Curtea de Conturi consideră că bugetul primăriei S?ntana a fost prejudiciat ?n 2009 cu aproape 4 miliarde de lei vechi!
22.07.2010
⋅ 0 comentarii
Salariaţii trebuie să returneze banii corespunzători sporurilor, primelor şi cadourilor de Crăciun pe care le-au primit anul trecut! Instituţia de control a realizat un audit financiar la primăria oraşului Sântana, acolo unde a găsit opt nereguli datând din cursul anului trecut.Raportul prezintă pentru început un contract de prestări servicii, încredinţat direct, fără o evaluare a valorii. Obiectul era reprezentat de întocmirea documentaţiei pentru achiziţii publice şi servicii de consultanţă juridică.
Nereguli la atribuirea contractelor de achiziţiiPreţul convenit pentru îndeplinirea contractului urma să fie achitat prestatorului „prin perceperea unui comision de la ofertantul ce urma să fie desemnat câştigător în urma derulării procedurilor pentru care se asigură constanţă”. În acelaşi contract se precizează însă: „Contravaloarea serviciilor prestate se va circumscrie cotei procentuale de 2,5 aplicate valorii totale a contractului pentru care se asigură consultanţă”. Această prevedere constituie, în opinia celor care au realizat auditul, „restricţionarea participării ofertanţilor la procedura de atribuire a acestor contracte de achiziţie, prin introducerea unor cerinţe de calificare disproporţionate în raport cu natura şi complexitatea contractului”.Cea de-a doua problemă constatată a fost faptul că în exerciţiul bugetar 2009 nu a fost calculat şi nu s-a înregistrat în contabilitate amortizarea activelor fixe aparţinând domeniului privat al oraşului Sântana.
Creanţe restante de peste 1.140.000 de leiDe asemenea, la nivelul primăriei nu au fost aplicate succesiv sau concomitent toate modalităţile de executare silită a creanţelor bugetare, instituirea de sechestrare efectuându-se asupra bunurilor unui singur debitor, neasigurându-se astfel atragerea la bugetul local a creanţelor sale restante, care la finele anului 2009 au fost de peste 1.140.000 de lei, în creştere faţă de 2008, când valoarea era de aproximativ 570.000 de lei.Ca urmare a neocupării postului de auditor public intern, nu au fost realizate obiectivele obligatorii de audit.
Plăţi mai mari decât cele stabilite în contracteTotodată, s-a descoperit că la investiţia „Amfiteatru în aer liber Sântana” au fost acceptate la plată şi decontate constructorului la preţuri unitare mai mari decât preţurile unitare ferme contractate prin contractul de lucrări. Astfel, pentru umplutura de pământ, manopera pentru cantitatea de 782 mc a fost inclusă la preţul de 86 lei/tonă, faţă de preţul unitar contractat de 0,86 lei/mc. De asemenea, pentru transportul rutier al materialelor semifabricate cu autobasculanta s-a solicitat preţul de 18,33 lei/ tonă, faţă de preţul contractat de 1,10 lei/ tonă.În situaţia de lucrări a fost cuprinsă şi cantitatea de 280 mc de balast, la un preţ de 21 de lei/tonă, fără ca beneficiarul să fi solicitat punerea în operă a acestei cantităţi de balast. Se arată că valoarea totală plătită în plus antreprenorului peste limitele legale, a cauzat un prejudiciu în resursele financiare ale bugetului local, estimate la suma de 67.312 lei, din care 2.508 lei reprezintă foloase nerealizate.În ceea ce priveşte investiţia „tratamente bituminoase străzi pietruite”, unele lucrări suplimentare efectuate pe o lungime de 0,7 km, respectiv 2.800 mp, au fost decontate antreprenorului la un preţ unitar de 2.544 de lei/100 mp, mai mare decât cel prevăzut în contractul iniţial, de 891 lei/100 mp, rezultând o sumă achitată în mod nejustificat constructorului de 55.078 lei (cu TVA).De asemenea, la modernizarea a 20 de km de drumuri de pământ au fost executate lucrări pe un tronson de 0,7 km, respectiv 2.800 mp. Acestea au fost decontate la un preţ unitar de 2.854 de lei/100 mp, mai mare decât cel prevăzut în contractul iniţial – 2009 lei/100 mp, rezultând o diferenţă achitată în plus constructorului de 28.155 de lei (cu TVA inclus).Angajarea şi plata acestor cheltuieli bugetare în valoare totală de 83.233 de lei s-a făcut în condiţiile în care în contracte se stipulează că „nu se acceptă actualizarea preţului”, ceea ce a produs un prejudiciu pentru instituţie de peste 86.000 de lei (peste 3.000 de lei fiind foloase necuvenite).
