Rectorul Universităţii ?Aurel Vlaicu?, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ: ?Dumnezeu nu ?ngăduie la nesf?rşit blamarea unei instituţii şi a unor oameni, care nu fac altceva dec?t să trudească, precum toţi c
13.08.2010
⋅ 0 comentarii
-Aţi trecut recent printr-un control de la Minister, care a analizat rezultatele din ultimii cinci ani pe linie de audit public intern la Universitatea de Stat din Arad. Care sunt concluziile controlului?- Aşa este, s-a încheiat recent un control foarte serios din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, privind compartimentul audit public intern din cadrul universităţii noastre. În general, acest control se desfăşoară o dată la cinci ani sau de câte ori este nevoie. Desigur, suntem cu toţii bucuroşi că acest control a evidenţiat, din nou, corectitudinea actului managerial, rigoarea întocmirii întregii documentaţii pe linie financiar-contabilă, pe resurse umane, din perspectiva auditului intern. Au fost foarte multe voci „interesate” de acest control, cum „interesate” au fost aceste voci şi de alte controale desfăşurate la Universitatea „Aurel Vlaicu” în ultimii doi ani. Am fost probabil unica universitate din România care a fost evaluată atât pe linie academică, cât şi financiar-contabilă, cu o râvnă greu de imaginat. În acest moment, probabil, controalele s-au încheiat, pentru că ele, controalele, au făcut o evaluare complexă a universităţii din anul 2000 până în prezent, adică întreaga perioadă în care am fost la conducerea universităţii. Pentru mine, vă mărturisesc foarte sincer, controalele au constituit un mod natural de a proba corectitudine, rigoare, respect pentru litera legii şi nu doar pentru spiritul ei. Aşa încât vreau să le spun celor care se ascund în spatele unei Ligi inexistente, a anonimatului, blamându-ne din întuneric, neavând tăria să iasă la lumină, că Universitatea „Aurel Vlaicu” este, în acest moment, prosperă în plan academic, una dintre instituţiile solide din conclavul academic românesc.
-Apropo de cât este de solidă Universitatea „Aurel Vlaicu”, cum s-a finalizat prima sesiune de admitere?-A fost, probabil, cea mai dificilă sesiune de admitere de până acum, în condiţiile unei reale crize economice, a scăderii naturale a numărului de copii, respectiv posibili studenţi, şi, nu în ultimul rând, din cauza procentului mic de promovabilitate la examenul de bacalaureat, în sesiunea din vară. Admiterea la Universitatea „Aurel Vlaicu” a depăşit mult aşteptările noastre, dar recunoaştem că nu este la nivelul a ceea ce ne-am fi dorit. Este însă de apreciat, şi chiar de semnalat, că au optat pentru Universitatea noastră absolvenţi foarte buni ai liceelor arădene, şi nu numai. Pe de altă parte, pentru întâia dată în acest an au optat pentru Universitatea „Aurel Vlaicu” absolvenţi din anul acesta sau din anii precedenţi care au fost hotărâţi să rămână la Universitatea „Aurel Vlaicu”. Retragerile diplomelor constituia un fapt comun, deoarece un absolvent îşi putea depune adeverinţa de bacalaureat la câte universităţi dorea şi din câte oraşe dorea, or pentru prima dată în acest an au venit spre noi tineri care şi-au dorit să devină exclusiv studenţii instituţiei noastre de învăţământ superior. Este un fapt care ne bucură mult, deoarece grăieşte prin sine despre o instituţie care şi-a croit, cu dificultate, definitiv, un drum spre calitate în toate compartimentele vieţii academice, în conformitate cu standardele europene.
-Spuneaţi la un moment dat că rezultatul verificărilor de la minister sunt un vot de blam pentru cei care v-au calomniat. Credeţi că odată cu acest rezultat vor înceta şi calomniile?-Niciodată Aradul nu a cunoscut o campanie de presă de anvergura celei din ultimii doi ani, împotriva mea. Desigur, cei care au suferit foarte mult au fost în special cei din familia mea, dar eu cred că a suferit întreaga colectivitate academică, pentru că nu se dorea doar denigrarea mea ci probabil închiderea porţilor instituţiei noastre. Desigur, atacurile la adresa mea nu vizau doar îndepărtarea mea din conducerea Universitatăţii „Aurel Vlaicu”, ci atacurile îşi propuneau lichidarea mea în plan fizic, pentru că sunt o voce incomodă care spune întotdeauna direct şi fără menajamente ceea ce gândeşte. Surprinzător, probabil, pentru cei care ne atacau, este nu numai că am rezistat tuturor mizeriilor împotriva mea, dar am devenit mai puternici şi, mai ales, instituţia noastră şi chiar şi eu personal am dobândit un capital de simpatie la care nici nu puteam aspira vreodată. Atacurile mizerabile împotriva mea şi a instituţiei i-au oripilat pe mulţi arădeni şi nu numai, pentru că acestea au fost trimise la toate organismele care contează în România, dorindu-se o denigrare la nivel naţional.
