Social-democraţii din municipiu ?şi aleg s?mbătă liderul: cei cinci candidaţi se prezintă ?n faţa arădenilor
09.09.2010
⋅ 0 comentarii
Casa Sindicatelor va fi sâmbătă gazda unui eveniment politic important: alegerile din organizaţia municipală PSD. În competiţia pentru funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale PSD au intrat cinci social-democraţi, ultimul care şi-a confirmat candidatura (prin intermediul acestui material) fiind Pavel Cristea, actualmente preşedinte interimar. Observator Arădean a ales să îi prezinte publicului larg pe toţi cei cinci candidaţi, în ordine alfabetică, având în vedere că unul sau mai mulţi dintre ei ar putea ajunge în curând să ne ceară votul. De aceea, pe lângă aspectele cu relevanţă mai mult internă, privind proiectele pentru dezvoltarea organizaţiei, ne-a interesat şi viziunea candidaţilor despre problemele Aradului. Conferinţa municipală a organizaţiei municipale PSD va începe la ora 10, participanţii fiind anunţaţi să sosească din timp, pentru ca lucrările şedinţei să înceapă la ora stabilită. Pavel Cristea este membru PSD din anul 1993, până acum ocupând diferite funcţii în partid. A fost preşedinte de organizaţie locală, membru în Biroul de conducere al organizaţiei municipale, dar şi în cel al filialei judeţene, unde a ocupat şi postul de trezorier. Este de profesie economist, expert contabil, şi a ocupat de-a lungul anilor funcţii de conducere pe latura economică în cadrul mai multor societăţi comerciale. Funcţia politică cea mai importantă, pe care Pavel Cristea o prezintă drept un atu în faţa adversarilor, este cea de „ secretar executiv al organizaţiei municipale. În anul 2004, când am fost secretar executiv, organizarea era foarte bună. Am lăsat 28 de organizaţii constituite, cu 1386 de membri de partid având cotizaţiile plătite la zi. Acestea sunt aspectele care m-au determinat să intru în cursă, faptul că am avut rezultate pe care le-am predat altora şi s-a ajuns unde s-a ajuns. Acum (după perioada de interimat a lui Cristea, n.r.) avem 25 de organizaţii şi 900 de membri”, spune Pavel Cristea despre atuurile sale din competiţia electorală de sâmbătă. „ Trebuie să adunăm toţi membrii de partid, să îi cunoaştem pe cartiere şi străzi, să organizăm întâlniri pentru a promova proiectele politice ale partidului nostru. Trebuie să atragem tinerii în organizaţie şi să facem acţiuni pentru ei, deoarece electoratul nostru este format în mare parte din populaţie de vârstă mijlocie sau îmbătrânită”, a prezentat Pavel Cristea propria-i reţetă a succesului pentru organizaţia municipală PSD.
Laurenţiu Hălmăgean şi-a început activitatea politică la nivel superior în anul 1999, când a fost şeful de cabinet al fostului deputat PSD Teodor Jurcă. Pe urmă a fost o perioadă preşedintele organizaţiei municipale de tineret PSD, iar acum speră să facă pasul spre preşedinţia organizaţiei de seniori. Este vicepreşedinte în cadrul Biroului organizaţiei municipale şi membru în Consiliul Naţional TSD. Din punct de vedere profesional, Hălmăgean este consilier juridic, locul său de muncă fiind la Casa Judeţeană de Pensii, unde a fost şi director adjunct în perioada mai 2009 – iulie 2010. Laurenţiu Hălmăgean crede că organizaţia municipală PSD trebuie „reorganizată pe secţii de vot, iar ţelul trebuie să fie ca noi să adunăm câţi mai mulţi membri, să ne impunem prin decenţă, competenţă şi bun simţ faţă de celelalte partide. Interesul nostru trebuie să fie acela de a deveni un adversar redutabil pentru celelalte partide politice, având în jurul nostru toate categoriile sociale”, completează Hălmăgean. Despre problemele Aradului, acesta crede că ar fi necesară o îmbunătăţire în cazul „infrastructurii şi a spaţiilor verzi, unde avem atâtea deficienţe. Avem nevoie şi de mai multe spaţii de joacă pentru copii, dar şi de investitori pe care să îi atragem pentru ca aceştia să creeze locuri de muncă”, a conchis Laurenţiu Hălmăgean.
