Stire

Profesorii arădeni stabilesc astăzi dacă vor intra sau nu ?n grevă generală pe 22 aprilie şi dacă vor participa la Bacalaureat

16.04.2010 ⋅ 0 comentarii

Federaţiile sindicale reprezentative din educaţie au decis, de comun acord, să intre în grevă generală în 22 aprilie. Liderii sindicali îşi sfătuiesc membrii să nu mai treacă notele elevilor în catalog, iar cei care fac parte din comisiile de evaluare din cadrul examenului de Bacalaureat să nu participe, începând de luni, la susţinerea probei de evaluare a competenţelor digitale. La Arad, liderii sindicali din şcoli vor stabili astăzi într-o şedinţă comună dacă vor participa sau nu la grevă.
Reprezentanţii federaţiilor sindicale au reanalizat situaţia învăţământului românesc şi problemele cu care se confruntă salariaţii din sistem. Aceştia au ajuns la concluzia că sumele destinate cheltuielilor de personal stabilite pe baza standardelor de cost pe elev/preşcolar nu sunt suficiente pentru întreg anul 2010, că prin O.G. nr. 114/2009 vor fi reduse 15.000 de posturi din învăţământul preuniversitar începând cu data de 1 septembrie 2010, după ce în anul 2009 s-au mai redus 18.000 de posturi. Dănuţ Ieneşescu, preşedintele Sindicatului Democratic din Învăţământ, filiala Arad ne spune că dascălii sunt nemulţumiţi şi de faptul că “Guvernul Boc a sistat acordarea fondurilor necesare continuării investiţiilor începute în anii anteriori, iar conducerea M.E.C.T.S. continuă să ignore existenţa şi valabilitatea Legii nr. 221/2008 până în luna decembrie 2009, instigând ordonatorii de credite la nepunerea în executare a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, precum şi la nerespectarea prevederilor art. 7 alin. (2) din  Legea-cadru nr. 330/2009, care garantează salariaţilor menţinerea salariului brut începând cu luna ianuarie 2010, la nivelul lunii decembrie 2009.”După declanşarea unor conflicte în mai multe şcoli, inclusiv în Arad, sindicaliştii au spus că “au apărut discriminări în ceea ce priveşte încadrarea şi salarizarea unor categorii de cadre didactice din învăţământul preşcolar şi primar, din momentul intrării în vigoare a Legii nr. 387/2009 şi a O.M.E.C.T.S. nr. 3235/2010 privind încadrarea profesorilor din învăţământul preşcolar şi primar. Totdată veniturile salariale, în special cele ale personalul didactic auxiliar şi nedidactic s-au diminuat, datorită sistării, începând cu luna ianuarie 2010, a plăţii unor sporuri existente în contractele colective de muncă, acordate în condiţii legale.” De asemenea sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi pentru neplata în primele trei luni ale anului 2010 a sporului de lucru în condiţii periculoase sau vătămătoare şi a sporului pentru condiţii grele de muncă, reglementate de Legea-cadru nr. 330/2009.„Am fost la Bucureşti la întâlnirea liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ unde, după ce am analizat problemele din teritoriu s-a decis intrarea în grevă generală de o zi pe data de 22 aprilie. Mâine dimineaţă (n.r.: astăzi) ne vom întâlni cu liderii din şcoli pentru a vedea dacă şi care şcoli sunt de acord cu protestele propuse de la nivel naţional”, ne explică Ieneşescu.

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/