Stire

Se ?ncheagă o coaliţie PSD-PNL-PC, cu ambiţii de guvernare după trecerea unei moţiuni de cenzură

02.09.2010 ⋅ 0 comentarii

Obiective politice: alegeri anticipate în primăvară, suspendarea preşedintelui Traian Băsescu dacă nu va numi premierul convenit de cele trei partide
  Preşedinţii partidelor de opoziţie din Parlament s-au întâlnit ieri pentru a pune bazele unei colaborări în vederea provocării rocadei la guvernare: demiterea Guvernului Boc prin moţiune de cenzură şi intrarea la guvernare a unei coaliţii PSD-PNL-PC care să guverneze până la alegeri anticipate. Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin s-au pus de-acord în privinţa începerii unei colaborări punctuale la nivel Parlamentar, urmând ca parlamentarii celor trei partide să-şi susţină reciproc toate iniţiativele, cum ar fi seria de moţiuni simple aflate în pregătire. Conform celor trei lideri de partid, moţiunea de cenzură va fi introdusă atunci când opoziţia va avea siguranţa capacităţii de a răsturna Guvernul. În această idee, membrii partidelor de opoziţie vor începe negocieri cu parlamentarii altor formaţiuni politice în vederea obţinerii votului „pentru” la moţiunea de cenzură. Victor Ponta a anunţat că social-democraţii vor trece peste anumite resentimente, urmând să negocieze chiar şi cu parlamentarii UNPR. În paralel, conducerile celor trei formaţiuni politice vor construi Guvernul – alternativă începând de la „măsurile care trebuiesc luate imediat”, cum ar fi revenirea TVA la 19%. Planul politic al celor trei formaţiuni politice merge şi mai departe. Guvernul PSD-PNL-PC- (UDMR) ar fi unul „de traniziţie”, menit să guverneze până în primăvara anului 2011, când  ar urma să fie provocate alegerile anticipate pentru a profita, probabil, de scorul favorabil arătat în sondajele de opinie. În vederea acestui obiectiv, unii parlamentari vorbesc însă şi de necesitatea neutralizării principalului adversar politic, Traian Băsescu, fapt ce se va produce printr-o nouă suspendare a preşedintelui. Liderii partidelor de opoziţie afirmă că de această dată suspendarea preşedintelui va fi votată la refendum de către populaţia nevoită să suporte pleiada măsurilor de austeritate luate în ultima perioadă.
Reacţii ale parlamentarilor arădeniUnul dintre cei care spune că planul dezvăluit ieri nu va putea fi dus până la capăt fără suspendarea şi demiterea lui Traian Băsescu, este deputatul PNL Mihăiţă Calimente. Acesta crede că noua (sau viitoarea) Coaliţie va funcţiona „dacă Victor Ponta renunţă la reţinerile lui vis-a-vis de PNL faţă de ceea ce trebuie să facă acest Guvern, şi anume suspendarea lui Traian Băsescu. Altfel nu este de conceput ca un Guvern PNL-PSD să ajungă la guvernare deoarece se ştie bine că preşedintele nu este de principiul desemnării primului ministru propus de o majoritate parlamentară, ci pe cine va dori el. În rest, principiile  colaborării pot fi discutate”, spune Mihăiţă Calimente. Deputatul PNL de Arad spune că Traian Băsescu ar mai putea boicota planul opoziţiei şi prin alt mod. „În Constituţie se spune că dacă doi prim-miniştri desemnaţi nu sunt investiţi de Parlament, preşedintele poate  suspenda Parlamentul (fără a fi însă obligat, n.r.) . El nu va face niciodată acest lucru, dată fiind situaţia politică a PDL. Fără a lămuri ce facem cu Traian Băsescu, nu putem merge mai departe”, a conchis Mihăiţă Calimente.O poziţie similară regăsim şi la deputatul PSD Ciprian Luca. „Noi aşteptăm momentul prielnic depunerii moţiunii de cenzură. Eu cred că acesta va fi pe la sfârşitul lunii octombrie, când sunt convins că va cădea Guvernul. Atunci moţiunea va trece, iar dacă Traian Băsescu nu numeşte primul ministru propus de noi îl vom suspenda. Dacă în 2007 Traian Băsescu a avut populaţia de partea lui, după ce i-a umilit de atâtea ori pe români, aceştia vor vota acum suspendarea lui”, a declarat deputatul Ciprian Luca.De cealaltă parte, reprezentanţii puterii rămân sceptici cu privire la reuşita planului pus la punct ieri de către liderii partidelor de opoziţie. „ Aş dori să văd eu parlamentarul PSD sau PNL care va fi de-acord cu alegerile anticipate. Pe sistemul acesta de loterie, niciun parlamentar nu poate avea garanţia de a fi reales. Declaraţiile celor din opoziţie sunt doar exerciţii de imagine, presa va scrie despre ele, iar din cauza lor opoziţia nu va trebui să vină cu propuneri concrete de a ieşi din criză. Ce propun ei sunt doar planuri teoretice şi nerealiste, care nu au nicio şansă de a se concretiza”, a fost replica enunţată de Iustin Cionca, deputat PDL de Arad.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/