Stire

?Şedinţă Tehnică? ?ntre directorii şcolilor din Arad şi primarul Falcă

21.04.2010 ⋅ 0 comentarii

Directorii unităţilor de învăţământ din municipiu au fost convocaţi ieri la o şedinţă cu primarul Gheorghe Falcă. „A fost o şedinţă tehnică, le-am prezentat Legea Învăţământului”, a spus edilul, fără să mai de-a nicio explicaţie apoi. Nici directorii nu au vrut să spună dacă au fost criticaţi sau nu faţă de modul în care se aplică salarizarea dascălilor.
Directorii au fost convocaţi pentru ora 11, aceştia fiind foarte punctuali, însă nu la fel s-a întâmplat şi în cazul primarului. Acesta a ajuns la 12:45, după ce unii directorii au plecat deoarece trebuiau să ajungă la examenul de Bacalaureat, fiind membri în diferite comisii. Mai mult, directorii prezenţi au fost împărţiţi în două categorii - cei care acordă salariile după Ordonanţa de Guvern au fost într-o sală, iar cei care iau în calcul sentinţele judecătoreşti definitive şi irevocabile în altă sală. Şedinţa cu directorii care se încadrează în prima categorie a durat aproximativ 20 de minute, în timp ce cei care aplică sentinţele judecătoreşti - 13 la număr (directori prezenţi) au stat la şedinţă aproximativ o oră şi jumătate. „Noi aplicăm salarizarea după Ordonanţă şi ni s-a vorbit despre încadrarea în costurile per elev. La noi în şcoală nu sunt probleme cu salarizarea ne vom încadra în fondurile alocate după aceste standarde. Dl. primar ne-a informat şi despre unele aspecte din proiectul de Lege”, ne spune Anca Stoenescu, directorul Grupului Şcolar de Industrie Alimentară din Arad. Şi la Şcoala Generală nr. 3 din Arad se merge pe salarizarea dascălilor fără drepturile câştigate în instanţă - „Am respectat Ordonanţa de Guvern şi sperăm că ne vom încadra în fondurile alocate pentru plata salariilor conform standardelor. A fost o şedinţă informativă”, ne-a explicat Virgiliu Bradin, directorul adjunct al şcolii. 
Ar fi necesari 35 de elevi per clasă pentru fonduri suficienteDirectorii care au pus în aplicare sentinţele judecătoreşti definitive şi irevocabile au ieşit de la şedinţă zâmbind şi spunând, nu cu prea multă convingere că „totul va fi bine”. Nu prea au vrut însă să comenteze ce înseamnă acest „totul va fi bine” şi pentru cine. Doar directorii de la Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta” şi de la Liceul Teroetic „A.M. Guttenbrunn” au rămas să ne explice câteva aspecte legate de salarizare. Aceştia au spus că indiferent dacă vor diminua sau nu salariile, fondurile sunt aceleaşi, iar pentru ca şcolile să aibe suficienţi bani ar fi necesari câte 35 de elevi într-o clasă. „Noi vom deveni ordonatorii de credite şi va trebui să ne descurcăm cu banii pe care îi avem. Costul per elev este prea mic şi o soluţie ar fi să dăm afară oamenii. Va fi foarte greu pentru că nu poţi da un profesor titular, cu vechime, care normal că are salariul mai mare pentru a angaja profesori debutanţi. Va fi o perioadă de tranziţie foarte dificilă pentru noi. Trebuie să ne încadrăm în costul standard: aceeaşi sumă o putem da până în august însă conform legii şi a instanţelor judecătoreşti sau până în decembrie însă atunci profesorii vor primi lunar mai puţin”, ne explică Constantin Cioarsă, directorul Colegiului Naţional „E.G. Birta”.Michael Szelner, directorul Liceului Teoretic „A.M. Guttenbrunn” spune şi el că pentru a se încadra în standardele de cost per elev „Am avea nevoie de 35 de elevi într-o clasă. Totuşi acest lucru nu ar fi posibil, deoarece sălile de clasă nu au fost concepute pentru un număr aşa de mare. Capacitatea lor este pentru 26-28 de elevi. Oricum va fi o situaţie destul de dificilă.”

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/