Stire

Caporal Alexa şi-a pierdut păşunea peste noapte! ?Nu au dec?t să-şi v?ndă animalele!? ? spune primarul

23.04.2010 ⋅ 0 comentarii

Să te ferească cine poate şi cine trebuie de mânia unui cioban! - spune o vorbă. Scandal mocnit până la aprindere la Caporal Alexa - oraş Sântana. Vorba vine că „peste noapte” s-a aflat că păşunea localităţii a intrat pe mâna „unei doamne care a venit să facă legea cu noi!” - spun crescătorii de animale din Caporal Alexa. Buimăciţi de neagra perspectivă care le pune efectiv în pericol existenţa, oamenii s-au dus la primărie pentru a primi explicaţii, nevenindu-le să creadă că ceea ce au văzut (pe „doamna” şi au auzit - „tot ce-a mai rămas aici e al meu!” - e adevărat. La primărie treburile sunt ca şi încheiate, iar găselniţa păşunatului pentru cei care trăiesc efectiv din creşterea animalelor este dureroasă. Citiţi de ce.
„Nu mai avem păşune! A venit o doamnă şi ne-a luat-o pe toată!” - o ştire ce a cuprins ca o vâlvătaie întreaga localitate Caporal Alexa. „Păi cum, păi de ce, cum se poate una ca asta, am fost vânduţi, ilegalitate cât casa/ păşunea” - orice! Ciobanii s-au aprins de mânie şi au descins la primăria Sântana acolo unde sperau într-o lămurire corectă a lucrurilor - aşteptând o dezminţire a faptului că, iată, NU vor mai avea păşune deloc! Nu ştim care au fost şi cum s-au desfăşurat discuţiile, dar nu e prea greu de bănuit dacă am ajuns la faţa locului, respectiv la ei acasă, în Caporal. Adunaţi în cerc pe o uliţă la margine de sat, ciobanii sunt extrem de întărâtaţi. Unii spun că foştii nemţi care acum sunt în Germania şi-ar fi cerut terenurile, dar cum pe Sântana nu mai era niciun centimetru, ţinta s-a mutat la Caporal. Aici, nu se ştie cum a reuşit să pună mâna acea doamnă pe tot ce le-a rămas, cică în urma unei sentinţe judecătoreşti pe care ei nu au văzut-o... „Am rămas fără păşune! – spun oamenii. Primarul ne-a chemat la primărie şi ne-a informat despre ce este vorba. El spune că acea persoană a cumpărat mai multe titluri de proprietate ale unor cetăţeni din Sântana şi Caporal şi cu asta basta, nu mai avem ce face. Bineînţeles că am vrut să vedem şi noi actele ei, dar nu ni le-a arătat nimeni! Nu e drept! În plus, ce facem acum cu animalele? Din ce mai trăim?! Asta este unica noastră sursă de existenţă! Femeia aia care acum se ţine proprietară pe păşunea noastră a venit aici în urmă cu o lună şi jumătate, aducând nişte oameni care s-au pus pe măsurat. Când i-am întrebat ce măsoară, ei au spus că se vor da terenuri pentru tineri... După aceea, când a ştiut sigur că va primi aici cele 140 de hectare, adică tot ce a mai rămas din păşune, „doamna” aia a spus că terenul e tot al ei până la marginea caselor noastre, inclusiv prunii din faţa caselor. „Nu mă interesează prunii - zicea ea - ci ţuica!” Atâta bătaie de joc şi neruşinare nu s-a văzut!” Crescătorii de animale sunt îngroziţi: „păi dacă vrem să ducem animalele la păşunat trebuie să-i plătim bani grei, cât are ea chef să ne ia! De unde?! De ce nu am avut şi noi dreptul să cumpărăm bucăţi din păşune?! Doar suntem de aici!” Şi multe, multe altele...Într-o situaţie deloc roză se află şi terenul de 35 ha retrocedat parohiei din Caporal. Cum se va rezolva totuşi - întreaga nebunie cu păşunea brusc intrată pe mâna unei societăţi despre care - până mai ieri - nimeni habar nu avea că există, încă nu se ştie.
Variante umilitoareAm cerut cuvântul edilului-şef al primăriei oraşului Sântana, Viorel Enache. „Respectiva societate reprezentată prin acea doamnă a câştigat procesul împotriva comisiei locale de fond funciar, astfel că noi a trebuit să o punem în posesie. Sigur că nu am fost de acord la început cu pierderea ultimei rezerve de păşune păstrată special pentru crescătorii de animale din Caporal, astfel că am trecut-o pe anexa 39. În urma sentinţei judecătoreşti, însă - a trebuit ca proprietarul să fie pus în posesie. Păşunea din Caporal Alexa a avut în total 400 de hectare, o mare din aceasta fiind dată la retrocedare; au mai rămas 140 de hectare folosite de crescătorii de animale, care, iată, au intrat în posesia acestei societăţi. Doamna respectivă a cumpărat diferite titluri de proprietate care au însumat acest număr de hectare. Ciobanii vor avea posibilitatea să-şi ducă animalele la păşunat pe cele 15 hectare pe care le are biserica din localitate plus alte 20 de hectare - aparţinând de asemenea lăcaşului de cult - aflate în Sântana. Pew de altă parte, unii crescători de animale sunt deja oameni în vârstă deci cel mai probabil vor trebui să-şi vândă oile şi vacile, nemaiputând să le îngrijească sau susţine cu hrană.”
Scandal pentru păşune şi la RăpsigZeci de ţărani din Răpsig au blocat, ieri, drumul comunal cu tractoarele, să împiedice utilajele unui om de afaceri spaniol să le are păşunea. Acesta a cumpărat o parte din păşunea comună, fără să aibă acordul tuturor proprietarilor. Când avocata omului de afaceri a venit să traseze terenul cumpărat, oamenii s-au făcut foc şi pară. Spiritele s-au calmat doar după intervenţia jandarmilor şi a poliţiştilor. Sătenii deţin în comun 500 de hectare de păşune. Câţiva însă şi-au vândut partea, iar aproximativ 200 de hectare au ajuns în proprietatea unui cetăţean spaniol, care s-a hotărât să are păşunea. Pentru că oamenii nu au vrut nici în ruptul capului să îl lase să are, omul a tocmit o societate de pază şi protecţie să însoţească utilajele în câmp. La rândul lor, sătenii au ieşit în stradă cu tractoarele. Mai multe echipaje de jandarmi, poliţişti şi agenţi de ordine, au încercat să calmeze spiritele, însă, până la urmă, utilajele tot nu au avut permisiunea să intre pe păşune, la arat. Satenii spun că vor face de paza în localitate, pentru ca nu cumva utilajele spaniolului să se întoarcă.  *  * *Problema păşunii de la Caporal Alexa nu este încă lămurită, oamenii nu au de gând să cedeze ultimul metru de iarbă din faţa casei. Cât despre acea societate şi noul proprietar al păşunii din Capotral - foarte curând.

Sursa: Observator.info

Autor: Felicia R.Gheorghe, Foto: T. Dumitrescu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/