Stire

Biochimistul francez mort la Arad a fost decorat post-mortem; trupul ne?nsufleţit este dus ?n Franţa

20.07.2010 ⋅ 0 comentarii

Biochimistul francez Jean Montreuil a fost decorat post-mortem,sâmbătă, la Arad, în cadrul unei ceremonii de rămas bun la care au participatzeci de persoane şi care a fost oficiată de arhiepiscopul Aradului,Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei Seviciu, transmite corespondentulMEDIAFAX.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al academicianului Jean Montreuila fost depus la Facultatea de Ştiinţe ale Naturii, din cadrul Universităţii deVest “Vasile Goldiş” (UVVG) Arad.

Sicriul a fost acoperit cu steagul Franţei, iar lângă acesta se aflaun portret al decedatului, lumânări aprinse şi jerbe de flori aduse de ceiprezenţi la ceremonie, respectiv membri ai comunităţii academice locale,rectori, prorectori, decani, studenţi francezi, oameni de ştiinţă români şistrăini aflaţi în vizizită de lucru la Arad şi profesori de la Universitatea deŞtiinţe din Lille1 (Franţa) care îl însoţeau pe profesorul Jean Montreuil învizita în municipiu.

“Deşi nu face parte din Biserica noastră, avea o simpatiedeosebită pentru ortodoxie şi ne-am simţit îndatoraţi sufleteşte să ne exprimămun omagiu”, a spus arhiepiscopul Aradului, Înaltpreasfinţitului Părinte TimoteiSeviciu.

Rectorul UVVG Arad, Aurel Ardelean, a anunţat decorareaacademicianului, prin conferirea post-mortem a Medaliei de Aur şi a Brevetuluiuniversităţii arădene.

Ardelean a mai spus că Şcoala de vară francofonă organizatăanual de universitate va purta numele omului de ştiinţă francez.

Rectorul UVVG Arad a amintit că Jean Montreuil a obţinut întimpul carierei numeroase titluri şi disctincţii internaţionale şi că eramembru de onoare al Academiei Române din 1977.

De asemenea, în 1996, preşedintele României i-a acordat lui JeanMontreuil Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria F – „Promovarea Culturii”.

„În România, prof. Jean Montreuil a desfăşurat o intensăactivitate didactică, ştiinţifică şi culturală. În perioada 1991-1997 a fostconsilier ştiinţific şi tehnic al Institutului de Biochimie al AcademieiRomâne. Începând cu 1995, a organizat cursuri de specializare în domeniulbiologiei şi patologiei moleculare, în cadrul unei Şcoli de vară, care a ajunsastăzi la cea de-a 16-a ediţie şi care se desfăşoară pentru a şasea oarăconsecutiv la Arad”, a adăugat rectorul Aurel Ardelean.

După ceremonia la care au participat zeci de persoane, sicriulcu trupul neînsufleţit a plecat spre Franţa.

Cunoscutul biochimist francez Jean Montreuil, membru alAcademiei de Ştiinţe Medicale din Franţa şi membru de onoare al AcademieiRomâne, a fost găsit decedat, vineri, în camera unui hotel din municipiul Arad,oraş în care se afla în vizită de zece zile. El ar fi urmat să se întoarcă înFranţa luni.

Profesor emerit dr. Jean Montreuil, în vârstă de 90 de ani, seafla în vizită în Arad pentru a conduce Şcoala de Vară „Abordarea clinică şiterapeutică a pacientului vârstnic cu durere cronică”, organizată deUniversitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad.

Într-un comunicat de presă remis, vineri, de conducereaUniversităţii de Vest “Vasile Goldiş” Arad se arată că biochimistul francezJean Montreuil era membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din Franţa, membrual Academiei de Ştiinţe din Paris, membru al Academiei Regale de Medicină dinBelgia şi membru de onoare al Academiei Române.

“Eminentă personalitate ştiinţifică, cadru didactic asociat şidoctor Honoris Causa al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, academicianulJean Montreuil a fost un promotor devotat al şcolilor de vară francofone. Multedin proiectele noastre de colaborare ştiinţifică cu Universitatea de Ştiinţedin Lille1 (Franţa) au beneficiat de mentoratul celui dispărut pe care l-amconsiderat nu doar o personalitate universitară, ci şi un prieten alcomunităţii noastre academice”, se arată în comunicat.

Potrivit Biroului de presă al Poliţiei Arad, nu au existat urmede violenţă vizibile pe cadavru, dar s-a efectuat o necropsie, urmând să fieformulate concluziile privind cauzele decesului.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/