Prime şi cadouri de Crăciun pentru angajaţiÎn luna decembrie 2009 au fost angajate şi plătite cheltuieli bugetare de 36.000 de lei, care nu sunt legate de activitatea instituţiei, respectiv dulciuri, 144 de pachete de cafea Jacobs, 144 de sticle de wisky, 144 de sticle de lichior. Pe de altă parte, aceste produse nici nu au fost recepţionate în gestiunea instituţiei. Prejudiciul a ajuns la aproape 37.000 de lei, cu tot cu foloasele nerealizate.Cea din urmă neregulă sesizată face referire la unele drepturi de natură salarială care au fost acordate angajaţilor primăriei, fără ca acestea să fie prevăzute de legislaţia în vigoare.Valoarea acestora însumează mai mult de 207.000 de lei şi reprezintă: sume de reprezentare acordate trimestrial funcţionarilor publici şi personalului contractual în valoare de 187.000 de lei şi prime de concediu de 20.487 de lei. Prejudiciul ajunge în acest caz la aproape 220.000 de lei.
Primarul - însărcinat cu recuperarea prejudiciilorAvând în vedere toate acestea, Curtea de Conturi a decis ca până la sfârşitul acestei luni, ordonatorul de credite să dispună măsuri de estimare a contractelor de achiziţii publice, precum şi de stabilire a criteriilor de calificare şi selecţie a operatorilor economici participanţi la procedura de atribuire a contractelor de achiziţie publică, fără a se restricţiona participarea la procedură, trebuie amortizate în contabilitate activele fixe aparţinând domeniului privat al unităţii administrativ-teritoriale. Se va dispune aplicarea tuturor modalităţilor de executare silită prevăzute de codul de procedură fiscală, inclusiv instituirea de sechestre şi valorificarea bunurilor sechestrate în vederea atragerii la bugetul local a creanţelor restante. Se vor continua demersurile pentru ocuparea postului de auditor public intern, iar conducătorul instituţiei va lua măsuri pentru stabilirea întinderii prejudiciilor estimate la suma totală de 391.559 de lei, la care se adaugă foloase nerealizate în valoare de aproape 18.000 de lei, precum şi de recuperare a acestora. Măsurile luate şi rezultatele obţinute vor fi comunicate până la data de 5 august 2010.
Salariaţii aduc bani de acasă, la primărieViorel Enache, primarul oraşului Sântana, spune că nu a contestat decizia Curţii de Conturi şi că prejudiciile au început deja să fie recuperate. „Două treimi din prejudicii constituie foloase necuvenite acordate salariaţilor şi cadouri de Crăciun. Aceşti bani s-au recuperat, fiecare a depus sumele. Pentru cele două firme la care s-a constatat că nu corespundeau sumele, s-a deschis formă de imputare şi banii se vor recupera”, ne-a declarat Enache.Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul salariaţilor Consiliului Judeţean Arad, şi cei ai primăriei Sântana au primit în anul 2009 prime pentru „ţinuta de reprezentare”, iar primele de vacanţă s-au acordat atât funcţionarilor, cât şi contractualilor.Primarul spune că în medie, fiecare angajat trebuie să restituie în jur de 1.500 – 1.800 de lei pentru sporurile şi primele de anul trecut, iar pentru cadourile de Crăciun le-au fost imputaţi 350 de lei „de căciulă”.
Sursa:
Observator.info