Stire

Marius Lazăr: ?Mă g?ndesc cu foarte multă seriozitate să mă bat pentru una din cele două funcţii: primar al Aradului sau preşedinte al Consiliului Judeţean?

24.08.2010 ⋅ 0 comentarii

„Am adus, la jumătatea drumului, împreună cu colegii mei, 10 % în plus pentru PSD Arad, într-o perioadă grea şi într-un judeţ dominat de PDL”   - Domnule Marius Lazăr, de ce vă doriţi un nou mandat de preşedinte al PSD Arad?- Îmi doresc să duc la bun sfârşit mandatul început ca interimar în 2008 şi continuat prin alegerea mea ca preşedinte în aprilie 2009. Am o obligaţie faţă de social-democraţii arădeni şi o obligaţie faţă de mine însumi. În mod normal acest proiect ar trebui să se încheie în 2012, odată cu alegerile locale. Am adus, la jumătatea drumului, împreună cu colegii mei, 10 % în plus pentru PSD Arad, într-o perioadă grea şi într-un judeţ dominat de PDL. Am repus PSD Arad pe un drum corect. Ştiu ce trebuie făcut în continuare ca să devenim o forţă şi ca să ne promovăm ideile şi oamenii. Am reuşit  să ne organizăm ceva mai bine, aproape toţi cei 5000 de membri au intrat în posesia carnetelor de partid, am reuşit să instituim un alt tip de comunicare cu opinia publică din Arad, am fost mai prezenţi în mass-media arădeană, nu am mai mimat bătălia politica cu cei de la PDL. De aceea mă simt îndreptăţit să continui acest proiect. Eu cred, apelând la o metaforă din sport, că antrenorul nu se schimbă la pauză. Sunt şanse bune ca peste doi ani să avem cuvântul cel mai greu de spus pe scena politică arădeană. Important e să fim uniţi.
- Aţi folosit de mai multe ori un verb puternic: am reuşit. Cu toate acestea, la alegeri reuşita nu a fost deloc evidentă...- Eu sunt de acord că meritele sunt întotdeauna colective iar responsabilităţile pentru eşecuri sunt individuale. Dar tot ceea ce am făcut, am făcut împreună. Şi cu bune şi cu rele. Faptul că sunt organizaţii care au luat scoruri foarte bune, mă refer la Săvârşin, Archiş, Şiştarovăt, Chişineu-Criş, Dezna, Ineu, Vărădia, Halmăgel, Şeitin şi altele   arată că şi în judeţul Arad se poate construi o alternativă a PSD şi se poate face  performanţă. Important este ca în aceşti doi ani care au rămas până la alegerile locale să corectăm acolo unde lucrurile nu merg bine. Şi vom face acest lucru. Şi mai important este faptul că acum cunosc foarte bine şi oamenii şi organizaţiile. Ştiu cum şi în ce fel putem obţine rezultatele dorite de noi toţi.
„PSD este în acest moment un şantier de reconstrucţie organizatorică şi a imaginii noastre publice, a forţei noastre colective”
- Aţi fost un susţinător până în pânzele albe al lui Mircea Geoană. Acum, Victor Ponta este preşedinte. Este acesta un lucru care să vă dezavantajeze?- Sunt de 20 de ani în mişcarea de stânga din România. Am lucrat patru ani cu Ion Iliescu,  5 ani cu Mircea Geoană, doi ani cu Adrian Severin, am lucrat pentru Adrian Năstase în 2008, în campania sa prezidenţială. Vreau ca toată aceasta experienţă să o pun în slujba PSD Arad. Sunt un om al PSD, democratic prin structură, care ştie să respecte deciziile din partid. L-am sprijinit pe Mircea Geoană pentru  că a făcut nişte eforturi uriaşe pentru a menţine unit PSD într-o perioadă grea, cred în continuare că este un bun al PSD. În acelaşi timp eu nu pot să nu respect  decizia democratică de la Congresul din februarie în urma căruia avem un nou preşedinte.
