Scandal la Inspectoratul Şcolar: părinţii copiilor din Iermata refuză să ?i trimită la şcoala din Moroda
01.09.2010
⋅ 0 comentarii
Desfiinţarea şi comasarea şcolilor din judeţul Arad a produs mai multe scandaluri, părinţii ajungând să vină chiar şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Ieri, un grup de părinţi din Iermata a cerut să vorbească cu inspectorul general, deoarece aceştia nu au înţeles de ce copiii lor vor fi mutaţi dintr-o şcoală recent renovată, cu tot confortul, într-una fără încălzire centrală şi fără WC-uri în imobilul cu sălile de clasă (toaletele fiind în curte).
Anul trecut, la Şcoala cu clasele primare din Iermata învăţau 17 elevi în clase simultane. După restrângerea reţelei de şcolarizare a judeţului Arad s-a hotărât ca elevii să fie mutaţi la şcoala din Moroda, aflată la circa 4 kilometri distanţă. Când au aflat părinţii acest lucru, au spus că refuză să îşi trimită copiii la Moroda – „De ce să facă naveta, când la ei în sat au şcoală modernizată la standarde europene? De ce să îi trimitem la Moroda, unde încălzirea se face cu sobe, când noi avem încălzire centrală, iar WC-urile sunt în aceeaşi clădire cu clasele, în timp ce la Moroda sunt în curte?”.Mai mult, aceştia spun că, deocamdată, nu s-a găsit niciun şofer care să conducă microbusul şcolar „Vor economie, dar să plătească şoferul pe microbusul şcolar? Nici nu există şofer, că nimeni nu a acceptat salariul de 3,5 milioane de lei”, au spus părinţii ieri, la Inspectoratul Şcolar. De asemenea, ei spun că în acest an numărul elevilor din Iermata a crescut, deoarece s-au întors unii localnici care erau plecaţi în străinătate şi ar fi vrut să îşi trimită copiii acolo la şcoală. Aceştia mai spun că la Moroda nici nu ar exista spaţii suficiente pentru elevii din Iermata. „De să îmi mut copilul dintr-o şcoală dotată cu centrală termică, într-una cu sobe şi cu WC-uri în curte? Din birou au făcut reducerile. Noi nu ne mai aducem copiii la şcoală. Aici au învăţat şi bunicii noştri, noi am investit bani în ea, comunitatea locală s-a implicat...”, au mai spus părinţii supăraţi. Viceprimarul comunei Seleuş spune şi el că şcoala este modern dotată şi utilată „Noi am investit în şcoala din Iermata atât cât trebuie ca să fie o şcoală dotată la nivel european, cum nu sunt şcoli nici în Arad.”Totuşi părinţii nu au primit ieri răspunsul aşteptat de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad. Cum inspectorul şcolar general nu a fost prezent la discuţii fiind în videoconferinţă cu ministrul Educaţiei, părinţilor li s-a promis că se vor reverifica documentele, urmând să li se comunice un răspuns. Oricum părinţii sunt hotărâţi să nu renunţe. Ameninţă că nu îşi vor lăsa copiii să facă naveta până la şcoala din satul vecin. Au mai spus că, dacă va fi nevoie, vor picheta zile în şir Inspectoratul Şcolar, până când cineva îi va băga în seamă.
Inspectoratul Şcolar Arad va reanaliza situaţiaMirela Aldescu, inspectorul şcolar general, a făcut unele precizări pentru mass-media după videoconferinţa la care a participat, încercând să lămurească situaţia. „În ceea ce priveşte situaţia de la Iermata, având în vedere instrucţiunile pentru fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru anul şcolar 2010-2011 din judeţul Arad, aprobate prin OMECTS nr. 3064 din 25.01.2010, ISJ Arad a solicitat în data de 17 februarie 2010, avizul consultativ al Consiliului Local din comuna Seleuş pentru reţeaua şcolară pentru anul 2010, care presupune ca elevii de la şcoala din Iermata să frecventeze cursurile la Şcoala Generală Moroda. Termenul de comunicare al acestuia era 1 martie 2010 iar lipsa răspunsului în termen este considerată un acord tacit cu propunerea ISJ Arad, fapt evidenţiat şi în adresa ISJ Arad către consiliile locale. Menţionăm că Primăria Seleuş a răspuns solicitării ISJ Arad ulterior, printr-o adresă înregistrată cu data de 22.03.2010”, explică Mirela Aldescu.Inspectorul general mai spune că mutarea copiilor la Moroda s-a făcut pentru „asigurarea calităţii actului educaţional, prin desfiinţarea claselor simultane. 14 copii din clasele I-IV, care urmau să înveţe în 2010-2011 la Iermata urmau să fie mutaţi la Moroda unde li se putea asigura şcolarizarea în 3 clase distincte, astfel: clasa I, clasa a II-a şi clasele a III-a şi a IV-a în regim de clase simultane. Copiilor li se poate asigura transportul cu microbuzul şcolii Seleuş, pe o distanţă de 2 km.”Cât despre investiţiile din şcoala din Iermata, inspectorul spune că, din datele inspectoratului, la această şcoală nu s-au alocat fonduri de la bugetul de stat tocmai pentru că erau prea puţini copii în timp ce la Moroda s-au alocat în perioada 2007-2009, fonduri în cuantum de 653 mii de lei. „În urma solicitării părinţilor din data de 31.08-2010, Consiliul de Administraţie al ISJ Arad va reanaliza decizia de mutare a copiilor de la Iermata la Moroda şi va comunica, în timp util, tuturor celor implicaţi decizia ISJ Arad”, a mai precizat Mirela Aldescu. (S.R.)
Sursa:
Observator.info