-Ridicolul acestor atacuri a mers până într-acolo încât s-a spus explicit că Dumneavoastră nu aveţi voie să predaţi gramatică!-Precum bine se ştie, am rămas întotdeauna în învăţământ, în ciuda tuturor propunerilor de a-l părăsi. Dintotdeauna am predat numai limba română şi nimic altceva, aşa încât să vii, după ani buni dedicaţi în totalitate catedrei, să spui că nu am dreptul să predau gramatica limbii române, mi se pare nu numai ridicol, dar şi o discreditare pentru cei care au lansat o asemenea idee. Pentru mine, gramatica reprezintă ceea ce spunea Eminescu: gimnastica minţii. Eu însămi m-am croit ca personalitate umană, şi nu publică, raportându-mă întotdeauna la norme şi reguli. În fond ce este gramatica, dacă nu un sumum de legi, reguli, norme, care dau unitate şi stabilitate unei limbi?! Tocmai pentru că nu se mai putea spune nimic în urma controalelor, pe linie financiar-contabilă, s-a gândit un alt mod de discreditare, şi anume unul de factură profesională, care este de natură să îi discrediteze la modul absolut pe autorii calomniilor.
-Atacurile împotriva dvs. primesc în ultima perioadă alte valenţe, sunt angrenaţi şi aşa-zişi membrii de familie în această campanie.-Da. Mai nou au găsit o modalitate absolut surprinzătoare, şi anume să inventeze SMS-uri trimise de membrii familiei mele diverselor personalităţi din politica românească, precum şi din învăţământul superior românesc. Or, membrii familiei mele nu cunosc şi nu sunt implicaţi în viaţa publică cotidiană. Încă o dovadă că mizeriile lansate de unii au picioare scurte, pentru că Dumnezeu nu îngăduie la nesfârşit blamarea unei instituţii şi a unor oameni care nu fac altceva decât să trudească, precum toţi ceilalţi, într-un moment dificil pentru ţară.
-Este vacanţă universitară. Dumneavoastră sunteţi, însă, tot la serviciu. Ce se întâmplă în această perioadă la Universitatea „Aurel Vlaicu”?- Este adevărat, ne aflăm în vacanţă, dar eu în lunile iulie şi august sunt la serviciu. În acest moment lucrăm la organizarea a patru laboratoare, ce vor constitui un temei de respectare a comandamentelor impuse de Uniunea Europeană pentru un proiect pe fonduri structurale în valoare de 1,5 milioane euro. Universitatea noastră s-a angajat să creeze întreaga infrastructură pentru acest proiect, până în 25 august, şi ca întotdeauna noi vom încheia lucrările cu 2-3 zile mai devreme, pentru că suntem convinşi că numai în acest fel am reuşit în ultimii zece ani să demonstrăm că suntem parteneri de încredere pentru colaboratorii noştri.
-Urmează admiterea în sesiunea de toamnă. Care sunt particularităţile acestei admiteri?-Admiterea din această toamnă se va desfăşura în perioada 1-26 septembrie, la sediul Rectoratului (vis-a-vis de primăria municipiului Arad). Ca o particularitate este prelungirea cu o săptămână a perioadei de admitere, până în 26 septembrie, având în vedere că Bacalaureatul se încheie abia în 10 septembrie. Universitatea „Aurel Vlaicu” vine cu oferta sa educaţională, care este raportată la piaţa muncii, dovadă că opţiunea pentru Universitatea „Aurel Vlaicu” a fost fermă şi definitivă a celor înscrişi la concursul de admitere din iulie, a.c.. Dar în acelaşi timp este tentantă nu numai oferta educaţională, ci şi facilităţile UAV, şi anume locuri în cămin, posibilitatea de a servi masa la cantină, şi desigur bursele. Aceste burse sunt, precum se ştie, burse de merit, de studii şi sociale. Acest cuantum de burse este cu aproape 25% mai mare decât anul trecut,pentru că fondul de burse se atribuie în conformitate cu numărul de locuri bugetare alocate de către minister universităţii. Or numărul de locuri bugetare pentru admiterea 2010 a crescut cu aproape 25%, deci şi numărul de burse este proporţional cu această creştere. Pe de altă parte, trebuie să precizăm un lucru foarte important, şi anume că elaborarea regulamentului de burse, şi chiar cuantumul burselor/student, se stabilesc de către Liga Studenţilor, o ligă profund implicată în conducerea căminului, cantinei şi în general a tuturor problemelor care îi vizează pe studenţi.
Sursa:
Observator.info