Stire

Serviciile sociale oferite de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului vor fi contractate de privaţi

13.09.2010 ⋅ 0 comentarii

Consilierii judeţeni vor vota marţi pentru extinderea sistemului de contractare a serviciilor sociale, flexibilizarea şi accesibilizarea acestuia pentru ONG-uri şi modificarea listei serviciilor sociale care pot fi contractate de către furnizorii privaţi de servicii sociale pentru anul 2010.Se urmăreşte menţinerea la nivelul judeţelor a DGASPC (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului) Arad, cu o structură însă redusă, având un rol preponderent de monitorizare a activităţilor de asistenţă socială şi protecţia copiilor şi de coordonare metodologică a acestora. În această situaţie, se arată în proiectul de hotărâre, o soluţie potrivită poate fi contractarea de servicii sociale.    Creşterea calităţii serviciilor şi reducerea efortului financiar la nive publicAsta înseamnă că un serviciu deja existent în organigrama D.G.A.S.P.C. se transferă spre administrare unui furnizor privat de servicii sociale, în condiţia în care între cei doi intervine un contract prin care toate bunurile mobile şi imobile aflate în patrimoniul serviciului social, la data contractării, rămân în proprietatea D.G.A.S.P.C. În acelaşi timp, managementul serviciilor sociale, strategiile financiare şi de personal trec, pe o perioada de cel mult 3 ani, în administrarea contractantului. „Scopul contractării serviciilor sociale este creşterea calităţii vieţii beneficiarilor prin eficientizarea serviciului şi creşterea calităţii serviciilor oferite şi reducerea efortului financiar la nivelul public”, se arată în proiect..
Parteneriatul public-privat – cheltuieli împărţiteSe pare că D.G.A.S.P.C. Arad participat la proiectul pilot privind contractarea de servicii în domeniul protecţiei copilului, proiect iniţiat de către Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse.În cadrul acestui proiect pilot, dintre cele 5 judeţe selectate, Alba, Arad, Hunedoara, Sibiu, Timiş, judeţul nostru a fost singurul care a obţinut o reuşită notabilă în cadrul procesului de contractare, contractându-se spre Fundaţia „RCE Speranţa copiilor” Casele de tip familial pentru copiii cu dizabilităţi severe Magnolia, Iris şi Orhideea. Casele sunt situate în municipiul Arad, str. Diogene, nr. 6, au o capacitate de 30 de locuri, beneficiarii fiind copii pentru care s-a instituit o măsură de protecţie specială şi care sunt încadraţi într-un grad de handicap.„Aşa cum am observat şi în străinătate, acest tip de parteneriat, public-privat, duce la scăderea cheltuielilor materiale şi de personal tocmai datorită faptului că finanţarea serviciului se împarte între parteneri. De asemenea, o delegare eficientă a atribuţiilor către ONG-uri conduce la o scădere a cheltuielilor materiale şi de personal, care nu este de neglijat”, se mai arată în referat.Aceasta este o soluţie, având în vedere faptul că recent Centrul pentru persoane vârstnice „Grădina lui Ion” a fost închis, beneficiarii fiind transferaţi către consiliile locale şi personalul fiind concediat. Iată şi lista servicilor sociale ce pot fi contractate de către furnizorii privaţi de servicii sociale:- Casele de tip familial din cadrul Compartimentului Lipova – Casa Floarea Soarelui, Casa Beer, Casa Calendula, Casa Curcubeul, Casa Clopoţelul Albastru, Casa Gladiola, Casa Flamingo, Casa Kilzer, Casa Narcisa, Casa Nufărul, Casa Prietenia, Casa R. Blum, Casa David,;- Complex de servicii Sebiş;- Centrul de îngrijire şi asistenţă „Casa noastră Hălmagiu”, precum şi continuarea procesului contractării pentru - Centrul de plasament pentru copii cu dizabilităţi „Orhideea”, serviciu contractat deja dar pentru care expiră perioada contractuală. (D.M.)

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/