- Există o tradiţie a implicării conducerii centrale în teritoriu la alegeri, nu doar la PSD. Credeţi că alegerile de la Arad vor fi influenţate de la centru?- Nu cred acest lucru. Cu siguranţă, Conferinţa de alegeri din 16 septembrie va fi una profund democratică. Sunt convins că toţi colegii mei vor şti să adopte un comportament democratic, un comportament decent. Preşedintele Victor Ponta a spus şi la Arad şi în alte zone din ţară că important este nu să îşi pună prietenii în funcţii de conducere la PSD, ci să câştige alături de colegii săi, validaţi prin vot, indiferent de susţinerea pe care au acordat-o la congresul din februarie. Mi se pare o judecată de valoare corectă şi o atitudine onestă, legitimă.
„Nu cred că un partid poate fi condus doar în week-end sau de la Bucureşti”
Mai sunt în afară de dumneavoastră trei candidaţi – Ciprian Luca, Avram Crăciun, Dorel Căprar. Ce transmite această fragmentare opiniei publice?Arată un partid cuprins de emulaţie democratică, în care oamenii gândesc că există alternative pentru un PSD mai eficient. Sunt convins că la această Conferinţă, în urma proiectelor care vor fi prezentate acolo, social democraţii arădeni vor avea de unde să aleagă. Ce ar fi fost dacă era un singur candidat? PSD este în acest moment un şantier de reconstrucţie organizatorică şi a imaginii noastre publice, a forţei noastre colective. Fiecare dintre noi are argumente şi contra-argumente. Eu am un proiect, ştiu ce este de făcut. Am ambiţia ca până la finalul lui 2011 să prezentăm un proiect de dezvoltare marca PSD în fiecare localitate din judeţ. Vom fi credibili doar dacă venim cu soluţii la problemele cetăţenilor şi comunităţilor. Pentru asta trebuie muncă şi efort continuu. Nu cred că un partid poate fi condus doar în week-end sau de la Bucureşti.
- Şi dumneavoastră aţi condus în week-end, de la Bucureşti!- Tocmai vroiam să vă spun că în acea perioadă de şapte luni şi jumătate, opt luni, numai eu ştiu cât a fost de dificil şi de complicat faptul că de luni până joi am fost la Bucureşti, secretar de stat într-un minister foarte complex. Acest lucru a impietat, şi eu recunosc acest lucru, asupra unui rezultat mai bun la PSD Arad. Colegii mei m-au susţinut şi au dorit să fiu în poziţia de secretar de stat. Poate şi meritam lucrul ăsta dupa 17 ani de muncă în mişcarea de stânga din România Le-am spus că poate ar fi mai bine să rămân la Arad, să mă ocup de reconstrucţia partidului. Sunt convins că dacă aş fi stat aici, rezultatele ar fi fost cu 5 până la 7 procente mai bun.  Dar aşa am gândit împreună atunci. Trebuie să învăţăm cu toţii din greşeli. O organizaţie complicată, o organizaţie în reconstrucţie cum este PSD Arad nu poate fi condusă în week-end. Este nevoie de efort cotidian, de sarcini precise şi de urmărirea riguroasă a realizării lor.
„Cei mai noi în partid este obligatoriu să treacă printr-o perioadă de ucenicie într-ale social-democraţiei”
- Contracandidaţii dumneavoastră spun că vor câştiga cu 60-70% din voturi. Ne daţi un pronostic?- Fiecare soldat are în raniţă bastonul de mareşal. Îi respect pe toţi colegii mei, şi mai noi, şi mai vechi. Cred în acelaşi timp că poate cei mai noi dintre colegii mei ar fi trebuit să se uite mai corect într-o oglinda morală, atunci când şi-au anunţat candidatura. Nu poţi să vii în casa PSD şi din prima secundă să îţi doreşti să te pui în capul mesei. Şi să mai şi ameninţi că vei răsturna masa... Cei mai noi în partid, şi eu încurajez să vină cât mai mulţi oameni noi în partid, este obligatoriu să treacă printr-o perioadă de ucenicie într-ale social-democraţiei.  Aşa ar fi corect faţa de miile de membri cu ştate mai vechi în partid.