Francisc Mandek este la rândul său un membru vechi al PSD, din anul 1994, când partidul se numea PDSR. A fost vicepreşedinte al PSD Arad la nivel judeţean, lider de zonă, iar acum este vicepreşedinte în cadrul organizaţiei municipale. Este preşedintele Comisiei de transport din cadrul Consiliului Judeţean al PSD, având în vedere că este inspector în cadrul Autorităţii Rutiere Române. Mandek spune că va dezvălui aspecte din programul său de reformare a organizaţiei chiar în timpul şedinţei de alegeri, până atunci dorind să ofere asigurări în privinţa respectului faţă de adversarii politici. „ Programul meu este mai larg, îl voi expune în cadrul conferinţei. Va fi prezentat acolo într-un mod detaliat, în limite elegante. Nu îmi voi ataca niciun coleg, nu voi face aprecieri la adresa lor. Voi prezenta soluţii şi la problemele organizaţiei în materie de promovare în rândul tinerilor sau celor mai vârstă, dar cel mai important este că nu mi-am atacat şi nu îmi voi ataca colegii”, a declarat Francisc Mandek. Despre strategia pentru Arad, materializată prin „proiectele şi prorităţile organizaţiei”, acesta va fi construită „în funcţie de ce putere politică vom avea” – putere politică măsurată în număr de membri şi organizare funcţională.
Adrian Mureşan are 39 de ani şi este absolvent de Drept. În prezent este directorul pe regiunea Banat al unui fond financiar. Din punct de vedere politic, între anii 1996 şi 2008 a fost membru PRM, fiind ales şi consilier municipal în mandatul 2000-2004. În 2008 a plecat din PRM pe când era preşedinte interimar al organizaţiei de tineret la nivel naţional. Pentru organizaţia PSD Arad, Adrian Mureşan îşi doreşte „constituirea unor echipe puternice şi o organizare eficientă în jurul secţiilor de vot. La întâi ianuarie 2011 vom începe campania electorală, iar promovarea oamenilor pe liste se va face de jos în sus. Organizaţia va decide, nu Biroul”, promite Adrian Mureşan. În ceea ce priveşte viziunea sa despre problemele oraşului, Mureşan a declarat din start că îl va susţine pentru primărie pe... deputatul Ciprian Luca. „Pentru primărie îl voi susţine pe Ciprian Luca. Noi vom fi alternativa la PDL prin ceea ce vom promova. Vom veni cu un plan de guvernare local, astfel încât arădenii să nu mai plătească taxe foarte mari şi să beneficieze de servicii execrabile Ceea ce trebuie să înţeleagă toată lumea este că Primăria şi serviciile publice nu sunt societăţi comerciale şi nu trebuie să scoată profit. Ele trebuie să ofere servicii tuturor cetăţenilor, cel puţin la nivelul taxelor pe care ei le plătesc. Un proiect foarte important al meu şi al lui Ciprian Luca are în vedere UTA. Încet-încet ne pierdem simbolurile şi identitatea, iar echipa UTA este unul din simbolurile acestui oraş. Nu avem voie să ne pierdem identitatea”, a arătat Adrian Mureşan.
Cătălin Ţiţirigă este membru PSD din 1996. În 2008 a preluat organizaţia Sebiş, pe care a dus-o „de la 3,7% la 35,2% la europarlamentare şi 26,9% la alegerile prezidenţiale”. Din anul 2009, Ţiţirigă este preşedinte pe zona Valea Crişurilor la PSD şi vicepreşedinte al partidului la nivel judeţean. Mesajul său către colegii din organizaţia municipală este următorul: „până în septembrie 2011 nu veţi mai recunoaşte organizaţia. Veţi fi în sfârşit mândri că faceţi parte din ea, alături de cei 4000 de membri câţi vor fi în organizaţia noastră la acel moment. Nu va exista nicio secţie de votare care să nu aibă o organizaţie formată din cel puţin 30 de membri activi. Pe fiecare bloc sau stradă vom avea un responsabil social-democrat, va trebui să ne deschidem sedii în toate colegiile şi acolo, în organizaţii, vom stabili candidaţi pentru Consiliul Local – nu în biroul preşedintelui”, le promite Cătălin Ţiţirigă colegilor săi. Arădenilor care nu sunt neapărat membri PSD, Ţiţirigă le transmite că „până în 2012 vom prezenta un proiect alternativ de guvernare al PSD. Nu putem tolera la nesfârşit să fim cel mai scump oraş din ţară la utilităţi. Edilii actuali vor trebui să prezinte decontul real al tuturor lucrărilor din municipiu. Nu putem să tot amânăm modernizarea periferiilor oraşului, iar cu puţină bunăvoinţă, gropile şi belţile de pe străzile lăturalnice din cartiere ar putea dispărea”, şi-a încheiat Cătălin Ţiţirigă mesajul adresat tuturor arădenilor.
Sursa:
Observator.info