Bocsig, fabrica de cherestea - Toţi muncitorii daţi afară fără motiv, salarii neplătite de 4 luni!
16.04.2010
⋅ 0 comentarii
Conflict de muncă extrem de grav : firma Eurogrand SRL cu sediul în Timişoara, punct de lucru Bocsig (fostul IFET) nu-şi plăteşte angajaţii (vreo 25 de persoane) de 4 luni. Oamenii au lucrat zilnic până în Joia mare a Paştilor cu speranţa în suflet. Sătui de batjocură şi promisiuni deşarte - au oprit lucrul dar s-au prezentat zilnic la muncă stând conform programului, 8 ore. Ultimul bastion al răbdării s-a prăbuşit ieri. De aici încolo dezastrul intră în linie dreaptă, public şi răsunător.
E ceva putred dacă la doar două săptămâni distanţă intrăm în miezul unui subiect asemănător; deunăzi am scris despre firma de reparaţii drumuri SIRD cu sediul în Timişoara având unul din punctele de lucru în Arad - care nu şi-a plătit, idem, angajaţii de la începutul acestui an. Pentru că unul dintre ei a deschis gura, răsplata a fost pe măsura mizeriei aflate: omul a fost dat afară din servici! Aceeaşi chestie se conturează şi la Bocsig, alt punct de lucru al unei firme timişorene. Sosim la faţa locului: muncitorii stau cu braţele încrucişate în faţa îngustei porţi de la intrare. Feţe închise, posomorâte, obosite de atâţia nervi puşi la încercare, supărare, revoltă. Ascultăm un lung lamento incredibil pe care-l reproducem integral prin relatarea lui Nicolae Şucan completată de toţi ceilalţi muncitori. „Fostul IFET din Bocsig şi-a deschis porţile sub denumirea de Eurogrand SRL TIMIŞ pe data de 1 noiembrie 2002 având ca proprietar pe Ionelia Stancu (avocat în Timişoara) care era la acel moment acţionar principal cu un procent de 39 la sută. Din 2005-2006 a devenit acţionar majoritar cu 73 la sută, ulterior cu 86,5 la sută. Pe 1.02.2003 punctul de lucru avea deja 20-23 de muncitori plus câţiva Tessa. Au mers treburile aşa cum au mers – despre condiţiile de muncă vă puteţi lămuri pe loc doar făcând un tur prin fabrică, ce a mai rămas din ea...” Şi-acum scandalul pe puncte.
Neplata salariilor pe anul 2010 Dezastrul şi-a arătat colţii de la începutul lui 2009. „Salariile au început să fie plătite cu întârzieri tot mai mari. Nimeni nu a stat vreodată de vorbă cu noi, habar n-am avut cum arată patronul firmei de atâţia ani de când ne conduce. Oricum, salariul nu l-am mai luat niciodată întreg. Situaţia se înrăutăţea vizibil de la o lună la alta, dar nimeni nu ne spunea nimic. Ultimul salariu l-am luat în decembrie. De-atunci, nimic, deşi am lucrat continuu până în joia mare a Paştilor!. Am lucrat zi de zi, program normal şi am aşteptat cu răbdare şi încredere banii ce ni se cuveneau. Aşa au trecut lună după lună până acum. Nu ne-a venit să credem - spun muncitorii - că vin Paştile şi noi nu primim niciun ban. Când am văzut că am muncit ca proştii, am încetat lucrul dar am venit zilnic la muncă. Aşa am ajuns să ne cunoaştem patronul - Ionelia Stancu - pe data de 8 aprilie 2010!”
Dezastru adâncit, alt administratorOamenii spun că vechiul administrator a fost schimbat de curând. „L-am avut ca administrator pe Bacău Daniel, timişorean şi el - care a îndeplinit această funcţie în perioada iunie 2006 - 8 februarie 2010. Noi nu ştim altceva decât că a fost schimbat cu noul administrator, Marinchi Nicolae. Când l-am întrebat care e situaţia cu banii ne-a promis că de Paşti vom avea ceva bănuţi, dar nu am primit nimic. Până la urmă ne-a spus că suntem conduşi de o trupă de mincinoşi!”
„Nu pot să scutur un prun şi să cadă bani!”Şi-acum, piesa cea mai grea, patroana Ionelia Stancu. Necunoscută la faţă şi vorbă până pe 8 aprilie 2010 ! - a catadicsit să calce în umilul punct de lucru de la Bocsig. Nu a simţit nicio strângere de inimă în faţa muncitorilor care n-au mai văzut un ban de anul trecut! - dimpotrivă, le-a spus răspicat: ”cui nu-i convine nu are decât să-şi dea demisia! Nu ştiu de ce mai staţi aici dacă nu aveţi de gând să lucraţi! Începeţi lucrul şi vedeţi-vă de treabă. Nu vă promitem dar poate că peste o lună veţi primi ceva bani pentru jumătate din luna ianuarie! Eu am ani de şcoală câţi n-aveţi voi de viaţă, unii - şi am citit cât n-aţi citit toţi la un loc!”...