- Aţi făcut referire la Ciprian Luca. Nu pot să nu îmi amintesc de faptul că pe Ciprian Luca, atunci când era mai nou în partid decât e acum, l-aţi susţinut pentru preşedinţia organizaţiei municipale.- Am crezut că are un proiect serios, durabil privind relansarea organizaţiei municipale. Lucrurile serioase în politică sunt să ai proiecte pe  trei-patru ani. Eu l-am încurajat pe Ciprian Luca să facă lucruri serioase în politică şi lucrul serios era să continue activitatea la municipiu. El a vrut altfel. Nu poţi reuşi pe termen lung în politică cu mentalitate de lup singuratic. Eu sper să înţelegem toţi că mai importantă decât ziua conferinţei este ziua de după conferinţă. Preocuparea mea este să fac, împreună cu primarii şi cu organizaţiile mari, cu toţi pesediştii adevăraţi o majoritate decizională care să ducă lucrurile înainte în PSD Arad. Ar fi păcat să ne reîntoarcem la epoca luptelor interne nesfârşite. Dacă cineva se gândeşte că  va ajunge la putere în PSD Arad şi va face execuţii individuale sau execuţii în masă, se înşeală. PSD nu trebuie să copieze PDL Arad. Democraţia e un bun câştigat în PSD Arad. Ea trebuie completată cu mai multă disciplină organizaţională.Acum este un moment foarte favorabil pentru PSD. Ar fi păcat să nu îl fructificăm. Dacă voi continua mandatul de preşedinte, singura mea preocupare va fi să ajut la construirea unei majorităţi de bun simţ în PSD Arad, cu toţi cei care vor dori acest lucru. Voi întinde mâna către toţi cei care vor mai mult sprijin, mai mult respect dar şi mai multă rigoare în PSD Arad!
- Domnul Luca a făcut o afirmaţie gravă: că atunci când era la PDL, a negociat cu oameni din PSD neimplicarea lor politică. Într-un fel vă vizează afirmaţia, în sensul în care aţi fost preşedinte şi nu aţi rezolvat problema.Cred că în politică, atunci când aspirăm la funcţii publice şi vrem să conducem organizaţii, nu putem să facem afirmaţii evazive. Trebuie să ne comportăm ca şi bărbaţii. Dacă Ciprian Luca sau altcineva are ceva de spus, să spună. Nu ştiu ce a negociat dl Luca când era la PDL, la PRM sau la ApR. Însă nu mi se pare normal ca principalul mesaj pe care îl dă colegilor să fie acela că este un om de culise, ocult, care face jocuri pe sub masă, care acceptă blaturi, compromisuri. Nu cred că îl ajută, dar fiecare este stăpân pe discursul său, pe conştiinţa sa, pe faptele sale.
„Vrem ca până la sfârşitul anului viitor, în fiecare localitate din judeţul Arad să prezentăm un proiect alternativ de dezvoltare, marca PSD”
- Vor fi alegeri la municipiu. Pe cine susţineţi?- Nu pot să spun că susţin pe cineva în defavoarea altcuiva. Sunt mai multe candidaturi, oameni cu calităţi ca şi Cătălin Ţiţirigă, înclinaţi către probleme sociale ca şi Laurenţiu Hălmăgean, îl apreciez foarte mult pe colegul meu Ferry Mandek, un bun al partidului, îl apreciez şi pe domnul Cristea pentru efortul pe care l-a făcut până acum, apreciez şi curajul lui Adi Mureşan de a se arunca în această bătălie. Organizaţia municipală are nevoie de echilibru, de o personalitate care, fiind în fruntea organizaţiei, să continue pe o cale nouă. Avem 25 sau 26 de organizaţii, foarte puţin faţă de cele 107 pe care ni le-am propus, corespunzător secţiilor de onestitate mesajele pe care le trimit social-democraţii către votare. Avem nevoie de un om capabil să transmită cu decenţă, cu echilibru mesaje către oamenii de afaceri aflaţi în dificultate, către pensionari, către şomeri, către familiile monoparentale, către profesori, către cadrele medicale, către funcţionarii publici.  Sunt convins că dintre cei patru sau cinci candidaţi va fi aleasă acea personalitate capabilă să conducă organizaţia municipală. Este o provocare foarte mare, pentru că PSD trebuie să ajungă in 2012 la municipiul Arad la un scor apropiat de 30%.
