PDL ?n acest moment este sufocat de acţiunea guvernamentală
27.07.2010
⋅ 0 comentarii
Nu au cum să fie reale aceste sondaje, în condiţiile în care celelalte partide, PSD şi PNL, nu au venit cu argumente pentru combaterea crizei, au făcut doar declaraţii populiste - Domnule senator Constantin Igaş, recent au apărut mai multe sondaje de opinie, care arată o scădere a PDL, spre 12-14%, iar PSD are o creştere spre 40%...- E un zvon, lansat pe piaţă de partidele din opoziţie, prin care încearcă să inducă opinia publică în eoare, în ceea ce priveşte cota partidelor politice în acest moment. Nu au cum să fie reale aceste sondaje, în condiţiile în care celelalte partide, PSD şi PNL, nu au venit cu argumente pentru combaterea crizei, au făcut doar declaraţii populiste. Cu siguranţă, PSD şi-ar dori să ajungă la un asemenea procent, dar nu văd cum ar putea acest partid, care şi-a schimbat doar preşedintele, dar nu a schimbat nimic în structurile de jos, să crească. Sunt aceiaşi oameni, aceiaşi foşti oameni din eşalonul doi, trei şi patru din Partidul Comunist Român. Sigur, traversăm o perioadă grea, o perioadă în care PDL şi-a asumat anumite măsuri mai puţin populare. Dar eu cred că odată duse la bun sfârşit aceste măsuri, când rezultatele se vor vedea de către fiecare cetăţean, ceea ce putem pierde astăzi vom câştiga mai târziu, arătând oamenilor că am luat măsurile care trebuiau luate.
- Aveţi siguranţa că PDL va avea şansa, timpul să se reabiliteze, înainte de alegeri? Celelalte partide încearcă să provoace alegeri anticipate...- Practic sunt două probleme. Dacă deciziile pe care actualul guvern le-a luat, de eficientizare a statului, de a opri acele pierderi de sume importante în diverse locuri, cu siguranţă că vom avea bani suficienţi pentru investiţii. Vom putea arăta oamenilor că măsurile au avut un scop clar şi se impuneau. În ceea ce priveşte alegerile anticipate, sunt declaraţii ale unor lideri politici. Pe fond, niciunul dintre ei nu îşi doreşte să se ajungă la alegeri anticipate. Nici Victor Ponta, nici Crin Antonescu nu au câştigat bătălia electorală din 2008 în mod detaşat. Victor Ponta a câştigat în colegiul său cu mai puţin de 400 de voturi iar Crin Antonescu a avut şansa să ajungă parlamentar de pe poziţia a doua, iar dacă îi mai lipseau 100 de voturi, se clasa pe poziţia a treia şi nu ajungea în Parlament.
- Acum situaţia este radical diferită faţă de 2008!- În condiţiile în care se candidează pe aceeaşi lege, niciunul dintre actualii lideri nu au certitudinea că vor ajunge parlamentari. Îmi e greu să cred că vor accepta pe fond alegerile anticipate.
- Se discută poate prea puţin de UDMR. Credeţi că este posibil ca într-un anumit context să schimbe majoritatea, eventual să provoace alegeri anticipate?Nu, UDMR nu îşi doreşte alegeri anticipate. Au început alături de noi un proiect în politica românească şi, aşa cum îi ştim, sunt oameni cu care poţi să pleci la drum lung.
- Dânşii au început cu fiecare partid câte un proiect în politică...- Chiar dacă au guvernat şi cu alte partide, este una dintre cele mai serioase formaţiuni politice din România. Dacă ajungi la o înţelegere cu ei, eşti convins că îşi respectă înţelegerea.
„Pentru a avea o perspectivă bună, PDL trebuie să împrospăteze personalităţile care vor conduce partidul din 2011”- Şi preşedintele Traian Băsescu a lansat un semnal, poate mai vechi, legat de imaginea PDL: a spus că PDL ar trebui să separe actul guvernării de conducerea partidului, să aducă oameni noi. Împărtăşiţi aceste idei?- Categoric. Practic, PDL în acest moment este sufocat de acţiunea guvernamentală, lucru care nu este de apreciat. Viaţa partidului trebuie să meargă înainte, separat de actul de guvernare. Aici cred că preşedintele a dat un semnal bun, care ar trebui să fie luat în seamă, mai ales de cei care conduc la nivel central partidul.
