Cetăţenii din T?rnova vor scăpa de problema inundaţiilor după ce primarul Florin Farcaşiu a obţinut finanţare pentru regularizarea albiei celor două p?r?uri
07.10.2010 ⋅ 0 comentarii
De mai bine de 20 de ani, de la vârsta de 24 de ani, Florin Farcaşiu a ales să se îngrijească de bunăstarea comunei Târnova. După fiecare mandat de primar, Farcaşiu se poate mândri cu importante realizări, vizibile chiar şi pentru cineva care vine pentru prima dată în zonă. Acum primarul se mândreşte cu un proiect pentru care s-a luptat de mai mulţi ani să îl realizeze. Este vorba despre regularizarea a 5,5 km din albia pârâurilor Almaş şi Valea Mare care în fiecare an inundau zeci de gospodării.
Comuna Târnova, compusă din şase sate – Târnova, Agrişu Mare, Chier, Arăneag, Drauţ şi Dud – s-a dezvoltat simţitor în ultimii ani, Primăria îngrijindu-se de fiecare sat în parte. În acest mandat, primarul se mândreşte cu colegul său – viceprimarul Cornel Gabor, alături de care se poate ocupa foarte bine de bunul mers al treburilor. „Colaborăm foarte bine iar locuitorii comunei simt acest lucru. Formăm o adevărată echipă şi ne putem baza unul pe celălalt. Atenţia noastră se concentrează asupra comunei şi încercăm să rezolvăm cât mai repede problemele ce apar”, ne explică Florin Farcaşiu.
Problema inundaţiilor se va rezolva în perioada următoare
Încă din 2006 primarul Farcaşiu a depus un proiect de regularizare a albiilor celor două pârâuri – Almaş şi Valea Mare – care, la prima vedere par inofensive însă în fiecare iarnă-primăvară provoacă pagube însemnate pentru câteva zeci de familii. „În sfârşit am primit aprobare pentru acest proiect, finanţarea ridicându-se la 68 miliarde lei vechi, iar în perioada următoare se va organiza licitaţia pentru lucrări. Execuţia va începe anul viitor şi va dura aproximativ 6 luni. Este o veste foarte bună pentru Târnova, o veste mult aşteptată”, spune Florin Farcaşiu. Acesta mai spune că, pe perioada lucrărilor, s-ar putea crea unele disconforturi pentru câteva persoane pentru că utilajele care vor lucra la regularizare vor trebui să treacă şi pe domeniul privat – „Vreau să anunţ oamenii de pe-acum în legătură cu acest aspect. Nu avem ce să facem pentru că utilajele vor trebui să treacă pe undeva, mai ales că o parte din mal este în grădina cetăţeanului. Oricum nu vor fi pagube însă sperăm să nu apară discuţii. Trebuie să ne gândim că la finalul lucrărilor persoanele care aveau locuinţele în zona inundabilă nu vor mai trebui să îşi facă probleme ori de câte ori creşte albia râurilor.”
Totodată a fost construit şi un pod în satul Drauţ iar pentru comunitatea de rromi s-a forat o fântână. „Era o problemă cu alimentarea cu apă pentru comunitatea rromă care trebuia să străbată o distanţă de câteva sute de metri pentru a-şi lua apă. Acum finalizăm o fântână în cartierul lor şi astfel vor putea beneficia mult mai uşor de apă potabilă”, ne explică Cornel Gabor, viceprimarul comunei.
Toate drumurile din cele şase sate sunt pietruite anual
În comună funcţionează două cariere de piatră – la Dud şi la Agrişu Mare, iar firmele care îşi desfăşoară activitatea acolo furnizează Primăriei, anual 5.000 de tone de piatră. Primarul a găsit rapid o utilitate pietrei – „Avem 102 km de străzi în toate cele 6 sate. Pentru că nu ne permitem să le asfaltăm le pietruim în fiecare an. În primul an a fost mai dificil pentru că erau mai degradate dar acum nu mai e nevoie de foarte multă piatră. După cum puteţi vedea străzile sunt într-o stare bună şi nici nu necesită reparaţii dese”, precizează Farcaşiu. Târnovenii aşteaptă finanţarea şi pentru un alt proiect, în valoare de 2.5 milioane euro, depus pe Măsura 3.2.2. şi care prevede asfaltarea a două drumuri comunale, asfaltarea a 5 km de străzi, reabilitarea Căminelor Culturale din Târnova şi Agrişu Mare şi construirea unui centru de primire bătrâni la Arăneag.
24 de biserici şi 6 şcoli
Comuna Târnova deţine un număr impresionant de biserici – 24 la număr iar, în fiecare an, câteva dintre ele primesc ajutor financiar de la primărie. „Anual sprijinim câteva dintre cele 24 iar în curând vor fi 25 pentru că una este în curs de construire la Chier. Acum am acordat fonduri pentru biserica ortodoxă de la Agrişu Mare unde s-au făcut mai multe reparaţii; la biserica penticostală din Drauţ, iar la Dud, la biserica ortodoxă, a fost înlocuit iconostasul acesta urmând a fi sfiinţit în perioada următoare”, spune primarul Târnovei.
Atenţia administraţiei locale se îndreaptă an de an spre şcoală, mai ales că în comună sunt foarte mulţi copii. Aici nu au fost probleme cu desfiinţările doar că unele dintre ele şi-au pierdut personalitatea juridică, devenind structuri. „Tot pentru tineri, lucrăm la amenajarea unui teren sintetic în curtea şcolii de la Târnova. Fundaţia este gata iar acum s-a dus materialul pentru împrejmuire, însă lucrările durează mai mult pentru că le facem în regie proprie, fără finanţarea din alte părţi. Pe viitor vrem să ne extindem şi la celelalte spaţii de sport mai ales că avem două baze sportive în comună”, precizează Farcaşiu. Şi la Agrişu Mare se lucrează la o şcoală nouă şi spaţioasă însă lucrările sunt încetinite pentru că fondurile de la Guvern vin foarte greu. La Târnova, probabil săptămâna viitoare se va finaliza şi un spaţiu de joacă pentru copii
Sursa: Observator.info
Autor: Simina Roz ⋅