- Aţi avut iniţial o campanie virulentă împotriva administraţiei locale PDL, dar în ultimul timp aţi fost mult mai reţinut. Cum se explică domolirea tonului critic?- Este adevărat că în această perioadă ne-am ocupat mai mult  de reorganizarea partidului. Nu vă ascund că împreună cu colegii mei lucrăm la o sumă de proiecte. Vrem ca până la sfârşitul anului viitor, în fiecare localitate din judeţul Arad să prezentăm un proiect alternativ de dezvoltare, marca PSD. Inclusiv la municipiul Arad. După ce ne vom aşeza, în urma conferinţei din septembrie, veţi vedea că Marius Lazăr nu şi-a pierdut nicio picătură din energia de a contesta ceea ce este de contestat în legătură cu administraţia locală. Însă nu cred că este bine să continuăm cu agresivitate această campanie, fără să avem nişte argumente, nişte soluţii alternative. Au fost momente când a fost nevoie de o critică virulentă, probabil în curând vom vedea că sunt multe aspecte criticabile, însă contestarea lucrurilor proaste care se fac, trebuie completată cu alternative, cu soluţii. Asta nu înseamnă că vreo secundă, în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene sau în orice altă calitate, voi accepta vreun blat cu PDL. Aşa după cum nu voi accepta ca în locul oamenilor noştri buni să facem transferuri de la PDL. O spun foarte clar, nu vom accepta, fără acordul organizaţiilor locale, cu majoritate clară, ca primarii de la PDL să vină la PSD. Mizez pe oamenii vechi ai partidului, pe tinerii care au venit în partid. Nu cred că PSD îşi va putea îmbunătăţi scorul în judeţul Arad făcând blaturi. Avem oameni buni. Trebuie să-i formăm şi să îi promovăm!
Nu s-a pus problema că dacă voi fi preşedinte stau pe aici, dacă nu, mă retrag în munţi”
- Aţi fost acuzat pentru că nu sunteţi din Arad. Ce faceţi dacă nu câştigaţi preşedinţia? Rămâneţi legat de Arad?- Indiscutabil, nici nu se pune problema. Indiferent ce poziţie voi ocupa, îmi voi aduce aportul la progresul organizaţiei. Nu s-a pus problema că dacă voi fi preşedinte stau pe aici, dacă nu, mă retrag în munţi. Sunt cetăţean al acestui oraş, în 2012 voi putea spune că sunt aici de patru ani. Mă gândesc cu foarte multă seriozitate ca în condiţiile în care voi ajunge preşedinte al organizaţiei judeţene, să mă bat pentru una din cele două funcţii: primar al Aradului sau preşedinte al Consiliului Judeţean.
- Unde vedeţi PSD în 2012, ce scor este realist pentru judeţul Arad?- Nu ştiu dacă trebuie să vorbim de cifre. Obiectivul meu central este ca PSD să fie forţa politică principală din judeţul Arad. Asta înseamnă să ne batem de la egal la egal şi să încercăm să câştigăm conducerea Consiliului Judeţean, să avem în jur de 45-50% dintre primarii din judeţ, să avem la municipiul Arad un număr mare de consilieri şi, împreună cu PNL, să avem o majoritate, ca alternativă la guvernarea locală de până acum. Obiectivul este ca PSD să devină principala forţă politică.
- Ce veţi schimba fundamental în conducerea PSD, pentru a atinge aceste obiective?- Au fost doi ani în care am avut patru rânduri de alegeri. Nu se putea face nici reconstrucţie instituţională, nici politică de resurse umane. Am fost din campanie în campanie, din război în război, să ne mobilizăm pentru un rezultat competitiv. Acum, avem suficient timp şi linişte pentru a putea să reconstruim. Voi face mai multe lucruri importante, mai ales responsabilizarea tuturor celor care vor deţine funcţii de conducere la nivel judeţean sau local. Dacă vrei să fii vicepreşedinte, secretar executiv, preşedinte de organizaţie locală atunci ai maxime responsabilităţi. Datoria preşedintelui, a conducerii, este să traseze sarcini foarte clare pentru fiecare, să verifice respectarea sarcinilor. Practic, trebuie să facem management performant în PSD Arad. Bineînţeles, printr-o abordare colectivă, pentru că PSD nu poate fi condus după modelul Falcă, cu pumnul în gură. Dar avem nevoie de mai multă disciplină, vom face evaluări ale performanţelor.  Împreună, prin efort comun, putem reuşi. Încă odată spun, până în 2012, vom avea în fiecare localitate un proiect de dezvoltare marca PSD şi cei mai buni oameni ai noştri vor primi încrederea arădenilor!

Sursa: Observator.info

Autor: Flavius Ghender ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/