Ionel Ciupe: ?Vrem să c?ştigăm preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Aradului?
02.08.2010
⋅ 0 comentarii
Interviu cu Ionel Ciupe, preşedintele interimar al PNL Arad
„Am reuşit să adunăm în jurul nostru oameni devotaţi, care vor să ajungă primari sau consilieri”- Sunteţi de o lună şi jumătate preşedinte interimar al PNL Arad. Aveţi ca obiectiv imediat organizarea alegerilor interne din luna septembrie. Totuşi, acum se pun temeliile unei evoluţii pe termen lung, într-un context politic agitat. Unde vedeţi PNL la viitoarele alegeri, în anul 2012?- Până în momentulă acesta, eu spun că am reuşit să realizez multe. Din cele 79 de organizaţii, până acum sunt puse la punct 60. Sunt alegeri făcute, avem preşedinţi, birouri alese statutar, pentru că aici au fost probleme pentru alegerile din septembrie, iar interimate avem doar trei. Sper ca în trei săptămâni să facem alegeri şi în organizaţiile respective. Pentru 2012, avem ambiţii foarte mari. Suntem un grup de oameni veniţi din linia a doua a partidului, ca să spun aşa, iar împreună cu colegi mai experimentaţi vrem să câştigăm preşedinţia Consiliului Judeţean, cel puţin 10 sau 11 consilieri judeţeni, Primăria Aradului ne-o dorim foarte mult şi sper să o câştigăm iar la nivel de Consiliu Municipal, vrem cel puţin 7 locuri.
- Cifre ambiţioase, dar vorba lui Moromete, pe ce vă bazaţi? La Arad avem un PDL puternic, care spune că nu va scăde odată cu partidul de la centru şi un PSD, care, aşa cum arată sondajele, pare să crească cel mai mult...- Avem o echipă redutabilă, am reuşit să adunăm în jurul nostru oameni devotaţi, care vor să ajungă primari sau consilieri. Am găsit în această perioadă, de o lună şi jumătate, cel puţin şapte preşedinţi de organizaţie, în localităţi în care nu ne gândeam niciodată că am putea avea primari, oameni deosebit de determinaţi să facă echipă, cu imagine bună, cu potenţial financiar. Ei pot câştiga alegerile locale în acele localităţi. După 18 septembrie o să vă spun numele lor. Noi am avut o problemă importantă la nivelul PNL, pe care cred că am rezolvat-o, o comunicare deficitară cu primarii. În oraşele din judeţ nu avem niciun primar. La nivelul judeţului, avem din 79, doar 9 primari. În perioada guvernării liberale am pierdut patru primari, o chestiune care nu s-a mai întâmplat nicăieri. Este ceva de neacceptat. Am avut probleme cu identificare candidaţilor pentru funcţiile de primari, de consilieri.
- Probleme reale, dar sunteţi sigur că ele s-au rezolvat?- Am stat de vorbă cu 80% din organizaţii, o chestiune foarte apreciată de către oameni. Pentru că din păcate nu s-a stat de vorbă cu aceşti oameni.
„Aşa cum fotbalul se joacă pe goluri, guvernarea se evaluează prin creşterea economică” - Înţeleg că organizarea este, în opinia dvs, un argument important pentru ţintele ambiţioase pe care le aveţi- Cel mai important!
- Ce alte argumente aveţi? - Este important să găsim acei oameni cu imagine bună, dar care să aibă şi bani. Pentru că este nevoie de bani în politică, nu se pot face campanii electorale fără bani. Pe dreapta politicii româneşti, PDL se erodează pe zi ce trece. Am vorbit cu dumneavoastră despre sondajul nostru, din care rezultă că avem undeva la 30% în municipiu şi 26% în judeţ.
- Ca imagine publică, PNL e mai activ în comunicarea politică. Spuneţi-ne care este mesajul central, mesajul forte al PNL pentru arădeni?- Am dat dovada competenţei în perioada 2006-2008, când a fost creştere economică puternică. În 2008, a fost cea mai importantă creştere economică din Europa. Sunt discuţii pe tema asta, dar aşa cum fotbalul se joacă pe goluri, guvernarea se evaluează prin creşterea economică. Noi am făcut dovada competenţei noastre. Măsurile liberale trebuie aplicate în România. Ce se întâmplă azi, ştim toţi, nu mai are rost să tot repet. Se impozitează tot. Nebunia asta cu bonurile fiscale, să adune oamenii bonuri, e un exemplu. E şi o chestiune tehnică, bonurile acelea sunt din hârtie termică, după 40 de zile, se şterge scrisul. Ce o să mai arate oamenii, când în câteva zile, bonul se şterge?
