Reducerea numărului de secretari de stat şi subprefecţi provoacă o nouă sesiune de negocieri politice ?ntre PDL şi UDMR
09.07.2010
⋅ 0 comentarii
Guvernul Boc a hotărât să reducă numărul secretarilor de stat din ministere la maxim doi, cu unele excepţii. De asemenea, va fi redus şi numărul subprefecţilor din fiecare judeţ, urmând să fie păstrată o singură astfel de funcţie. Ambele decizii au fost luate în cadrul unei şedinţe de Guven desfăşurate miercuri, premierul Emil Boc anunţând că până la sfârşitul săptămânii viitoare fiecare ministru va trebui să prezinte organigrama revizuită a ministerului pe care îl conduce. Vor rămâne astfel câte un subprefect în fiecare judeţ şi câte doi secretari de stat în fiecare minister, excepţii fiind Ministerul Afacerilor Externe (3 secretari de stat din 5), sau Ministerul de Interne (3 secretari de stat din 6). Decizia Executivului are implicaţii majore la nivel politic, partidele aflate la guvernare fiind nevoite să îşi revizuiască înţelegerile parafate la începutul acestei guvernări. Din negocieri nu vor putea lipsi nici arădenii, mai ales că PDL Arad are la Bucureşti trei secretari de stat, iar UDMR unul. În plus, cele două partide îşi împart momentan cele două funcţii de subprefect din cadrul Prefecturii Arad: Radu Stoian (PDL), respectiv Horvath Levente (UDMR).
Eusebiu Pistru, prioritate la susţinere din partea PDL AradDiscuţiile politice pe marginea reîmpărţirii funcţiilor de secretar de stat şi subprefect vor fi purtate şi în interiorul partidelor de guvernare. Pentru arădeni este mai interesant ce se va întâmpla la PDL, democrat-liberalii arădeni promovând la Bucureşti trei oameni în funcţii destul de importante. Aceştia sunt Eusebiu Pistru (Ministerul Transporturilor), Mircea Cotoşman (Ministerul Mediului) şi Sorin Blejnar (preşedinte ANAF, rang de secretar de stat). Conform liderului senatorilor PDL, Traian Igaş, democrat-liberalii ar putea lua luni în discuţie problema secretarilor de stat, principiul desemnării în funcţie fiind acelaşi ca şi data trecută: fiecare filială puternică va propune oameni în funcţie de rezultatele electorale obţinute. „ Secretarii de stat au fost numiţi cu sprijinul organizaţiilor locale, aşa se va proceda şi de această dată. Aradul are trei secretari de stat, noi încercăm să păstrăm toate cele trei funcţii. Chiar dacă nu vom reuşi cu toate trei, vom avea reprezentare la nivel de Guvern. Este posibil ca luni, Biroul Permanent Naţional să ia în discuţie remanierile din ministere. La şedinţă voi participa şi eu, iar alături de Gheorghe Seculici şi Gheorghe Falcă ne vom susţine oamenii noştri”, a declarat senatorul Traian Igaş. Din câte se pare, prioritatea democrat-liberalilor arădeni este menţinerea lui Eusebiu Pistru la Ministerul Transporturilor. „Primul ca să spun aşa pe care îl vom susţine este Eusebiu Pistru, cel care a dovedit implicare pentru Arad la nivel central în cazul celor două pasaje peste centură şi în cazul presiunii puse pe ministrul Transporturilor pentru oprirea rezilierii contractului pentru autostradă, fapt ce ar fi dus la mari întârzieri ale lucrării”, a explicat Igaş, adăugând că şi ceilalţi secretari de stat arădeni „şi-au făcut datoria aşa cum trebuie”. Despre bătălia pentru singurul subprefect ce va rămâne la Arad, Igaş vede lucrurile simplu: „ noi îl vom susţine pe subprefectul nostru, ei pe al lor”. Senatorul a precizat însă că nu s-a discutat încă despre formaţiunea care subprefect va fi eliminat din schemă.
UDMR va ceda greu: vor în continuare subprefecţi în Transilvania şi postul lui Kiraly Andras de la Ministerul EducaţieiPartea cea mai importantă a negocierilor va fi reprezentată de discuţiile cu UDMR. Kiraly Andras, preşedintele UDMR Arad, spune că formaţiunea politică a maghiarilor este decisă să îşi păstreze funcţiile de subprefect din Transilvania, dar şi funcţia de secretar de stat la Ministerul Educaţiei, ocupată în prezent de arădeanul Kiraly. Funcţia lui Kiraly este văzută de către liderii UDMR drept prima într-un top al importanţei poziţiilor de secretar de stat. „ Nu este vorba de mine, ci de UDMR în general. Postul de la Ministerul Educaţiei este ultimul la care renunţăm”, spune Kiraly. Liderul UDMR Arad mai dezvăluie însă ceva interesant: doi secretari de stat la Minsiterul Educaţiei ar însemna mult prea puţin faţă de volumul de muncă existent. „În Ministerul nostru se lucrează la o nouă organigramă, se va face această cură de slăbire dar fără nominalizări pe posturi. Din păcate există o serie de probleme la Minister care necesită prezenţa mai multor secretari de stat. În momentul de faţă, organigrama cuprinde patru, dar noi suntem doar trei. Este un volum foarte mare de muncă”, a explicat Kiraly Andras, adăugând că el este însărcinat cu relaţia cu Parlamentul, activitatea ce îi răpeşte trei zile din săptămână. În privinţa posturilor de subprefect, preşedintele UDMR Arad este destul de tranşant. „Suntem într-o coaliţie şi asta trebuie să se reflecte şi la nivel local. Noi nu dorim să renunţăm la subprefecţii noştri din Transilvania, avem doi din Muntenia la care putem renunţa”, a declarat Kiraly. Totuşi, secretarul de stat nu a putut să asigure că poziţia UDMR este irevocabilă, anunţând că toate aceste aspecte (secretari de stat şi subprefecţi) se vor discuta la Bucureşti într-o apropiată şedinţă a coaliţiei de guvernare.
La Prefectură nu s-a primit nimic, UNPR nu are pretenţiiDecizia Guvernului nu a fost transformată încă într-un act normativ cu putere juridică, drept urmare cei din Prefectură nu au dorit să comenteze încă pe marginea subiectului, neprimind un act oficial despre subiect. Oricum, deciziile se vor lua la nivel politic, după cum spun...politicienii. O altă parte interesată de acest nou set de negocieri politice ar putea fi UNPR-ul lui Gabriel Oprea şi Marian Sârbu. „ Conducerea partidului va hotărî, noi pe plan local ne străduim să ne consolidăm structurile. Nu cred că vom avea pretenţii să negociem, noi urmărim doar stabilitatea politică în folosul societăţii”, a declarat Gheorghe Tănase, preşedintele filialei UNPR Arad.
Sursa:
Observator.info