Grădiniţe la marile companii arădene? Oamenii de afaceri vor ajutor de la stat!
30.04.2010
⋅ 0 comentarii
Un comitet de initiativã, format din repezentanti ai mai multor companii nationale sau societãti comerciale mari, dar si ai autoritãtilor locale doreste reînvierea vechilor grãdinite ce existau pe vremuri (de mult apuse) în interiorul sau pe lângã marile întreprinderi arãdene, cum au fost grãdinitele de la Sere, Tricoul Rosu sau de la Abator. Este vorba, practic, de o initiativã a deputatului PDL, Claudia Boghicevici, care doreste atragerea de partea sa a cât mai multor companii ce activeazã în diferitele zone industriale ale municipiului nostru. Reprezentantii acestor companii s-au întâlnit la sediul Camerei de Comert, cu deputatul arãdean, si cu reprezentanti ai unor institutii publice arãdene (directorul DGASPC, din cadrul primãriei, Erika Stark sau inspectorul de specialitate învãtãmânt prescolar, Emilia Soriteu, din cadrul Inspectoratului ªcolar Judetean). S-a dorit a fi o masã rotundã, un dialog în care fiecare sã-si expunã pãrerile si propunerile, iar apoi totul va fi redactat sub forma unei initiative legislative. Toti cei prezenti, în frunte cu directorul CCIA, Nicolae Bãcanu, au fost de acord cã este o initiativã foarte bunã si foarte binevenitã, mai ales cã „este interesul oricãrei firme sã lucreze cu angajati linistiti si productivi, fãrã stresul cã nu are cu cine sã îsi lase copilul“.
„Situatia economico-socialã actualã impune înfiintarea unor grãdinite în incinta marilor corporatii arãdene. Grãdinita copilului aproape de jobul pãrintilor poate crea confortul apropierii pãrintelui de copil, a unui traseu educational complet si coerent, cu beneficii reale pentru randamentul scolar si pentru reusita în viatã. Intentionez, în perioada urmãtoare, sã mã deplasez la sediul tuturor marilor agenti economici pentru a discuta direct cu managerii legat de acest subiect“, ne-a declarat deputatul Claudia Boghicevici.
Marile companii spun cã ideea este oportunã
Dintre marile companii prezente la masa rotundã, cei de la hipermarketul Real au spus cã au un spatiu care s-ar preta la înfiintarea unei astfel de grãdinite. Toate discutiile, propunerile si ideile desprinse în urma întâlnirii vor sta la baza unui nou proiect legislativ, care are deja acordul verbal al Ministerului Muncii si al Finantelor, dupã cum spunea deputatul arãdean.
ªefii marilor companii ce activeazã pe raza municipiului spun, la unison, cã este o propunere oportunã si binevenitã, dar pentru unii nu este fezabilã. Unele companii încearcã de mai multi ani sã amenajeze o grãdinitã în interiorul companiei, dar este destul de greu, mai ales acolo unde se lucreazã pe mai multe schimburi. Cum este si cazul celor de la Takata Petri România. Managerul Departamentului de Resurse Umane de la Takata, Loredana Ghituicã, ne-a declarat: „Este, într-adevãr, o initiativã oportunã, dar nu e fezabilã pentru noi, pentru cã depinde de specificul companiei. De trei ani de zile lucrãm la un astfel de proiect, dar nu am gãsit o solutie viabilã, tocmai din cauza faptului cã suntem o firmã productivã, unde se lucreazã pe douã schimburi. Dacã am avea o grãdinitã în incinta fabricii, ar însemna ca pãrintii sã îsi aducã copiii o sãptãmânã da, una ba, la o grãdinitã chiar si cu program prelungit. Spatiu am avea si ar corespunde celor 6 mp/copil. Am încercat si am dorit sã realizãm acest lucru, dar încã nu avem o solutie. Ar mai însemna si dublarea transportului pentru cei aproximativ 2000 de copii prescolari pe care îi au angajatii nostri (n.r.-Takata are în prezent 5221 de angajati)“.
Conducerea de la Astra Vagoane Cãlãtori este deschisã acestei initiative, spunând cã „Dacã nu va deveni obligatorie aceastã propunere, initiativa doamnei deputat este tentantã pentru marile corporatii. Compania noastrã ar avea spatiul necesar functionãrii unei grãdinite, dar depinde si de celelalte avantaje pe care le va oferi statul companiilor care doresc înfiintarea acestor grãdinite“, spune Simona Islicariu, director de Dezvoltare în cadrul Astra Vagoane Cãlãtori Arad.
Inspectoratul afirmã cã sunt necesare mai multe studii
Mirela Aldescu, inspectorul scolar general al IªJ Arad spune cã într-adevãr ar fi o idee bunã, însã, în acest sens, sunt necesare mai multe studii. „Am primit mai multe propuneri de la firmele mari din Arad. Reprezentantii acestora ne-au spus cã nu ar fi o problemã cu spatiul necesar si cã angajatii lor ar fi interesati sã îsi ducã copiii acolo. În perioada urmãtoare se va face un studiu, o notã de fundamentare pentru a vedea exact care este situatia. Îndrumarea si verificarea acestor grãdinite se va face de cãtre Agentia Românã de Asigurare a Calitãtii Învãtãmântului Preuniversitar.” Cât despre asigurarea personalului didactic necesar în grãdinite, reprezentantii Inspectoratului spun cã nu vor exista probleme, deoarece activitatea didacticã se va desfãsura la fel cu cea a unei grãdinite normale. De asemenea, regimul de functionare al unei asemenea grãdinite nu se poate sti deocamdatã, dar probabil cã va fi cu program prelungit, tinând cont cã la firmele mari se lucreazã pe schimburi.
Cei de la Inspectoratul ªcolar au prezentat si pasii care trebuie urmati pentru înfiintarea acestor grãdinite. „În primul rând, este nevoie de spatiu adecvat desfãsurãrii activitãtilor educationale, adicã 6 mp/copil. Apoi, grupele trebuie sã fie de minimum 10 copii, maximum 20, o medie de 15 copii. De asemenea, trebuie asigurat personalul didactic calificat, personal auxiliar etc.“, a explicat celor prezenti inspectorul scolar. De asemenea, trebuie obtinute o serie de avize sanitare, iar apoi urmeazã declansarea procedurii în vederea autorizãrii de functionare provizorie, apoi acreditare. La discutii a fost prezent si un reprezentant al Arhiepiscopiei, care si-a arãtat disponibilitatea de a pune la dispozitie spatii pentru amenajarea de astfel de grãdinite si pe lângã biserici.
Sursa:
Observator.info