Stire
Panourile solare la bloc - prea scumpe pentru eficienţa pe care o prezintă
07.07.2010
⋅ 0 comentarii
Nemulţumirea multor arădeni faţă de sistemul centralizat de încălzire îi face să se gândească la alternative. Instalarea unei centrale pe gaz este prima variantă pe care o evaluează un proprietar de imobil. Am scris într-un număr precedent al cotidianului nostru despre costurile pe care le implică această soluţie, costuri care pot depăşi 4.000 de euro la un apartament cu 3 camere. În plus, nici preţul gazului nu este mic sau stabil. De data aceasta vom aborda şi subiectul energie solară produsă de panouri. Este vorba despre energia care nu este influenţată de creşteri de preţ, este regenerabilă şi nepoluantă. Am luat legătura cu o firmă din Arad care se ocupă de instalarea acestor panouri solare. Până acum niciun bloc din municipiu nu beneficiază de o astfel de sursă de încălzire, însă sunt persoane care locuiesc în condominii şi care s-au interesat de această sursă ecologică de energie. Trebuie ştiut însă că panourile solare nu pot acoperi decât 30-70% din energia necesară încălzirii. În plus există riscul ca în zilele înnorate să rămâneţi cu totul fără apă caldă şi încălzire. Tocmai de aceea specialiştii îi sfătuiesc pe cei care apelează la panourile solare să aibă şi o altă sursă de încălzire.
1.800 de euro/apartamentÎn ceea ce priveşte costurile, trebuie făcut un calcul în funcţie de numărul de persoane care locuiesc pe o scară. Dacă pe această scară despre care discutăm, se află 14 apartamente şi o medie de 2 persoane/apartament, avem 28 de persoane. Se ia un calcul un consum de 50 de litri de apă de persoană pentru duş, dar dacă se iau în calcul şi alte activităţi pentru care se foloseşte apa caldă, se ajunge la un consum de 2.500 - 3000 de litri pentru această scară. Montarea unor panouri cu o capacitate de 1000 de litri costă 8.500 de euro, iar pentru 3.000 de litri se ajunge la 25.500 de euro. Asta înseamnă că un apartament ar trebui să plătească pentru instalarea panourilor peste 1.800 de euro, fără să rezolve însă problema încălzirii.
Statul nu subvenţionează panourile pentru blocuriDin păcate programul „Casa Verde”, prin care statul achită o parte din cheltuielile de instalare a panourilor solare, nu poate fi aplicat şi pentru condominii, unde există spaţii comune. Aşadar nu numai blocurile sunt văduvite de acest ajutor, ci şi casele din Centrul Vechi, care au mai multe apartamente, mai mulţi proprietari.În ceea ce priveşte administraţia locală, aceasta a accesat fonduri doar pentru Spitalul Judeţean de la Arad şi pentru Ştrandul „Neptun”.Agentul economic cu care am luat legătura spune însă că şi asociaţiile de proprietari au avut posibilitatea anul trecut să beneficieze de un program prin care statul achita în jur de 10 procente din costul total de instalare a acestor panouri, însă fondurile nu au fost cheltuite.
ULAL ameninţă CET că o va reclama la Protecţia ConsumatoruluiMai există o piedică: Centrala Electrică de Termoficare din Arad se pare că îngreunează debranşarea cetăţenilor. Vasile Arion, vicepreşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor de Locatari Arad, spune că au fost 2-3 asociaţii de proprietari care s-au interesat de instalarea panourilor solare, dar cei mai mulţi locatari care vor să se debranşeze, intenţionează să îşi instaleze centrale pe gaz. Arion spune că tocmai de aceea a trimis o adresă la CET prin care sunt solicitate clarificări referitor la legislaţia pe care o invocă Centrala atunci când refuză să le permită oamenilor să se debranşeze. Mai mult decât atât, se pare că nici cererile de debranşare nu mai sunt înregistrate. Termenul limită pentru depunerea acestora este 15 august. „Nu au ţinut cont de toate actele normative”, spune vicepreşedintele ULAL Arad, care a ameninţat chiar că dacă situaţia nu se va rezolva, Uniunea va reclama această problemă la Protecţia Consumatorului.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info