Stire
Iluminat economic şi ecologic pentru c?teva zone din Arad
21.04.2010
⋅ 0 comentarii
Administraţia arădeană ia în calcul aplicarea unei soluţii economice şi ecologice în privinţa iluminatului stradal. Ar fi vorba despre o investiţie de 10,5 milioane de euro pentru extinderea sistemului de iluminat în zone precum locuri de joacă, alei pentru biciclişti, iluminat stradal. În total sunt vizate 70 de locaţii. Se va recurge la utilizarea unor aparate de iluminat cu LED, care funcţionează cu energie regenerabilă (sisteme de alimentare cu panouri fotovoltaice). În prezent, în zonele menţionate iluminatul public este inexistent. Proiectul de hotărâre va fi votat astăzi în cadrul şedinţei Consiliului Local Municipal.
Până la 70.000 de ore de funcţionareAvantajele acestei soluţii sunt numeroase: cheltuieli minime cu energia electrică, prin alimentarea autonomă a fiecărui punct luminos nou; reducerea costurilor de întreţinere ale sistemului de iluminat public, amortizare rapidă a investiţiei; efect de orbire redus la aparatele de iluminat cu LED; lămpile au o durată de viaţă de până la 70.000 de ore (la 10 ore de funcţionare pe zi, asta înseamnă 19 ani); nu explodează, nu emit radiaţii ultraviolete şi infraroşii şi nu au filament, nefiind poluante; aprindere instantanee a iluminatului public stradal.Un kWh neconsumat, un kg de dioxid de carbon în minusSursele de lumină cu LED-uri au un efect important asupra mediului ambiant prin reducerea necesarului de energie electrică pentru iluminat, având în vedere faptul că un kWh neconsumat determină diminuarea producţiei de CO2 cu circa 1 kg. În plus lampile cu LED-uri prezintă avantajul de a avea consumul cel mai redus, raportat la iluminare, alimentare directă cu tensiune continuă şi o calitate specială: timp de pornire/oprire practic instantaneu. Un alt avantaj important al lampilor cu LEDuri este conţinutul practic zero de radiaţie UV sau IR.
Investiţie mai ieftină decât întreţinerea instalaţiei vechiÎn proiectul de hotărâre supus atenţiei consilierilor municipali se arată că este mult mai avantajos să se modernizeze arterele pe care s-au montat aparate de iluminat acum 20 de ani, decât să se cheltuie bani cu materiale şi manopera pentru întreţinerea aparatelor de iluminat vechi, neperformante sau depaşite moral.Totodată, România dispune de o cantitate de energie solară mult mai mare decât alte ţări dezvoltate (Germania, Austria, Belgia, Olanda, etc), ceea ce face ca utilizarea oricărui panou solar, pentru producerea curentului electric, sa devina foarte interesanta. Daca luam in considerare costurile de instalare si faptul ca energia electrica produsa este gratuita, folosirea lor in diverse aplicatii, fac din panourile solare cea mai bună opţiune. Materiile prime care sunt incluse sunt economice energetic, slab poluante, astfel încât generează un impact nesemnificativ asupra mediului.
Energie solară în afara sezonului receÎn condiţiile realizării investiţiei, costurile cu energia electrică se vor compune din costurile aferente consumului de energie din perioadele de iarnă, când instalaţiile electrice şi sistemul de iluminat vor fi alimentate, în proporţie de 80-90%, de la reţeaua naţională de electricitate. În restul sezonului, instalaţiile fotovoltaice vor furniza energia necesară în proporţie de 100%, nefiind necesară comutarea la reţeaua electrică existentă. În faza de execuţie a investiţiei vor fi create 8 locuri de muncă, iar în faza de operare 10.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info