Stire

Modificări ale codului de procedură fiscală

13.05.2010 ⋅ 0 comentarii

O serie de modificări aduse Codului de Procedură Fiscală au intrat în vigoare la sfârşitul lunii aprilie sau vor intra în vigoare cu data de 1 iulie 2010. 
Majorări de întârziere pe dobânzi şi penalităţi de întârziereAstfel, a fost înlocuit sistemul majorărilor de întârziere cu unul pe dobânzi şi penalităţi de întârziere. „Este vorba despre dobânzi, în valoare de 0,05%, calculate pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate. De asemenea, mai sunt şi penalităţi de întârziere, calculate procentual din valoarea obligaţiilor fiscale principale stinse, în funcţie de perioada de întârziere“, ne-a declarat directorul Finanţelor arădene, Marius Drăgănescu. Astfel, dacă stingerea se realizează în primele 30 de zile de la scadenţă, nu se datorează şi nu se calculează penalităţi de întârziere. Dacă stingerea se realizează în următoarele 60 de zile, nivelul penalităţii de întârziere este de 5% din obligaţiile fiscale principale stinse. După împlinirea termenului de 60 de zile, nivelul penalităţii este de 15% din obligaţiile fiscale principale rămase nestinse. „Aceste penalităţi de întârziere au un caracter sancţionatoriu şi sunt menite să descurajeze neconformarea voluntară prin neplată, la termenele prevăzute de lege, a taxelor, impozitelor, contribuţiilor şi altor sume datorate la bugetul general consolidat“, a mai spus Drăgănescu. Această reglementare intră în vigoare la 1 iulie 2010. Pentru creanţele fiscale care au scadenţa anterioară datei de 1 iulie 2010, începând cu această dată se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere, caz în care, termenele în funcţie de care se stabileşte nivelul penalităţii de întârziere încep să curgă de la 1 iulie 2010.
A fost eliminată cesionarea creanţelor de către ANAFO reglementare care a intrat în vigoare la data de 28 aprilie 2010 se referă la eliminarea posibilităţii cesionării creanţelor de către ANAF. De asemenea, s-a majorat de la 1 milion lei la 3 milioane lei a plafonului creanţelor fiscale contestate care delimitează competenţa de soluţionare a contestaţiilor dintre direcţia de specialitate constituită la nivel central şi structurile din direcţiile teritoriale ale ANAF, precum şi transferul competenţei de soluţionare a contestaţiei împotriva actelor de control financiar către organele emitente, în considerarea specificului acestor acte administrative şi care nu au natura juridică a unor acte administrative fiscale. „Această reglementare a intrat în vigoare la data de 28 aprilie 2010 şi se aplică şi contestaţiilor aflate în curs de soluţionare la data intrării în vigoare a actului normativ“, a mai spus directorul Finanţelor arădene.

Sursa: Observator.info

Autor: Anca Păscuţiu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/