- Ce ar trebui să înţelegem de aici? „Greii partidului” sunt la guvernare. De unde ar trebui să apară feţele noi?- Pot apărea din Parlament, din administraţia locală, din toate structurile. Dar acest lucru ar trebui să se întâmple odată cu alegerile din partid, amânate pentru 2011. Orice act de guvernare ştim cu toţii că erodează din punct de vedere politic. Pentru a avea o perspectivă bună, PDL trebuie să împrospăteze personalităţile care vor conduce partidul din 2011.
- Până atunci nu vedeţi schimbări? Pot fi, de exemplu, demisii...- N-aş merge pe această idee.
- Se spune că PDL aşteaptă ca Guvernul să aplice măsurile nepopulare, să fie ţinta tuturor atacurilor, după care ar urma să fie înlăturat, sacrificat, în favoarea unui alt guvern PDL, cu o imagine mai bună...- Actualul guvern trebuie să îşi ducă misiunea până la capăt.
- Capăt însemnând 2012?- Capăt înseamnă tot ceea ce ţine de reforma statului român, promisă la începutul mandatului actual: restructurare, reorganizare, diminuarea pierderilor în sistemul de stat, demararea unor investiţii importante cu bani europeni. Cred că în acel moment vom putea vorbi despre valabilitatea acestui guvern. Trebuie să îşi ducă crucea până la capăt, adică să îndeplinească aceste măsuri. Sigur, dacă nu le va îndeplini până în toamnă, sunt posibile schimbări importante.
- Data de 1 septembrie, pe care a enunţat-o şi preşedintele, şi dvs, care aţi exprimat destule rezerve faţă de Guvernul Boc, este data limită?- La 1 septembrie fiecare minister va fi evaluat. Primul ministru ar trebui să decidă care dintre actualii miniştri îşi îndeplineşte sarcinile. Cei care nu le îndeplinesc trebuie remaniaţi, trebuie aduşi oameni cu mai multă putere în ceea ce priveşte reorganizarea ministerelor.
- Primul ministru va fi parte a analizei?- Va fi parte a analizei, împreună cu miniştrii. Dar cred că ceea ce ţine de primul ministru dă semne că măsurile necesare sunt îndeplinite.
„În această toamnă veţi avea surprize plăcute în ceea ce priveşte mediul de afaceri din România” - Faceţi parte, în calitate de lider al grupului PDL din Senat, din grupul de discuţii care stabileşte politicile economice pentru anul acesta şi anul viitor. Există destul de multă ambiguitate în legătură cu strategiile economice. Unii spun că se renunţă la cota unică de impozitare, alţii că nu se renunţă sub nicio formă la ea...- Cred că declaraţiile pe ceea ce se va întâmpla în 2011 din punct de vedere fiscal trebuie făcute atunci când se iau deciziile. Atât timp cât ieşim în spaţiul public şi vorbim de o nouă filosofie fiscală fără să avem o decizie luată, se face o greşeală. Trebuie să avem o altă abordare din punct de vedere fiscal în 2011. În acest sens, am avut nenumărate întâlniri cu colegii parlamentari, chiar şi cu ministrul finanţelor şi vom avea astfel de întâlniri în fiecare zi de marţi, până vom ajunge la cele mai bune măsuri.
- Pe termen scurt, am înţeles că soluţia guvernului este să reducă substanţial cheltuielile. Ceea ce îngrijorează este că nu se văd acele măsuri care să încurajeze mediul economic privat să producă mai mult, pentru a avea în final mai mulţi bani la buget. Sunt astfel de măsuri?- Sunt în analiză câteva măsuri importante pentru mediul economic. Codul Muncii va trebui schimbat, acum se analizează schimbările care se vor impune, pentru că avem un Cod al Muncii care dezavantajează clar angajatorul în favoarea angajatului. Măsurile nu sunt stabilite 100%, dar în această toamnă veţi avea surprize plăcute în ceea ce priveşte mediul de afaceri din România.
- Se cere răbdare pentru acest guvern care funcţionează din 2009, cu intermitenţe. Acum, spuneţi că vom avea măsuri eficiente la toamnă. De ce această încetineală?- Lucrurile mari, importante, se fac cu răbdare. De aceea cerem puţină răbdare, să creăm un ansamplu instituţional important. Pe de altă parte, trebuie să recunoaştem că întâmpinăm o mare opoziţie din rândul structurilor care nu se lasă uşor modelate, aşa cum ar trebui să fie într-o ţară europeană.
- Pârghiile puterii, inclusiv majoritatea parlamentară, sunt în mâinile acestei puteri. Ce i-ar mai lipsi?- Sunt lucruri importante, care nu se pot face peste noapte.
Sursa:
Observator.info