Concluzia ar fi că o situaţie mai clară a rezultatului acestor controale va fi disponibilă spre sfârşitul lunii, sau după ce se va termina şi cel de-al doilea control.
Există primării unde nu s-au dat de la început sporuriFără o statistică oficială, nu se poate evalua nici în câte primării vor fi nevoiţi angajaţii să dea înapoi din banii luaţi în baza unor sporuri, dar nici în câte primării au scăzut efectiv veniturile angajaţilor prin tăierea unor sporuri sau prin reîncadrări. Cert este că există unele primării unde măsurile restrictive luate de Guvern, în privinţa salarizării personalului bugetar, nu au afectat prea mult situaţia angajaţilor. La Sebiş de exemplu, primarul Gheorghe Feieş spune că „noi nu am dat sporuri şi prime. Noi am înţeles situaţia, asta este. Suntem singura primărie ultra corectă. Sunt de-acord că salariile sunt foarte mici, dar noi nu am dat sporuri, nici prime de vacanţă”, a spus primarul oraşului Sebiş. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în Pâncota, unde primarul Iosif Retter la fel nu a dat sporuri. „De zece ani de când sunt la primărie nu am dat sporuri. Ştiu că au dat alţii şi spor de aer, de revenire din concediu, după cum am văzut la televizor. Am dat doar sporul de vechime şi cel pentru controlul financiar preventiv (CFP)”, a spus primarul Iosif Retter. 
„Cine vine cu  600 de lei să lucreze la Primărie?”La Chişineu Criş, primarul Gheorghe Burdan ne-a spus că toţi angajaţii din primărie au beneficiat de un spor de dispozitiv, de 25%, inclus în Contractul Colectiv de Muncă ce a expirat la data de întâi aprilie. Mai departe însă, „nu ştim cum vom face, dacă va mai fi inclus în noul Contract Colectiv de Muncă. Cel mai bine era să se aplice acei coeficienţi, conform legii. Aşa bulibăşeală eu nu am mai văzut. Noi în ianuarie am dat salariile aferente lunii decembrie, ori o ordonanţă bate legea? Cine vine cu 600 de lei să lucreze la Primărie? Cei cu 25 de ani vechime ajung la 800 de lei. Noi vrem să respectăm legea, dar nu este corect. Există şi autonomie locală, noi avem agenţi economici în localitate, colectăm TVA, avem  venituri proprii şi am putea da un salar mai bun la oameni”, ne-a declarat primarul din Chişineu Criş, Gheorghe Burdan.  Cei din Chişineu Criş aşteaptă acum o infomare din partea AJPS, pentru a vedea dacă vor mai putea da acel spor de dispozitiv.

Sursa: Observator.info

Autor: Lucian Cozma ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/