Stire

Cota unică scade la 10%, TVA 25% ?ncep?nd cu 2011?

28.07.2010 ⋅ 0 comentarii

Cota unică ar putea fi redusă şi TVA ar putea fi majorată din nou. Acesta este un scenariu care ar putea fi aplicat de la 1 ianuarie 2011, dacă FMI aprobă planul guvernului Boc. Surse din cadrul coaliţiei de guvernământ au declarat pentru presa centrală că au în vedere reducerea cotei unice atât pe venituri, cât şi pe profit, la 10%. 
Chiar dacă ministrul Sebastian Vlădescu spunea zilele trecute că sistemul de taxe şi impozite nu va fi modificat, coaliţia de guvernare se pare că doreşte reducerea cotei unice la 10% şi creşterea TVA la 25%. Prin această măsură, ar putea fi introduse noi impozite în agricultură, cum ar fi taxa pentru nelucrarea pământului. Totodată, şi impozitele pe proprietăţile imobiliare ar putea fi mărite, de la 1 ianuarie 2011.Sursele guvernamentale au declarat că decizia va fi luată însă în acord cu FMI, care vrea măsuri clare de realizare a veniturilor bugetare, iar TVA, din punctul lor de vedere, e o sursă sigură, deşi majorarea TVA va reduce consumul fiscalizat. Reducerea cotei unice este văzută în coaliţie drept cel mai important element de susţinere a creşterii economice şi de atragere a investiţiilor străine, fără de care nu se poate relua creşterea economică.Andreea Paul Vass, consilierul premierului, a postat recent pe blogul său o analiză în care arată că o cotă unică redusă la 10% începând cu anul 2011 ar genera pierderi imediate la încasările bugetare. Potrivit consilierului, unul dintre avantajele reducerii cotei unice constă într-o colectare suplimentară de venituri publice de cel puţin 0,45% din PIB prin diminuarea cu o cincime a muncii la negru pe termen scurt.Cu o cotă de impozitare de 10%, România se va clasa pe aceeaşi poziţie cu Bulgaria, astfel creându-se premisele pentru atragerea unor investiţii străine, având în vedere că forţa de muncă a devenit mai ieftină acum, în urma reducerilor aplicate.
Politicienii arădeni, reţinuţi în aprecieriParlamentarii majorităţii care susţine guvernare sunt rezervaţi în declaraţii, tocmai în ideea că părerile emise de unul sau altul dintre politicieni au lăsat impresia unui mediu economic instabil. Deputatul Iustin Cionca s-a mărginit să spună că „se fac simulări, se caută soluţiile cele mai bune pentru relansarea economiei. Deocamdată însă, nu se fac modificări. În funcţie de evoluţia de până la sfârşitul anului, de modul în care se vor realiza restructurările, de impactul legii salarizării unice care intră în vigoare la 1 ianuarie, de măsura în care vor fi reduse cheltuielile publice se va lua o decizie de către specialişti”.Liberalii arădeni au primit bine unele dintre aceste propuneri, deşi au mari rezerve că vor fi aplicate. Ionel Ciupe, preşedinte interimar al PNL Arad, spune că este de acord cu scăderea cotei unice. „Am spus de mai multe ori, cota unică trebuie să scadă cel puţin la 10%. În principiu, suntem împotriva creşterii TVA, dar un procent nu prea contează, 24% sau 25%. Ar fi o măsură bună şi impozitarea terenului agricol nelucrat, pentru a impulsiona agricultorii. În acest moment, cred că o treime din terenul agricol din Arad este pârloagă. Nu cred însă că acest guvern va avea curajul să scadă cota unică. Că va majora din nou TVA da, cred, dar că va scădea cota unică, în niciun caz. Impozitarea suplimentară a proprietăţilor nu e benefică. Nu înţeleg, oricum, de ce un partid de dreapta impozitează diferenţiat imobilele, în funcţie de câte imobile are un proprietar”, spune liberalul. Ionel Ciupe a reamintit că PNL are un set de măsuri pentru ieşirea din criză. „Noi am propus TVA de 5% pentru imobilele noi, pentru a încuraja domeniul construcţiilor. Din păcate, această măsură nu se aplică. Construcţile ar începe să pornească, sunt mulţi investitori care aşteaptă o astfel de decizie, pentru a demara şantiere”, spune Ciupe. 

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/