Stire
Elevii de nota 10 ai Aradului ar dori să studieze ?n străinătate, dar costurile sunt prea mari
07.07.2010
⋅ 0 comentarii
Trei elevi din judeţul Arad au obţinut media 10 pe linie la Examenul Naţional de Bacalaureat. Este vorba despre Diana Gândilă şi Bogdan Duicu - ambii de la Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta” din Arad şi Cristian Moţiu de la Liceul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad. Aceştia ne-au vorbit despre munca depusă pentru a obţine asemenea rezultate dar şi despre planurile lor de viitor. Diana, Bogdan şi Cristian au spus că asemenea rezultate se pot obţine prin multă muncă şi interes, mai ales că pe parcursul celor patru ani de liceu ei au participat şi la diferite Olimpiade şcolare. „Contează foarte mult timpul alocat pentru studiu dar depinde si de fiecare cât de repede poate învăţa şi cât este de atent la ore. Subiectele au avut un grad mediu de dificultate însă mulţi nu s-au aşteptat la primul subiect. Cât despre rata scăzută a promovabilităţii o cauză poate consta în faptul că nu s-a copiat ca şi în alţi ani”, ne spune Diana Gândilă. Diana s-a pregătit, în paralel, şi pentru examenul de Bacalaureat, dar şi pentru Olimpiadele şcolare – „Am participat, începând din clasa a IX-a la Olimpiade şcolare la Română, Istorie şi Sociologie. La Istorie am participat şi la faza naţională iar la Sociologie, deşi m-am calificat la naţională nu am putut participa pentru că era în acelaşi timp cu Istoria. Faptul că am învăţat pentru olimpiade m-a ajutat foarte mult la Bacalaureat.”Acum, Diana ştie că vrea să urmeze Facultatea de Drept însă nu ştie dacă va reuşi să studieze în Anglia unde şi-ar dori ea sau la noi în ţară, la Cluj. Pentru a studia în străinătate Diana ar mai avea nevoie de aproximativ 6.000 de lire însă nu are asemenea posibilităţi financiare. „Nu cred că îmi voi putea continua studiile în străinătate pentru că am nevoie de foarte mulţi bani, pe care nu mi-i pot permite. Sper ca măcar masterul să îl pot urma în Anglia”, ne mai spune Diana.
Bogdan Duicu va opta pentru Limbi Moderne AplicateBogdan Duicu spune şi el că subiectele de la Bacalaureat au fost destul de uşoare „nu ne aşteptam la aşa ceva, mai ales la basm. Cred că mulţi nici nu s-au pregătit prea mult în cazul basmului. Deşi a fost uşor trebuiau urmaţi nişte paşi în redactarea eseului de care s-a ţinut cont la notare.” Bogdan crede că rezultatele din acest an încep să arate adevărata valoare a elevilor, nepermiţându-se să se copieze la fel ca înainte. „De mare ajutor a fost şi competiţia existentă la noi în clasă - una pozitivă – toţi am încercat să învăţăm cât mai mult şi să obţinem note cât mai mari. Şi participarea la Olimpiadele şcolare ne-a ajutat. Eu am fost la Română, Engleză, Franceză şi Istorie”, explică Bogdan. În privinţa studiilor, Bogdan va da la Cluj la Limbi moderne aplicate deşi ar fi vrut să studieze la o universitate din Anglia – „Nu îmi permit să studiez în străinătate, costurile sunt prea mari. Părinţii mei nu şi-ar permite să îmi plătească taxele necesare.”
Cristian Moţiu decide între arhitectură şi ConservatorAl treilea absolvent de liceu care a obţinut 10 la Bac – Cristian Moţiu – a studiat la Liceul de Artă şi acum se gândeşte să dea la Arhitectură deşi îi surâde şi ideea de a urma Conservatorul – „Eu am studiat arhitectura, pentru că îmi place foarte mult desenul însă am început să iau şi lecţii de canto şi trompetă. Deocamdată mă voi înscrie la Arhitectură la Timişoara.” Cristian spune că subiectele de la Română au fost o surpriză – „Mă aşteptam să ne dea un roman sau oricum ceva mult mai greu. Şi la Istorie au fost unele puncte mai dificile, iar la Geografie mi s-a părut destul de uşor.”În ultimul an, Cristian şi-a împărţit timpul între învaţătul pentru Bacalaureat şi participarea la olimpiade şi concursuri naţionale de desen. În prezent câteva lucrări de ale sale – desene – pot fi admirate la Muzeul de Artă unde sunt expuse împreună cu fotografii ale altor colegi din şcoala sa.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info