Salariile profesorilor arădeni diminuate cu sume ?ntre 100 şi 700 de lei! Sindicaliştii ameninţă cu greva generală
15.04.2010
⋅ 0 comentarii
Aplicarea Legii Salarizării Unitare a stârnit nemulţumiri în rândul dascălilor arădeni. De la salarii de 1.300-1.500 de lei aceştia s-au trezit cu 1.000 de lei. Mai mult sunt profesori care au ajuns să primească un salariu de doar 600 de lei. Familiile în care ambii soţi sunt cadre didactice au pierdut, cumulat – 700-800 de lei şi spun că nu au cum să se descurce şi cu traiul zilnic şi cu ratele bancare. Profesorii debutanţi au pierdut la salariu aproximat 150 de lei pe când cei cu vechime maximă şi grade didactice 400 de lei. Diminuările salariale au apărut după ce unităţile de învăţământ au trebuit să renunţe la sentinţele judecătoreşti prin care sindicatele câştigaseră unele drepturi şi sporuri şi să treacă la salarizarea unitară. Acest lucru trebuia făcut începând cu 1 ianuarie însă nu toate şcolile au respectat această prevedere. Acum, după recalcularea salariilor, dascălii au privit stupefiaţi fluturaşii cu drepturile băneşti, constatând că au pierdut, în funcţie de vechime şi grade didactice între 100 şi chiar 700 de lei. Directorii din unităţile de învăţământ au încercat să le explice că nu se poate face nimic şi sunt nevoiţi să se încadreze în prevederile legii însă unii salariaţi se gândesc cum îşi vor achita de acum cheltuielile lunare sau ratele bancare.
Inspectorul şcolar general explică situaţia creatăInspectoratul Şcolar Judeţean a informat unităţile de învăţământ referitor la reîncadrarea personalului didactic din învăţământ la data de 1 ianuarie. Reîncadrarea personalului din învăţământ conform prevederilor Legii 330/2009 şi OUG 1/2010 porneşte de la salariul avut la 31.12.2010, fara diminuarea de 15,5 % şi fără salariul de merit. Această recalculare nu a fost făcută conform prevederilor, unele şcoli nerenunţând la drepturile câştigate prin sentinţe. “Diferenţele salariale au apărut datorită faptului că salariile de încadrare ale celei mai mari părţi a membrilor SDI (Sindicatul Democratic), dar nu ale întregului personal din învăţământul arădean, cuprindeau la data de 31.12.2009, şi, în anumite cazuri includ şi acum, drepturi salariale acordate conform unei sentinţe judecătoreşti. Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale Arad a efectuat verificări privind reîncadrarea personalului din unităţile de învăţământ, iar în urma constatărilor, unii directorii ai unităţilor de învăţământ au refăcut statele de plată, alţii nu le-au refăcut, prin urmare există în continuare diferenţe salariale”, ne spune Mirela Aldescu, inspectorul şcolar general al IŞJ Arad.
La nivel naţional s-a hotărât o zi de grevă generală, în 22 aprilieNici într-o şcoală arădeană nu au existat până acum proteste vizavi de situaţie, chiar dacă mulţi sunt dezamăgiţi. Dascăli din unele şcoli au trimis însă scrisori către mass-media unde spun că sunt presaţi şi ameninţaţi de Inspectoratul Şcolar, de Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale sau de alte instituţii locale. Liderii de sindicat din şcoli au sunat însă preşedinţii de sindicate pentru a-i întreba dacă vor fi susţinuţi în cazul unor proteste spontane. „Situaţia este destul de critică în momentul de faţă. Am organizat o şedinţă cu Colegiul Liderilor, aici participând liderii de sindicat din şcoli. Aceştia ne-au prezentat situaţia din şcoala lor. Au apărut diminuări salariale cuprinse între 100 şi 700 de lei, din cauza neaplicării sentinţelor judecătoreşti şi prin eliminarea unor sporuri”, ne explică Dănuţ Ieneşescu, preşedintele Sindicatului Democratic din Învăţământ, filiala Arad. La nivel naţional, federaţiile sindicale reprezentative din educaţie au decis să intre în 22 aprilie în grevă generală pentru a trage un semnal de alarmă referitor la problemele cu care se confruntă. Totodată sindicaliştii recomandă membrilor de sindicat să nu treacă notele în catalog şi să nu participe la examenul de bacalaureat şi anume la proba de testare a competenţelor digitale ce va începe luni.
Le convine sau nu, directorii au cerut aplicarea legiiNici salariile directorilor unităţilor de învăţământ nu au scăpat de diminuare. La unii, salariile au scăzut cu mai bine de 400 de lei, însă aceştia spun că au ales soluţia cea mai bună – cea legală. După „vizita” Agenţiei de Prestaţii Sociale şi după primirea notificărilor prin care li se cerea respectarea legii în termen de cinci zile, directorii au cerut renunţarea la sentinţele judecătoreşti şi aplicarea Legii. „Ne-am conformat cu prevederile legale în vigoare şi am renunţat la sentinţa judecătorească. Într-adevăr după recalculare salariile au scăzut foarte mult, cu 15 procente. Să vă dau un exemplu: un profesor care primea 1.500 de lei acum a rămas cu 1.300 de lei, deci a pierdut 200 de lei ceea ce se simte foarte mult. Profesorii noştri sunt nemulţumiţi de situaţia creată dar le-am explicat că nu avem ce face. Trebuie să aplicăm legea”, ne spune Anca Stoenescu, directorul Grupului Şcolar de Industrie Alimentară din Arad.La Liceul Teoretic „Vasile Goldiş” din Arad, un profesor cu doctorat, care primea în mână 1.300 de lei a rămas acum cu 1.000 de lei. Profesorul este supărat deoarece a depus un efort considerabil pentru a face doctoratul iar acum nu ştie cum va trăi de pe o lună pe alta. „Avem un profesor foarte bun care a avut oferte să plece în străinătate ca profesor. A rămas la noi iar acum după recalcularea salariului are în mână 600 de lei. Cum se poate trăi într-o lună cu aceşti bani? Toţi profesorii sunt dezamăgiţi iar cei care sunt soţ şi soţie au pierdut 700-800 de lei cumulat, ceea ce este foarte mult. Nu pot să spun dacă Legea este bună sau nu, dar oamenii au de suferit”, ne spune Eugen Bocăniciu, directorul Liceului „Vasile Goldiş”.La Şcoala Generală „Mihai Eminescu” din Arad, directorul Iliţa Moldovan a reunit, la începutul săptămânii, Consiliul Profesorul pentru a le explica tuturor cauza diminuărilor salariale – „Nu au avut loc proteste la noi în şcoală deşi oamenii sunt foarte nemulţumiţi. Le-am explicat care este situaţia şi au înţeles că legea trebuie pusă în aplicare. Salariile au fost diminuate cu aproximativ 17%, unii pierzând chiar 400 de lei la salariu.” Aceeaşi situaţie este şi la Şcoala Gene-rală „Aron Cotruş” din Arad unde s-a renunţat la sentinţa judecătorească – „Sunt profesori care primesc salarii cu 400 de lei mai mici decât înainte. Aceste pierderi le-au suferit profesorii cu vechime mare şi cu toate gradele didactice, pe când debutanţii au pierdut în jur de 150 de lei la salariu. Am discutat cu colegii şi le-am explicat care este situaţia. Bineînţeles că sunt nemulţumiţi dar nu s-a ajuns la conflicte şi proteste. Nu am luat această hotărâre cu bucurie dar altfel nu ne ajungeau banii conform finanţării pe elev.”
Sursa:
Observator.info