Cei mai mulţi şomeri arădeni sunt muncitori necalificaţi ?n agricultură sau industrie
18.05.2010
⋅ 0 comentarii
În evidenţele AJOFM Arad există 1.208 şomeri din sectorul bugetar
Rata şomajului înregistrată în judeţul Arad, la sfârşitul lunii martie 2010, a fost de 6,94%, sub nivelul ratei şomajului înregistrate la nivel naţional, de 8,36%, care ne poziţionează pe locul 7 în topul judeţelor cu cele mai mici rate ale şomajului. Referitor la şomajul înregistrat pe sexe, în luna martie 2010, rata şomajului masculin este de 7,09 %, cuantificată printr-un număr de 8450 de şomeri, iar rata şomajului feminin este de 6,76 %, cuantificată printr-un număr de 6458 de şomeri. Comparativ cu luna martie a anului 2009, rata şomajului înregistrat este mai mare cu 2,61 puncte procentuale şi în stagnare faţă de luna februarie a anului 2010. Numărul total de şomeri înregistraţi în judeţul Arad, la finele lunii martie 2010, a fost de 14.908 persoane.Din totalul şomerilor înregistraţi, 10.348 au fost şomeri indemnizaţi şi 4560 neindemnizaţi.
Număr dublu de şomeri, în martie 2010, faţă de martie 2009, în municipiuÎn mediul urban, în luna martie 2010, comparativ cu luna martie 2009, numărul de şomeri a crescut cu 3259 de persoane. În municipiul Arad sunt înregistraţi, la sfârşitul lunii martie a acestui an, un număr de 4305 şomeri, dublu faţă de luna martie a anului 2009.Localităţile din mediul urban din judeţul Arad, cu numărul cel mai mare de şomeri înregistraţi la sfârşitul lunii martie a acestui an sunt: Pecica (614 şomeri), Chişineu-Criş (460 de şomeri), şi Sântana (450 de şomeri). Aceste localităţi au fost în topul cu cei mai mulţi şomeri înregistraţi şi anul precedent, din cauza numărului mare de şomeri fără studii sau cu nivel de instruire primar, a numărului mare de persoane a căror experienţă în muncă este cea de ”muncitor necalificat în agricultură”. Cei mai puţini şomeri înregistraţi în mediul urban, la sfârşitul lunii martie 2010 sunt în Pâncota (158 şomeri), unde se înregistrează chiar o scădere a numărului de şomeri înregistraţi, faţă de aceeaşi lună a anului precedent. „Desfiinţarea punctului de lucru al AJOFM Arad din Pâncota este un motiv pentru care numărul şomerilor neindemnizaţi a scăzut, persoanele care solicită înregistrarea în baza noastră de date fiind nevoite să se deplaseze la punctul nostru de lucru din Ineu“, ne-a explicat directorul AJOFM Arad, Adriana Şoneriu.În mediul rural, localităţile cu cei mai mulţi şomeri înregistraţi la 31.03.2010 sunt: Mişca (344 şomeri), Macea (277 şomeri) şi Secusigiu (265 şomeri).
Cei mai mulţi şomeri au nivel de instruire primarReferitor la structura şomajului indemnizat după nivelul de instruire, şomerii cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional constituie ponderea cea mai mare a persoanelor care se adresează agenţiei judeţene de ocupare a forţei de muncă în vederea găsirii şi ocupării unui loc de muncă (60,98%), urmaţi de şomerii cu nivel de instruire liceal şi postliceal (27,90%) şi şomerii cu nivel de instruire universitar (11,11%). Ocupaţiile în care s-a înregistrat cel mai mare număr de şomeri indemnizaţi la sfârşitul lunii martie sunt: muncitori necalificaţi în agricultură (879 persoane), constructori şi montatori de structuri metalice (616 persoane), muncitori necalificaţi în industria prelucrătoare (483 persoane), mecanici, montatori şi reparatori de maşini agricole şi industriale (472 persoane), tâmplari şi lucrători asimilaţi (385 persoane), lucrători la maşini de polizat, rectificat şi ascuţit (378 persoane), mecanici, montatori şi reparatori de autovehicule (321 persoane), vânzători în magazine şi pieţe (298 persoane), contabili (212 persoane) etc. Din punct de vedere al structurii şomerilor indemnizaţi pe grupe de vârstă, reprezentative sunt ponderile pentru grupele de vârstă 40-49 ani (29,76 %) şi 30-39 ani (25,78%).
