Stire
Cum rezolvă alţii problema clădirilor din zona protejată
21.05.2010
⋅ 0 comentarii
Nu numai Aradul are probleme cu faţadele imobilelor din Centru, care se dezintegrează de la an la an, devenind un pericol pentru trecători, dar şi pentru integritatea patrimoniului construit al oraşului.Vă oferim astăzi câteva exemple despre cum au înţeles unele oraşe să se ocupe de această problemă.
Ajutor financiar pentru reabilitarea faţadelorVecinii orădeni vor beneficia de ajutor financiar pentru reabilitarea faţadelor degradate. În acest an bugetul este de trei milioane de lei, din care primele tranşe vor fi virate pentru două imobile. „La elaborarea regulamentului am ţinut cont că multe proprietăţi sunt deţinute în cotă parte de persoane cu venituri nu foarte mari. Pentru a ieşi din blocaje, s-a impus acest ajutor financiar. Sunt în jur de 302 imobile care pot beneficia de regulament”, a spus primarul Ilie Bolojan.Administraţia Imobiliară Oradea va acorda direct aceste ajutoare financiare în această lună, iar Fundaţia pentru Monumente Istorice se va ocupa de întocmirea studiilor de fezabilitate şi de obţinerea autorizaţiilor necesare demarării lucrărilor.Întrucât sumele de care dispune Primăria municipiului Oradea sunt limitate, în regulament a fost prevăzut faptul că durata maximă de acordare a ajutoarelor financiare este de 5 ani, fără dobândă, ci doar cu acoperirea ratei de inflaţie anuală. Regulamentul va avantaja proprietarii care vin cu un avans cât mai considerabil.
Facilităţi în schimbul obligaţiei de a renova clădirileLa Bistriţa însă locuitorii din centrul istoric vor fi obligaţi să-şi reabiliteze clădirile, conform unui proiect de hotărâre care se află în lucru. În schimb, proprietarii vor beneficia de diferite facilităţi fiscale. Primarul municipiului, Ovidiu Creţu, spune că cei care îşi vor reabilita clădirile din zona istorică vor beneficia de consultanţă şi asistenţă din partea administraţiei locale, dar şi de scutirea de la plata taxelor de autorizare a lucrărilor, iar impozitul pe clădire ar putea fi diminuat sau chiar anulat pentru o anumită perioadă de timp. Creţu spune că doreşte, de asemenea, să îi încurajeze pe proprietarii de imobile din zona centrală să permită accesul şi în curţile interioare, unde se pot amenaja terase sau magazine. În plus, primăria s-a oferit să reabiliteze zece porţi de lemn din centrul istoric, printr-o echipă a serviciului de administrare a domeniului public, unele dintre acestea urmând a fi recondiţionate, iar altele refăcute. Cei care nu îşi vor reabilita clădirile în care locuiesc, unele fiind considerate monumente istorice, riscă să fie sancţionaţi de către primărie, având în vedere că majoritatea imobilelor se află într-o stare avansată de degradare.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info