Stire

P?inea nouă, brandul oraşului Pecica

23.08.2010 ⋅ 0 comentarii

Aşezând-o sub sintagma cu iz arhaic, „Praznicul de pită nouă”, pecicanii i-au dedicat noii recolte de grâu trei zile de sărbătoare. Astfel, începând de vineri, 20 august şi până duminică în mai multe locaţii din perimetrul oraşului s-au petrecut diferite evenimente legate tematic de specificul sărbătorii: expoziţii agricole prilejuite de ziua fermierului pecican, cupa „Spicul de aur”, expoziţii culinare, „Ca la mama acasă” ori programe artistice cu ansambluri folclorice. Nota de modernitate a fost dată de pitoreştile majorete, de o prezentare de modă şi, firesc, de serile de discotecă la PRIVILEGE Pecica.Apogeul programului a fost atins duminică, când s-a desfăşurat un concurs gastronomic (de-ţi lăsa gura apă), urmat de o şedinţă festivă a Consiliului Local (unde s-au înmânat diplome de excelenţă unor localnici merituoşi) şi continuat cu o slujbă ecumenică de sfinţire a noii recolte de pâine. Pentru a stârni regrete gurmanzilor care au ratat praznicul de la Pecica, enumerăm în încheiere principalele feluri de tocaniţe şi gulaşuri ce au clocotit duminică în cazane şi ceaune: fasole cu ciolan (Babgulyascsulokkel), găluşte slovăceşti (Szlovak galuska), mămăligă cu brânză (Turospuliszka), ciorbă de peşte (Halaszle), tocană din carne de vită (Marhaporkolt), gulaş din carne de vită (Gulyas marhahussal), gulaş secuiesc (Szekelygulyas), tocăniţă de porc (Sertesporkkolt rovidlevel), fasole cu costiţă (Babylias bordaval) şi tradiţionalele sarmale (Toltottkaposzta).

Sursa: Observator.info

Autor: V.S. ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/