Stire
Dănuţ Iuga, unul dintre cei mai cunoscuţi solişti de muzică populară din judeţul nostru, a ?nvăţat tainele acestei arte de unul singur
26.07.2010
⋅ 0 comentarii
A descoperit singur „tainele” acordeonului încă din clasa a II-a, câţiva ani mai târziu a învăţat să cânte la fluier, iar la 15 ani ştia să cânte orice melodie la taragot. Este vorba despre cunoscutul solist vocal de muzică populară, de la Vârfurile, Dănuţ Iuga, care poate fi ascultat la diferite evenimente, festivaluri, în unele localuri, dar şi la nunţi şi petreceri atât în judeţul nostru, cât şi alte zone ale ţării. Pasionat de muzică încă de mic, avându-l ca model pe Puiu Codreanu, Dănuţ Iuga şi-a petrecut copilăria studiind muzica. „Am progresat cântând. Tot ce am învăţat despre muzică a fost prin eforturi proprii, acasă. Am învăţat să cânt singur la acordeon pentru că îmi plăcea foarte mult şi am fost foarte hotărât în acest sens, continuând mai apoi cu fluierul şi taragotul. De la 16 ani am început să cânt la baluri, la nunţi sau la nedeile locale”, ne explică Dănuţ Iuga. Treptat, solistul vârfurean a devenit tot mai cunoscut atât pentru cei din zonă, dar şi pentru cei din municipiu. A început să primească solicitări pentru nunţi sau diferite alte manifestări de la persoane din municipiu, dar şi din alte judeţe. „Dacă sunt solicitat cânt şi în alte judeţe. Cel mai mult am participat la evenimente în Bihor, Timişoara sau Hunedoara. În Arad de obicei cânt la nunţi sau la diferite chefuri private. Cânt atât melodii compuse de mine, cât şi din reportoriul folcloric românesc”, spune solistul. Ţinând cont că ştie melodii din fiecare zonă a ţării şi cântă orice doreşte publicul, acest aspect i-a adus o mare popularitate, fapt dovedit prin agenda foarte încărcată pe care o are, pentru toată perioada verii.
Peste 10 albume proprii şi numeroase compilaţiiLa 41 de ani, Dănuţ Iuga se poate mândri cu numeroase albume, dar şi cu apariţii în diferite compilaţii, alături de alţi cântăreţi consacraţi ai muzicii populare româneşti. „Este destul de dificil să îţi scoţi un album în ziua de azi. Costurile sunt destul de mari şi ai nevoie şi de mult timp şi foarte multă muncă”, explică Iuga.Printre melodiile compuse de acesta amintim doar câteva – „Azi îi mare sărbătoare, la Vârfurile nedee mare”, „La birtuţu’ lu’ Moraru”, „Doamne, bun îi vinu roşu!”, „Mândruţa mea din vecini” şi lista continuă. Pentru unele melodii au fost realizate şi videoclipuri care sunt difuzate pe posturile TV de specialitate. De asemenea, Dănuţ Iuga are propria formaţie, alcătuită din Dorel Duda – acordeon, Adi Crăciunescu şi Jenel Bulz - saxofon, Stepan Marinică - orgă electronică, iar Dănuţ Iuga cântă atât vocal, cât şi la taragot. Muzica populară recâştigă teren în faţa manelelor?Întrebat de ce unii solişti de muzică populară, foarte cunoscuţi în ţară, au renunţat la muzica populară şi au început să cânte manele, Iuga a spus că probabil, principalul motiv a constat în problema banilor: „Într-o perioadă muzica populară a fost practic dată la o parte de manele. Puşi în această situaţie mulţi artişti au început să se reprofileze pentru a avea din nou succes la public. Acest fapt nu este de condamnat. Trebuie să cânţi ceea ce doresc ascultătorii tăi. Totuşi, în ultima perioadă am observat că muzica populară reîncepe să fie căutată de public, ceea ce ne bucură foarte mult.”Cât despre colegii săi de breaslă, Dănuţ Iuga preferă muzica lui Puiu Codreanu, Nicu Novac, Vasile Conea sau Nicoleta Voica, însă îi place să asculte şi melodiile formaţiilor Cargo sau Holograf.
Talentul muzical - moştenire pentru fiul săuDănuţ Iuga ar dori ca peste câţiva ani şi fiul său, Lucian, să îi calce pe urme şi să devină solist de muzică populară. Şi fiul său a învăţat să cânte la acordeon, însă şcoala nu îi permite să dedice prea mult timp acestei activităţi. „Aş fi bucuros ca şi fiul meu să cânte, să îmi calce pe urme. Încă nu ştiu dacă această dorinţă se va împlini, totul depinde de ceea ce îşi doreşte el”, mai spune Dănuţ Iuga. (S.R.)
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info