Stire

Unii supraveghetori de la Bac au fost atenţionaţi de comisia judeţeană de Bacalaureat

29.06.2010 ⋅ 0 comentarii

Prima probă scrisă a Examenului de Bacalaureat a debutat ieri cu Limba şi literatura română. Elevii au avut de tratat un fragment din „Iorgu de la Sadagura” de Vasile Alecsandri, basmul cult studiat la clasă şi de redactat un text argumentativ despre „omenie” pornind de la proverbul - „Fapta bună laudă pe om”. În judeţul nostru nu a fost eliminat niciun candidat însă unii supraveghetori au fost avertizaţi că nu sunt suficient de prudenţi.  Mirela Aldescu, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad a spus că proba de ieri s-a desfăşurat în condiţii normale în toate centrele de examinare. „Din punct de vedere tehnic totul a decurs normal. Subiectele au fost descărcate la timp, în condiţii optime. Nu a fost eliminat niciun candidat şi nici nu s-au semnalat alte probleme”, spune Mirela Aldescu. Comisia Judeţeană de Bacalaureat a făcut însă verificări la fiecare centru de examinare pentru a vedea dacă sunt probleme. Unii supraveghetori au primit avertizări din partea membrilor comisiei cum că nu sunt suficient de prudenţi - „Câţiva supraveghetori au fost avertizaţi să fie mai prudenţi. Niciun candidat nu a fost însă prins copiind şi nici nu s-a spus că ar fi fost lăsaţi să copieze”, ne lămureşte Aldescu. 
Bac-ul la Română: Alecsandri, basmul cult şi omeniaLa nivel de judeţ Arad, pentru această probă au fost înscrişi 4.638 de elevi repartizaţi în 18 centre de evaluare (comisii şi subcomisii). Proba a început în jurul orei 9 accesul candidaţilor în săli având loc în intervalul 7.30 – 8.30. Aceştia nu au avut voie să intre cu niciun fel de materiale precum manuale, caiete sau fiţuici. Din cele zece variante de subiecte a fost extrasă cea cu numărul opt, candidaţii având trei subiecte de rezolvat în trei ore. Astfel primul subiect a constat în rezolvarea unor cerinţe pornind de la un fragment din „Iorgu de la Sadagura” de Vasile Alecsandri. La al doilea subiect s-a cerut „redactarea unui text argumentativ de 15-30 de rânduri, despre omenie, pornind de la următorul proverb: «Fapta bună, laudă pe om»”. Ultimul subiect a presupus elaborarea unui eseu de 2-3 pagini, în care să se prezinte particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un basm cult studiat. Candidaţii au spus, la ieşirea din examen, că subiectul a fost mult mai uşor decât s-ar fi aşteptat. Lucrările vor fi corectate la unul din cele patru centre de evaluare zonale – Colegiul Economic Arad, Liceul Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal”, Colegiul Tehnic de Construcţii şi Protecţia Mediului Arad şi Grupul Şcolar de Industrie Alimentară Arad. Astăzi este programată proba la Limba şi literatura maternă, care în judeţul nostru se va susţine doar în centrele: Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta” Arad, Grup Şcolar „Csiky Gergely” Arad şi Grup Şcolar „J.G. Tajovsky” Nădlac.   
Andrea Iakob: „M-am pregătit pentru această probă şi chiar nu mi s-a părut greu. Am avut să caracterizăm un peronaj dintr-un basm şi acelaşi lucru l-am avut şi la examenul din clasa a VIII-a. Mă aşteptam la ceva mai greu. Cele mai mari emoţii le am la Matematică dar sper să fie bine.”
Bogdan Duicu: „Subiectul a fost surprinzător. Mă aşteptam să avem un roman nici nu mă gândeam că vom primi basmul. Credeam că o să fie mult mai greu pentru că la această probă am avut cele mai mari emoţii. Sper că şi la celelalte probe subiectele vor fi la fel de uşoare.”
Loredana Iftimie: „A fost mult mai uşor decât credeam înainte de a vedea subiectele. Nu mă aşteptam să primim basmul mai ales că şi în clasa a VIII-a tot basmul l-am avut la examen. Cred că o să iau o notă mare. Acum cele mai mari emoţii le mai am la Istorie.”
Andra Ienci: „A fost destul de uşor la proba de astăzi. Sper ca şi celelalte probe să fie la fel. Pot să spun că subiectele au avut un nivel mediu de dificultate şi oricine poate lua o notă bună. Regret că în acest an nu mai sunt valabile probele orale pentru calcularea mediei generale a Bacalaureatului.” 

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/