„Noi suntem acuzaţi că am majorat pensiile, salariile mici”- PNL îi se reproşează că în anul 2008, deşi a fost creştere economică, a fost un deficit bugetar nepermis...- Am auzit ce se spune, dar colegii noştri spun că cifrele vehiculate nu sunt reale. Oricum, noi suntem acuzaţi că am majorat pensiile, salariile mici. Erau înainte pensionari de la CAP care primeau 70 de lei pe lună, pensionari cu 250 de lei. Mama avea pensie de 450 de lei. Faptul că am dublat pensiile de 80 de lei, la 200 sau 300 de lei, vi se pare o măsură incorectă? Mie mi se pare o măsură socială corectă, apreciată la vremea respectivă. Nu pot să le reproşez asta, cum să trăiască oamenii cu astfel de pensii? Consider şi acum că au fost măsuri bune. Nu au fost cheltuieli inconştiente, nejustificate. Ei nu au spus că vor majora salariile profesorilor cu 50%? Noi am pierdut procente atunci, ei au câştigat, pentru că au minţit. Dar preşedintele Traian Băsescu spune că pensionarii sunt asistaţi social, este inadmisibil aşa ceva! Au cotizat 30, 40 de ani.
- PNL i se reproşează şi că nu vine cu soluţii.- PNL a prezentat un set de 15 soluţii, dar nu a vrut să le asculte nimeni. Le-am spus şi noi, inclusiv la emisiunea dumneavoastră. Una dintre soluţii, pe care o tot învârt în Parlament, dar nu o să iasă nimic, este TVA de 5% pentru construcţiile noi. Piaţa de construcţii este prăbuşită, funcţionează cam 10% sau 20%. Omul de afaceri, şi dacă are bani, nu investeşte, pentru că băncile nu au acea politică de deschidere faţă de consumator sau persoane juridice, dar nici nu au curaj să investească banii. Nu au cui să vândă, pentru că preţurile sunt prea mari. Dacă se reduce TVA, o cincime din preţ. Gândiţi-vă la o familie tânără, nu e totuna dacă plăteşte 50 000 de euro sau 40 000 de euro, e un ajutor enorm. Vă asigur că şi-ar da drumul piaţa, nu la nivelul dinainte, dar s-ar dubla piaţa. Noi am cerut diminuarea cotei unice, am văzut că Guvernul a anunţat că vor să o reducă de la 16% la 10%. Fac prinsoare că nu vor reduce cota, în schib cred că o să o facă 20%. Dar TVA cred că o va majora la 25%. Noi nu am dorit nici majorarea TVA. Apoi, e reducerea numărului de agenţii, de la 134 la 30, maximum 40. Dar reduceri nu se fac. Am văzut şi la Primăria Arad că, de unde trebuiau reduse vreo 70 de posturi, acum l-am auzit pe domnul Falcă spunând că nu trebuie făcută nicio reducere. Cred că sunt nişte aranjamente, se fac societăţi cu acţionar majoritar, unde tot primarul...
„Atât timp cât ai rezultate catastrofale, cât suntem sub media naţională, nu suntem băgaţi în seamă”- PNL are tot conduceri interimare, campaniile astea electorale interne nu au ajutat partidul. Există certitudinea că PNL va avea din septembrie o conducere stabilă?- Eu am convingerea că da. Acum suntem într-o competiţie normală într-un partid liberal. Am vorbit cu cei patru candidaţi – domnii Calimente, Jurăc, Galiş şi Popescu – am o relaţie bună cu toţi. Pentru fiecare există un loc în acest partid, mai ales dacă rezultatele vor fi bune. Dânşii sunt dispuşi să facă echipă după 18 septembrie. Unul singur o să fie preşedinte, dar va fi o echipă.
- Ce vă doriţi, în viitor, în cariera politică?- E o întrebare grea. O să candidez sigur pentru o funcţie în biroul judeţean...
- E posibil să candidaţi pentru funcţia de preşedinte?- Nu ştiu încă. Dacă vor aprecia colegii că am făcut o treabă bună la nivel de organizare, poate că voi fi şi vicepreşedinte.
- Aveţi o ţintă pentru administraţia locală? Poate funcţia de primar...- Pentru Primăria Aradului nu cred, sunt doi colegi care şi-au manifestat intenţia, domnul Gavril Popescu a spus-o public, poate vrea şi domnul Galiş.
- Aţi avut o discuţie cu conducerea centrală, când aţi preluat interimatul. Cei de la Arad aţi fost uitaţi de conducerea centrală, se va schimba ceva?- Atât timp cât ai rezultate catastrofale, cât suntem sub media naţională, nu suntem băgaţi în seamă.
- Poate vă ajută să creşteţi...- Sloganul nostru este prin noi înşine. Noi trebuie să ne dorim, în primul rând. Statutul nostru spune că, dacă ai sub media naţională, poţi să faci propuneri, dar cei din Biroul Naţional hotărăsc. Noi ne luptăm să trecem peste medie, chiar să fim între primele cinci organizaţii, şi atunci o să reprezentăm ceva. Atunci n-o să-i căutăm noi pe dânşii, ci dânşii pe noi.
Sursa:
Observator.info