Proteste sociale ?n toată ţara: din 31 mai, profesorii intră ?n grevă generală!
13.05.2010
⋅ 0 comentarii
Grevă generală în învăţământ şi sănătate, din 31 mai! La Constanţa au fost arse poze cu Băsescu! Pensionarii au ieşit în stradă şi au rupt cordonul de jandarmi de la Cotroceni! Studenţii sunt în stradă, în faţa Ministerulu Educaţiei! Pensionarii, câteva mii, au rupt la Palatul Cotroceni cordonul de jandarmi şi au intrat cu forţa în sediul instituţiei prezidenţiale. Ei au cerut să se vadă cu Traian Băsescu, dar şeful statului a refuzat dialogul şi a trimis un consilier prezidenţial la discuţia cu trei dintre liderii manifestanţilor. Oamenii au fost extrem de nemultumiţi, au scandat: „Ieşi afară!” - şi au cerut demisia preşedintelui şi a guvernului. Jandarmeria a anunţat că organizatorul mitingului va fi amendat. Jandarmeria Română a transmis printr-un comunicat că a expirat termenul până la care pensionarii aveau dreptul să protesteze în faţa Palatului Cotroceni.După aproape două ore de discuţii, delegaţia pensionarilor a ieşit din Palatul Cotroceni şi le-a spus protestatarilor că i-au prezentat purtătorului de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan, toate problemele lor.Protestatarii, nemulţumiţi de rezultatul discuţiilor, au început să huiduie şi mai tare şi au cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu şi renunţarea la măsurile de reducere a pensiilor.Pensionarii au huiduit, au strigat "jos Băsescu", "unitate" şi au avut pancarte pe care scria "Ne-aţi „ciuruit”, vă „ciuruim", "Respectaţi bătrânii ţării", "Domnule preşedinte, ne-aţi înşelat", "Nu îngropaţi de vii pensionarii", "Ce aveţi împotriva noastră, domnule preşedinte", "Vrem să trăim în unitate".
Dascălii ameninţă cu greva şi cu neîncheierea anului şcolarCadrele didactice intră în grevă generală din 31 mai, de miercuri nu mai trec notele elevilor în catalog şi nu mai participă la evaluările naţionale, iar în 19 mai vor merge la mitingul din Piaţa Victoriei, a declarat liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din învăţământ, Aurel Cornea.Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ a precizat că decizia a fost luată în urma întâlnirii de miercuri cu toţi liderii federaţiilor din învăţământ. Cornea a precizat că protestele vor fi atât în învăţământul preuniversitar, cât şi în universitar.Între timp, pentru a treia zi consecutiv, câteva mii de studenţi au manifestat în faţa Ministerului Educaţiei, cerând demisia Ministrului Educaţiei pentru neplata burselor, reducerea subvenţiilor la cămin. Luni sunt aşteptaţi să iasă în stradă peste 20 000 de studenţi din toate centrele universitare. Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a declarat că sindicaliştii din învăţământ vor să nu se aplice măsurile de reducere a salariilor."Noi vrem ca viitoarea ordonanţă care ne amputează salariile să nu se întâmple", a mai spus Isvoranu.Liderul Federaţiei "Spiru Haret" a adăugat că profesorii şi pensionarii nu pot fi făcuţi responsabili pentru "ani întregi de cheltuieli pe clientelă politică".Aproximativ 100 de sindicalişti din învăţământ au pichetat, marţi, Palatul Parlamentului, nemulţumiţi de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare anunţate în urma negocierilor cu delegaţia FMI şi de proiectul Legii educaţiei.Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din învăţământ, Liviu Pop, declara că dacă se reduc salariile cu 25 la sută un debutant din învăţământ va lua 850 de lei brut, ceea ce înseamnă că va primi efectiv 600 de lei, foarte puţin pentru a putea trăi."În învăţământ am făcut deja reduceri de posturi. Reducerea cu 25 la sută a salariilor ar însemna o scădere a calităţii în educaţie, deoarece la noi salariile sunt făcute pe finanţarea per elev", a mai spus Liviu Pop.Confederaţiile sindicale au anunţat că în 19 mai aproximativ 40.000 de sindicalişti vor participa la un miting de amploare în Piaţa Victoriei. Sindicatele iau în calcul declanşarea grevei generale în fiecare sector bugetar la sfârşitul lunii mai.
