(Cel puţin) Şase argumente pentru ca absolvenţii de liceu să opteze pentru Universitatea de Stat din Arad!
16.07.2010
⋅ 0 comentarii
Interviu realizat de Andrei Ando cu prof.univ.dr. Lizica Mihuţ, rectorul Universităţii “Aurel Vlaicu”-S-au încheiat sesiunile de susţinere a lucrărilor de licenţă şi sunt în curs cele de master. Care sunt concluziile examenelor susţinute de absolvenţii Universităţii „Aurel Vlaicu”?-Examenul de licenţă şi cel de master au demonstrat o pregătire de specialitate la standarde europene, o pregătire de specialitate realizată printr-un parteneriat real între dascăl şi student. Faptul că Uniunea Europeană promovează un învăţământ centrat pe student demonstrează nu numai o nouă relaţie între cei doi actori ai educaţiei, ci vădeşte că studentul se află în centrul preocupărilor noastre, fapt evident la Universitatea „Aurel Vlaicu”, şi fără îndoială cheia succesului instituţiei noastre. Nu au fost niciun fel de probleme la examenele de licenţă sau la cele de master, ceea ce demonstrează temeinica lor pregătire. Vreau să fac precizarea că toate specializările propuse pentru acreditare în acest an universitar au primit calificativul de încredere din partea ARACIS, ceea ce a şi făcut posibilă desfăşurarea examenului de licenţă în cadrul universităţii noastre.
-A început admiterea la facultate. Ce noutăţi îi aşteaptă anul acesta pe absolvenţii de liceu care optează pentru Universitatea „Aurel Vlaicu”?- Examenul de admitere se desfăşoară pe baza mediei de bacalaureat, dar cu probe eliminatorii la Teologie, Design şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Înscrierile se fac la sediul rectoratului, pe Bulevardul Revoluţiei nr. 77, lângă Primărie, până în data de 31 iulie. În septembrie în mod sigur va urma o a doua sesiune de admitere, ca întotdeauna. Au trecut deja trei zile de înscrieri şi suntem mulţumiţi până în acest moment, pentru că opţiunile absolvenţilor, şi nu numai ale lor, merg spre toate cele nouă facultăţi ale Universităţii noastre, spre toate cele 38 de specializări de licenţă. Din septembrie cele 410 locuri bugetare pentru master vor presupune un interviu care va trebui susţinut de absolvenţii din acest an, şi nu numai, de la studiile de licenţă. Ne bucură şi ne mândrim deopotrivă că în acest an locurile bugetare la nivel de Universitate au crescut cu aproape 25%, ceea ce înseamnă o recunoaştere a strădaniilor întregului nostru colectiv didactic, dar şi a studenţilor, strădanie pentru a realiza la Arad un învăţământ de calitate în conformitate cu standardele ARACIS şi cu cele ale Uniunii Europene.
-Care sunt specializările pentru care pot opta absolvenţii de liceu?- Specializările Universităţii noastre acoperă întregul orizont de aşteptare al absolvenţilor, de la Inginerie (TCM, sudură, autovehicule feroviare, autovehicule rutiere, textile), Ingineria Produselor Alimentare (controlul şi expertiza produselor alimentare, biotehnologie, finisare chimică textile, ingineria mediului), Ştiinţe Umaniste şi Sociale (română, engleză, jurnalism, istorie, ştiinţe administrative), Ştiinţele Educaţiei şi Asistenţă Socială (pedagogia învăţământului şcolar şi preşcolar, asistenţă socială, psihologie, psihopedagogie specială), Ştiinţe Economice (informatică economică, finanţe-bănci, contabilitate-informatică de genstiune, management, marketing), Ştiinţe Exacte (informatică, matematică-informatică), Design (design ambiental şi de produs, design de grafică şi de publicitate, design vestimentar şi de accesorii), Educaţie Fizică şi Sport şi Facultatea de Teologie, cu specializările teologie pastorală, didactică şi teologie-asistenţă socială. Toate aceste specializări sunt solicitate pe piaţa muncii deoarece au un caracter prin excelenţă pragmatic şi corelează un fapt solicitat de Uniunea Europeană, şi anume competenţă-specalizare-profesie.
-Şi aceste înscrieri au fost precedate de o campanie de denigrare, deja obişnuită în cazul Universităţii de Stat, care se pare că deranjează anumite medii. Ce motivează această atitudine a celor care atacă Universitatea „Aurel Vlaicu”?-Cei care atacă Universitatea „Aurel Vlaicu” sunt extrem de puţini, doi-trei, care toţi au o legătură directă cu universitatea particulară arădeană, pentru că este greu să suporţi succesul unei instituţii de stat. În timp ce Universitatea noastră a fost controlată în ultimii doi ani la toate nivelele, universitatea particulară din Arad nu a avut niciun control pe linie de fiscalitate, niciun control financiar-contabil, şi probabil că tranzitarea politică de la un partid la altul îşi are sorgintea tocmai în captatio benevolensis. Nu doresc să vorbesc despre universitatea particulară din Arad, o voi face însă cu documente când nu voi mai fi rector. Este bine să se reţină că o bună parte din patrimoniul Aradului a fost dat aproape gratuit unui învăţământ privat care înseamnă de fapt o firmă privată ce produce servicii în educaţie. Tot acest patrimoniu va rămâne până la urmă, cum stipulează legea, în proprietatea fondatorilor. Nu contestăm acest lucru, pentru că orice firmă privată îşi are patrimoniul propriu şi subliniez doar cât de mari au fost strădaniile Universităţii de stat, care de la 1700 de mp în anul 2000 a ajuns în acest moment la 45 054 mp, un patrimoniu imens, de fapt un imperiu al Universităţii „Aurel Vlaicu”. Strădania mea ca rector, împreună cu colegii mei, nu numai că nu a fost aplaudată, cum ar fi fost şi firesc, ci a urmat o seamă de denigrări care s-au dovedit în totalitate nefondate, pentru că vina mea era de neiertat, şi anume am adus nu unei firme private ci statului român un patrimoniu care îi fusese o vreme luat prin heirupismul anilor de după 1990. Dar UAV, în acest moment, se prezintă în conclavul academic ca o instituţie puternică, construită cu responsabilitate şi temeinicie, şi care gândeşte la prezent, dar mai ales are ochii larg deschişi spre viitor.
-Care poate fi argumentul absolventului de liceu pentru a rămâne la Arad şi a nu se îndrepta spre un alt centru universitar?- Sunt cel puţin câteva argumente. Unu: diversificarea ofertei educaţionale şi acoperirea unei plaje de la ştiinţe exacte şi inginereşti până la cele umaniste şi sociale, teologie. Doi: locuri bugetare cu aproape 25% mai multe decât anul trecut. Trei: taxele sunt foarte mici comparativ cu toate celelalte universităţi, pentru că strategia noastră înseamnă studenţi mulţi cu preţuri mici. Or, în perioada de criză, acesta este un argument hotărâtor. Patru: universitatea noastră are grad ridicat de încredere şi o importantă vizibilitate internaţională. Cinci: burse de merit, de studii şi sociale pentru studenţi, facilităţi de cazare, spaţii de masă, posibilitatea de petrecere a timpului liber. Şase: o bază materială excepţională, cu o dotare la nivel de ultimă generaţie.
Sursa:
Observator.info