Fraierii Timişoarei din Bocsig„Când am auzit cum ne vorbeşte patroana, cu câtă desconsideraţie şi bătaie de joc - ne-am hotărât să facem o sesizare la ITM Timiş. Am semnat 20 de persoane, astfel că pe data de 11 aprilie a şi fost înregistrată. Între timp, văzând că nu vrem să reîncepem lucrul, doamna Stancu ne-a ameninţat cu suspendarea contractelor de muncă ceea ce a şi făcut. Noi i-am spus doar atât: „ne daţi toţi banii şi ne trimiteţi apoi în şomaj! Astea sunt pretenţiile noastre! Drept răspuns, contabila a lipit pe gemuleţul dinspre stradă al fabricii un Tabel cu persoanele cărora li s-a suspendat contractul de muncă. Am anunţat ITM-ul, iar directorul adjunct Ileana Tomoioagă ne-a spus că la noi se petrece un lucru extrem de grav şi că să nu semnăm niciun act.”
Tabelul cu persoanele cărora li s-a suspendat contractul de muncă, ilegal- Belean Simion- Birta Margareta- Covaci Iovici- Groza Cornelia- Henţ Elena- Indreica Viorica- Madarasz Iuliana- Maxim Ioan- Maxim Elena- Mihăilă Bogdan-Călin - Mihuţa Lăcrimioara-Lucica- Nica Monica- Sala Sorin- Şucan Nicolae- Zau Claudia
Următoarelor persoane li se interzice accesul în incinta unităţii pe perioada suspendării fără acordul scris al administratorului societăţii. Nerespectarea solicitării de mai sus o considerăm încălcarea dreptului de proprietate. SC Eurogrand SRL* Deşi nemenţionaţi pe tabel, următorii muncitori au semnat reclamaţia colectivă către ITM – Hartl Florin, Bondici Gh., Lasc Gh., Negru Teodor, Tocoian Marcel, Palcu Nicolae, Cismaş Nicolae.
Oameni la negruMuncitorii mai spun că: „numita Cismaş Elena, angajată la domiciliu ca asistent maternal lucrează în fabrică de 3 ani şi ia salariu şi de aici! Nici administratorul de acum, Marinchi, nu este angajat, lucrează la negru la fel ca şi Györfi Andrei care lucrează de la începutul săptămânii la cazan!” Alte nesănătoşenii - cică „ne spunea patroana că plăteşte mult impozit pentru clădirile astea... E problema ei! Ea a vrut să scoată bani din bancă, aşa că a ridicat mult valoarea societăţii, astfel că s-a ridicat şi impozitul! A făcut un împrumut la bancă la sfârşitul lui 2005. Clădirile sunt ale ei dar terenul este revendicat. Salariile noastre bat de la 450 la 600 lei pe lună plus bonuri şi nici pe astea nu le-am mai văzut de luni de zile!”
Fabrica: jaf şi curent sub apă!Groază, spaţii dezafectate, pline de gunoaie, mizerii şi noroi, geamuri sparte (fosta hală gatere) alte două hale execrabile în care moartea pândeşte la fiecare pas. Într-una din ele, numai ulei şi apă pe jos, apă curgând din acoperiş, panouri electrice vechi, deschise, cabluri intrând în pământ acoperite de bălţi. „La maşina aceea lucrează o muncitoare. E curent de 380 de volţi, poate fi carbonizată oricând!” Ziduri sparte ca să poată fi scoase utilajele dezafectate pentru fier vechi. O hală întreagă tăiată de fier - asigurarea unui fost asociat (Mărieş Sabin) că nu rămâne în pagubă după plecare... Grozăvii la fiecare pas. Vrem să discutăm cu administratorul şi contabila, „vârfurile” de conducere ale acestui punct de lucru. Ce fac ei? Se închid pe dinăuntru şi ne pândesc după perdele! Fabrica are un mic hidrofor, asemănător cu acela de udat grădini de bloc, plus două stingătoare mici cu o tonă de praf şi păianjeni deasupra. „Cei de la PSI ne-au dat termen să ne punem în ordine cu această problemă! Nici vorbă, nu vedeţi?!”
Ileana Stancu, patron: „Aţi sunat pe cine nu trebuie, adică pe mine! E problema administratorului, nu a mea. Eu nu ştiu de ce nu s-au dat salariile. Muncitorilor li s-au suspendat contractele de muncă după lege!”
ITM - Ileana Tomoioagă, director adjunct: „Muncitorii trebuie să recurgă la instanţă - e cel mai sigur lucru. Noi putem amenda firma dar nu-i putem obliga să plătească salariile.”
Ultima orăMuncitorii au fost scoşi afară din incinta fabricii, baricadată de administrator cu lanţ şi lacăte. Contractele de muncă au fost suspendate pe motive de... absenţe repetate! Oamenii nu au lipsit nici măcar 5 minute chiar şi după ce au încetat lucrul, prezentându-se zilnic la locul de muncă, 8 ore! Suntem curioşi cum arată pontajul... Următorul pas al muncitorilor fraieriţi este instanţa.
Eurogrand SRL Timiş, punct de lucru Bocsig, fostul IFET - profilul firmei: producţie de profile lamelare şi panouri din stejar, frasin, fag, cireş, tei, molid, etc.
Sursa:
Observator.info