1.000 de oameni vor picheta zilnic Guvernul şi Preşedinţia, în 19 mai vor fi 40.000 de oameniPreşedintele Confederaţiei Naţional Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat că la acţiunile de pichetare a sediilor Guvernului şi Preşedinţiei vor participa zilnic aproximativ 1.000 de persoane, iar la mitingul din 19 mai sunt aşteptaţi 40.000 de oameni în Piaţa Victoriei.Bogdan Hossu a spus că decizia privind declanşare grevei generale, începând cu 25 mai, trebuie discutată cu toţi liderii de sindicat, pentu că pentru zilele de grevă nu se plătesc salarii, ceea ce ar putea însemna un ajutor dat Guvernului şi încă o diminuare a veniturilor bugetarilor."Această măsură va trebui rediscutată cu toţi liderii", a precizat preşedintele CNS "Cartel Alfa".Liderul "Cartel Alfa" a precizat că sindicaliştii vor hotărî după mitingul din 19 mai dacă vor recurge la o grevă generală "sau o mişcare de stradă asemănătoare celei din Grecia", respectiv o ieşire regulată şi blocarea Pieţei Victoriei permanent în fiecare zi.Liderul CNSRL Frăţia Marius Petcu a declarat, luni, la finalul întâlnirii liderilor celor cinci confederaţii sindicale, că sindicaliştii încearcă atenuarea măsurilor de austeritate anunţate de Guvern şi preşedinte.Petcu a spus că, dacă vor fi aplicate măsurile aşa cum au fost anunţate de preşedintele Traian Băsescu, vor acţiona în justiţie şi vor cere blocarea lor la Curtea Constituţională.Preşedintele CNSLR Frăţia a mai spus că la întâlnirea de marţi, la care participă sindicatele, patronatele, şeful statului, Guvernul şi partidele politice, le vor fi date toate cifrele referitoare la măsurile anunţate de diminuare a cheltuielilor bugetare, pentru a putea fi analizată situaţia din perioada următoare.Surse oficiale declarau că acţiunile comune de protest ale confederaţiilor sindicale prevăd pichetarea Guvernului şi Preşedinţiei, începând de miercuri până în 19 mai, miting de amploare în 19 mai şi declanşarea grevei generale din 25 mai.
Şi angajaţii din sănătate ar putea intra în grevă din 31 maiFederaţia Sanitas va analiza după mitingul din 19 aprilie dacă declanşează grevă generală din 31 mai, odată cu profesorii, întrucât şi nemulţumirile din sănătate sunt la fel de mari, a declarat miercuri liderul organizaţiei sindicale, Marius Petcu."Încă nu am hotărât dacă vom face şi noi grevă generală. Există o variantă, şi anume aceea de a participa alături de profesori la greva generală. Dar o decizie va fi luată numai după mitingul din 19 mai", a spus Marius Petcu.El a adăugat că şi problemele din Sănătate sunt la fel de mari şi că diminuarea salariilor şi a pensiilor afectează la fel de tare şi sectorul sanitar. "O Românie în grevă. Ce să facem dacă aceasta este situaţia?", a mai spus Petcu.În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au propus, ca măsuri pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi o scădere masivă a subvenţiilor, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.Într-o declaraţie susţinută marţi seara, şeful statului a precizat că a decis, împreună cu prim-ministrul, ca scrisoarea către FMI să nu fie adoptată de Guvern decât cu avizul CES şi că s-ar bucura dacă ar exista o soluţie mai bună, apreciind că "Fondul nu este Armata Salvării", nu face cadouri”.
90% dintre profesorii arădeni sunt de acord cu greva şi cu neîncheierea situaţiei şcolareLa discuţiile birourilor operative ale federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ a participat şi Dănuţ Ieneşescu, liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ, filiala Arad şi membru în biroul operativ al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. Acesta ne-a vorbit despre atmosfera de la Bucureşti, din rândul colegilor săi – “Situaţia este foarte tensionată, colegii mei din întreaga ţară fiind foarte nemulţumiţi. Dacă la început, nemulţumirile noastre erau legate de unele articole din proiectul de Lege a Educaţiei Naţionale, de miile de disponibilizări din învăţământ şi de neaplicarea unor drepturi câştigate în instanţă, acum problemele s-au înmulţit. A apărut o nouă diminuare salarială, cu 25% care va afecta enorm profesorii. Oamenii sunt foarte supăraţi pentru că, din nou, tot noi suntem puntea de sacrificiu. S-au făcut disponibilizări, dar acestea vor continua şi începând cu anul şcolar următor. De asemenea nu s-au mai acordat fonduri pentru investiţii, iar în proiectul de Lege apare eliminarea titularizării, aceasta urmând să se facă doar la nivel de unitate de învăţământ, ne nemulţumeşte şi componenţa Consiliilor de Administraţie şi lista ar putea continua. Totuşi, încă mai avem speranţa că nu se va ajunge la asemenea forme de protest, extreme, deşi nu mai avem încredere în guvernanţi.”Ieneşescu ne-a spus că va purta noi discuţii cu liderii sindicatelor din şcoli pentru a vedea dacă sunt de acord ca greva să înceapă în 31 mai şi nu în 7 iunie cum se hotărâse anterior. De asemenea, Maria Buruc, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământul arădean ne-a spus că şi în rândul colegilor săi de sindicat nemulţumirile sunt foarte mari – „Membrii sindicatului nostru au semnat pentru greva din 7 iunie în proporţie de 70%. Acum voi discuta cu ei, să văd dacă sunt de acord că intre în grevă generală începând cu 31 mai. Nemulţumirile se amplifică de la o zi la alta. În situaţia cea mai critică se află profesorii debutanţi care după diminuarea salariului cu 25% vor rămâne cu 600 de lei. cu aceşti bani nu ai cum să supravieţuieşti mai ales dacă mai ai şi rate de achitat.”
Sursa:
Observator.info