Stire
Dispariţia gripei noi, ?ncă un mister. Mii de doze de vaccin pandemic expiră ?n depozitul DSP Arad
08.07.2010
⋅ 0 comentarii
Isteria gripei noi a ţinut săptămâni la rând prima pagina a ziarelor precum şi a buletinelor de ştiri pe parcursul sezonului rece. Odată acesta încheiat, brusc nu s-a mai auzit nimic despre virusul pandemic care a panicat întreaga ţară. Frenezia vaccinării masive împotriva gripei AH1N1 a încetat de mult, drept pentru care în prezent în depozitul Direcţiei de Sănătate Publică Arad zac mii de doze de vaccin împotriva gripei porcine. Mai exact este vorba despre 14.000 de doze a căror termen de valabilitate expiră în această toamnă, înainte de demararea campaniei de vaccinare pentru noul sezon rece. “Avem pe stoc în depozitul DSP aproximativ 14.000 de doze de vaccin împotriva gripei pandemice care expiră în luna septembrie. În ultimele luni nu au mai fost arădeni care să solicite vaccinarea, drept pentru care dozele rămase nu vor fi utilizate până la data expirării. În Arad nu s-au mai înregistrat cazuri din luna februarie, însă nici în alte judeţe din ţară nu au mai fost pacienţi diagnosticaţi cu virsul AH1N1” a declarat dr. Dana Negru, director coordonator DSP Arad. Reprezentanţii Centrul European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC) preconizează un nou val pandemic de gripă A/H1N1 pentru iarna viitoare, deşi iniţial se aşteptau ca virusul să facă ravagii chiar şi în lunile de vară.Specialiştii spun că există posibilitatea ca H1N1 să devină virusul dominant în viitorul sezon de iarnă, alături de virusurile din grupa B. “ Din ce am observat că se întâmplă în prezent în emisfera sudică, se pare că virusul pandemic nu crează mari probleme însă nu cred că cineva ar putea anticipa comportamentul unui virus. Din cauza faptului că s-a acomodat la specia umană, nu cred să mai fie virulent. Deşi cred că nu va mai exista o exarcerbare a virusului, trebuie să ţinem cont de faptul că este imprevizibil” completează directorul DSP, dr. Dana Negru.
Aradul: punctul de intrare în ţară a gripei noi În total aproape 150 de arădeni au fost diagnosticaţi iarna trecută, cu virusul pandemic AH1N1, înregistrându-se în judeţ şi două decese cauzate de acest gen de gripă, deşi neoficial numărul morţilor pare fi mai mare. În ceea ce priveşte vaccinarea cu Cantgrip peste 21.000 de mii de locuitori din municipiu şi judeţ s-au prezentat la medicul de familie şi în centrele de vaccinare special deschise pentru a se imuniza, înregistrând o rată de vaccinare de peste 55% reprezintă procentul de utilizare a vaccinului repartizat DSP-ului de către Ministerul Sănătăţii. Dintre arădenii vaccinaţi la vremea respectivă cei mai mulţi fac parte din grupele de risc, urmaţi de personalul medical şi apoi de angajaţii diverselor instituţii. În ceea ce-i priveşte pe elevii cu vârste de peste 16 ani şi pe studenţi aceştia nu s-au îmbulzit la imunizare, numărul total a celor vaccinaţi situându-se sub 100. Ultimul caz de gripă nouă a fost înregistrat în Arad la începutul lunii februarie, existând însă o suspiciune în cazul unui bărbat în cursul lunii martie. Proba trimisă la Institutul Cantacuzino din capitală a infirmat însă existenţa virusului pandemic. Gripa nouă şi-a făcut simţită prezenţa în Arad la sfârşitul lunii octombrie a anului trecut fiind vorba despre trei persoane - mama, fiul şi nora - care s-au întors din Germania, cel mai probabil contactând virusul în autocar. Cei trei pacienţi au fost izolaţi la domiciliu, urmând o avalanşă de cazuri confirmate, precum şi o serie de suspecţi, mai multe şcoli arădene fiind închise. Prima suspiciune de gripă nouă care a alertat ţara a avut loc tot la Arad la sfârşitul lunii aprilie. A fost vorba despre o femeie de 28 de ani din Sâmbăteni şi copilul său de un an şi şase luni aceştia întorcându-se dintr-o călătorie efectuată în Portugalia şi au trecut şi prin Spania. Probele au infirmat însă contaminarea cu virusul pandemic.
Scandaluri cu rezonanţă provocate de gripă în Arad: reacţii adverse şi copii cobai Judeţul nostru a fost implicat în două scandaluri de mare amploare generate de gripa nouă. Primul a fost cel al arădencei care la scurt timp după imunizarea cu Cantgrip a ajuns în stare gravă pe patul de spital din cauza reacţiilor adverse. Cazul a fost înregistrat la sfârşitul lunii ianuarie tânăra de 30 de ani acuzând dureri musculare grave după ce şi-a făcut vaccinul antigripal. Ministerul Sănătăţii a susţinut că nu este vorba despre reacţii adverse în urma vaccinării, deşi simptomele erau similare acestora. Arădeanca a fost transferată pentru îngrijiri medicale în Ungaria, recuperarea fiind anevoioasă. În cel de al doilea scandal a fost vorba despre copiii cobai din Arad şi Timiş pe care a fost testat vaccinul împotriva gripei pandemice în schimbul unei sume de bani. Vaccinul Cantgrip a fost testat pe 400 de minori din Arad şi Timiş iar pentru participarea unui copil la testarea vaccinului Cantgrip, parinţi acestuia au fost recompensaţi cu aproximativ 600 de euro. Testarea vaccinului Cantgrip pe copii a ridicat numeroase semne de întrebare care nici până în prezent nu au fost elucidate de autorităţi. (A.M.C.)
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info