Stire

Afacere cu potenţial de profitabilitate dar cu final păgubos pentru timişoreanul care a cumpărat terenul fostei Fabrici de Zahăr

08.09.2010 ⋅ 0 comentarii

Dintre cei trei martori aşteptaţi ieri să dea cu subsemnatul în dosarul „Fabrica de Zahăr”, doar patronul firmei timişorene SC Timişoara Plaza, Graţian Petlic, s-a prezentat în faţa instanţei arădene. Acesta a fost contactat în urmă cu aproximativ 4 ani de Dorel Talpoş, reprezentantul firmei de consultanţă care a intermediat tranzacţia dintre Elecon şi SC Timişoara Plaza. A văzut terenul de la Arad şi s-a hotărât să îl cumpere, deşi Elecon nu era încă proprietarul acestuia, ci doar al clădirilor aflate pe el. Timişoreanul s-a bazat pe prevederile hotărârii de Consiliu Local Municipal care garantau vânzarea terenului aferent clădirilor către proprietarul acestora. Petlic şi reprezentanţii Elecon au semnat o promisiune de vânzare-cumpărare, în urma căreia primul a livrat firmei din Arad un avans de 500.000 de euro, deşi terenul era încă al primăriei Arad. Banii au fost folosiţi, conform spuselor timişoreanului, pentru plata unor datorii ale Elecon la BRD şi pentru achitarea unei părţi din preţul cerut de primărie pentru teren (839.000 de euro).  „Elecon a cumpărat acel teren pentru dumneavoastră?” a întrebat imediat judecătorul. Răspunsul lui Petlic a fost însă negativ. Acesta susţine că nu a ştiut de ce solicită Elecon cumpărarea terenului şi nici cu ce preţ l-a cumpărat de la primărie. Firma lui Dorel Talpoş a primit în urma tranzacţiei un comision de 183.000 de euro de la Elecon şi 450.000 de euro de la firma din Timişoara. În ciuda faptului că aceasta din urmă a achitat în total aproape 3.500.000 de euro, Graţian Petlic spune că a fost o afacere corectă, cu potenţial de profitabilitate pentru el şi că nu s-a simţit „tras pe sfoară” de reprezentanţii Elecon. „A fost o tranzacţie păguboasă pentru că în 2008, când trebuia să desfăşor o afacere pe acest teren, Consiliul Judeţean Arad a respins Planul de Urbanism Zonal fără niciun motiv”, a completat el. În ceea ce priveşte firma arădeană, Petlic a admis că pentru aceasta afacerea a fost profitabilă. Profitul a fost de aproximativ două milioane de euro, aceasta fiind diferenţa de preţ dintre cel de cumpărare şi acela de vânzare. 
Au mai rămas doi martori de audiat... Petru Prohorov şi Ovidiu Mârza. În privinţa acestuia din urmă Evidenţa Persoanelor Arad a transmis faptul că nu figurează în bazele ei de date, însă judecătorul a dispus trimiterea unei alte adrese în care să se comunice şi CNP-ul lui Mârza, pentru o verificare mai amănunţită. Petru Prohorov a fost amendat cu 350 de lei pentru absenţa nejustificată şi a fost citat cu mandat de aducere.Avocatul Cătălin Dancu, reprezentantul lui Radu Vasil şi Francisc Demeter, a promis încă o dată că va aduce dovada că Prohorov este bine şi că „scutirea medicală” depusă ultima dată în numele său este de fapt mincinoasă.Nu s-au prezentat iei în sala de judecată nici Gheorghe Falcă sau avocatul său, Gheorghiţă Mateuţ. În schimb au spus „prezent” Flora Popa şi cei doi reprezentanţi ai firmei Elecon. Cauza a fost amânată pentru data de 28 septembrie, ora 13. (D.M.)

Sursa: Observator.info

Autor: Dana Mirea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/