Rată a şomajului mai mică cu 0,33% în aprilie, faţă de martieStocul de şomeri la 30 aprilie este de 14 181, din care şomeri neindemnizaţi înregistraţi în evidenţe sunt 4392, iar un număr de 9789 de persoane sunt şomeri indemnizaţi. Rata şomajului în judeţul Arad, la sfârşitul lunii aprilie este 6,61%. Această valoare a ratei şomajului este mai mică cu 0.33 % comparativ cu rata şomajului înregistrată în lunile martie şi februarie 2010, şi cu 0.06% mai mare decât rata şomajului din luna noiembrie 2009.În ceea ce priveşte tendinţa disponibilizărilor, în luna aprilie 2010 s-au notificat disponibilizări colective de către doi angajatori având sediul social declarat în judeţul Arad, pentru un număr de 67 de persoane. Dintre disponibilizările notificate, au fost efectiv concediate un număr de 21 de persoane, datorită renunţării la concedierea colectivă preconizată a unuia dintre angajatori.
Scurtă prezentare a cererii şi ofertei pe piaţa muncii în judeţul Arad Ofertele de locuri de muncă înregistrate în luna martie 2010 la AJOFM Arad, pentru persoanele cu studii superioare, sunt de 4 ori mai puţine comparativ cu luna martie a anului 2009. „Situaţia posturilor blocate în sectorul de stat şi disponibilizările efectuate, respectiv cele preconizate au un impact negativ asupra pieţei muncii locale, şomerii disponibilizaţi colectiv din acest sector anul trecut, se află încă în evidenţele noastre”, a mai spus directorul AJOFM. Ofertele de locuri de muncă pentru persoanele cu studii medii şi pentru muncitori sunt mai multe în luna martie 2010, comparativ cu luna martie a anului 2009, însă sunt insuficiente raportate la numărul mare de şomeri aflaţi în evidenţele agenţiei la sfârşitul lunii martie 2010. La data de 20 aprilie 2010, angajatorii din judeţ au depus la AJOFM un număr total de 482 de oferte de locuri de muncă vacante, din care, 420 de locuri în municipiul Arad, şi restul în judeţ (Sebiş, Chişineu-Criş, Lipova, Ineu). Cele mai multe locuri de muncă vacante oferite sunt în următoarele ocupaţii: vânzător (58 locuri), operatori confecţii (43), muncitor necalificat asamblare, montare piese (40), consilier financiar-bancar (35), confecţioner articole piele şi inlocuitori (35), manipulant marfuri (20), inspector de specialitate asigurări (20), casier (20), muncitor necalificat în industriua confecţiilor (18), confecţioner cablaje auto (18), dulgheri (16), agent securitate (14), montator subansamble (13), zidari (10), şofer (10), fierari (10). La polul opus, meseriile în care au fost anunţate cele mai puţine locuri de muncă vacante sunt: consilier economic (5 locuri), ingineri (3), asistent medical (2), manager relaţii financiare externe (1), laborant-chimist (1), contabil (1), coordonator bancă (1).„Din păcate, există în continuare o discrepanţă între cererea pieţei muncii şi rezultatul pregătirii universitare. Cererea pe piaţa muncii este în continuare destul de diferită de profilul absolvenţilor universităţilor arădene. Astfel, este pregătit în continuare un număr foarte mare de absolvenţi pe profil umanist, în condiţiile în care piaţa muncii a înregistrat în anii trecuţi o creştere importantă a cererii pentru profesii tehnice“, a mai explicat Adriana Şoneriu.
În evidenţele AJOFM Arad există 1.208 şomeri din sectorul bugetarÎn ceea ce priveşte disponibilizările, având în vedere concedierile din ramura feroviară, conducerea AJOFM apreciază că în lunile următoare rata şomajului va creşte în judeţul Arad. Această tendinţă survine în contextul situaţiei generale de criză globală care se reflectă prin scăderea valorii şi a numărului investiţiilor, scăderea puterii de cumpărare şi a reducerii consumului, iar pe piaţa muncii se manifestă prin scăderea gradului de ocupare a forţei de muncă şi creşterea numărului de şomeri. La finele lunii martie 2010 în evidenţele AJOFM Arad se regăsesc în stoc un număr de 1208 şomeri proveniţi din sectorul bugetar, din care un număr de 373 persoane au intrat în primul trimestru al acestui an. Domeniile din care provin şomerii din sistemul bugetar sunt minerit / extracţie, termoficare / centrale termice, instituţii publice / administraţia publică locală, învăţământ, SNTCFR, alte instituţii.
Sursa:
Observator.info