Stire

Cheia majorităţii guvernamentale

06.10.2010 ⋅ 0 comentarii

Opoziţia se opinteşte să răstoarne Guvernul. Totuşi, soarta cabinetului Boc nu ţine în primul rând nici de coordonarea dintre pesedişti şi liberali, nici de râvna cu care democrat-liberalii se agaţă de scaunele ministeriale. Cheia majorităţii parlamentare este dată de UDMR. Jocul pe care îl face uniunea maghiarilor este decisiv pentru construcţia unei majorităţi care poate răsturna Guvernul Boc, şi nu e de mirare că UDMR apare zilele acestea, public, mai mult decât de obicei.
Este uşor de dedus că asupra UDMR se fac presiuni din ambele părţi. Pe de o parte, există tentaţia guvernării, puternică în orice partid politic. Puţine formaţiuni politice au acceptat de bună voie şi fără convulsii interne să dea pasărea guvernării din mână pentru cioara de pe gard. Votarea unei moţiuni de cenzură ar arunca UDMR în incertitudinea unor negocieri viitoare.
Pe de altă parte, este de presupus că PSD şi PNL ameninţă reprezentanţii uniunii cu excluderea de la guvernare, pe termen lung, în eventualitatea în care se încăpăţânează să susţină până la capăt un nepopular executiv condus de Emil Boc. În plus, măsurile dure de austeritate impuse de guvernanţi nu deranjează doar majoritatea română, ci şi minoritatea maghiară. Există, din acest punct de vedere, şi o presiune a propriului electorat asupra UDMR.
Tatonarea intensă din aceste zile a scos UDMR din conul de umbră în care uniunea este obişnuită să funcţioneze. Politicienii extrem de pragmatici care conduc UDMR au deschis o cale de dialog cu opoziţia. Chiar vicepremierul Marko Bela şi-a exprimat îndoiala în capacitatea de funcţionare a actualei majorităţi parlamentare, pe motiv că parlamentarii din arcul guvernamental se adună greu pentru a trece legile importante. Este o modalitate elegantă de a atrage atenţia asupra fragilităţii acestei construcţii (de altfel, Bela spunea că „va asculta cu atenţie” posibilitatea realizării unei alte construcţii politice majoritare).
UDMR începe să profite de acest moment, pe care îl găseşte favorabil, pentru a-şi impune punctul de vedere în probleme pe care le consideră prioritare. Astfel, Marko Bela a pus pe agenda Guvernului variante care să conducă, de la 1 ianuarie, la creşteri de salarii în sectorul public. UDMR se desprinde, astfel, de strategia oficială a Guvernului: Emil Boc a decis să meargă înainte, în corul general de fluierături, cu politicile de austeritate bugetară.
Semnalele date de UDMR, printr-o distanţare critică semnificativă faţă de puterea politică, are darul să încurajeze opoziţia. Maghiarii sunt cheia oricărei majorităţi de guvernare în acest moment, sunt conştienţi de asta şi dau semnale că vor să profite de poziţia în care se află. Până la depunerea moţiunii de cenzură a opoziţiei, e loc pentru negociere.

Sursa: Observator.info

Autor: Flavius Ghender ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/