Local
Mihaela Vasil: ?Noua lege a pensiilor nu dezavantajează pe nimeni, nu vor mai fi privilegii?
12.10.2010
⋅ 0 comentarii
Mult vehiculata şi dezaprobata nouă lege a pensiilor a făcut valuri şi printre arădeni, cei mai mulţi fiind nemulţumiţi de faptul că punctul de pensie a fost „îngheţat” la 39% din salariul mediu brut, adică 732,8 lei. La Arad, Liga Pensionarilor militează încă de anul trecut pentru obţinerea unui minim de 45% din valoarea salariului mediu brut: „Noi vom continua să cerem drepturile legale ale pensionarilor, drepturi compensatorii pentru persoanele vârstnice, instituirea unui cod al pensionarilor etc.”, a precizat în repetate rânduri Ilie Cerna, preşedintele de onoare al Ligii Judeţene a Pensionarilor Arad. „Exista posibilitatea ca în anul următor cei 45% din salariul mediu brut să-i dezavantajeze pe pensionari, deoarece valoarea reală a unui salariu mediu brut va fi, conform previziunilor, mai mic decât cel de anul acesta (1.836 lei). La modul cum merge economia în acest moment, cea mai bună soluţie este îngheţarea valorii punctului de pensie, decât să existe o creştere acum şi o scădere în anul următor” ne-a explicat Mihaela Vasil, directorul Casei Judeţene de Pensii Arad (CJP).
Cât despre schimbările aduse de noua Lege a pensiilor atât în ceea ce priveşte condiţiile de pensionare, cât şi modul de calcul pentru stabilirea acestora, reprezentantul CJP Arad este de părere că astfel va fi egalitate: „Mi se pare normal ca toţi să beneficiem de aceleaşi legi şi mod de calcul al pensiei. Noua Lege a pensiilor nu dezavantajează pe nimeni şi consider că va face ordine, nu vor mai fi privilegii, ci toţi vom primi pensie după acelaşi regim de calcul, în funcţie de contributivitatea fiecăruia dintre noi”. Astfel, prin dispariţia anumitor privilegii şi aplicarea metodei contributivităţii la calcularea pensiei, statul doreşte să reducă diferenţa dată de pensiile speciale – de exemplu, la Arad, un fost aviator primeşte din septembrie 1.200 de lei în loc de 18.000.
În ceea ce priveşte vârsta de pensionare, femeile ar putea, datorită nepromulgării legii de către Traian Băsescu, să iasă la pensie la vârsta de 63 de ani. În prezent, bărbaţii pot ieşi din câmpul muncii la 62 de ani, iar femeile la 58. „Date fiind condiţiile din ţara noastră, consider că vârsta de pensionare pentru femei stabilită la 63 de ani este mai avantajoasă decât prima variantă, cea de 65. Aşa cum am mai spus, femeile au două job-uri, şi la servici, şi acasă ” crede Mihaela Vasil.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info