Local
Premierul Emil Boc a participat la inaugurarea conductei de gaz Arad-Szeged
15.10.2010
⋅ 0 comentarii
În cursul zilei de ieri a fost inagurată conducta de interconectare Arad-Szeged, care conectează sistemul românesc de gaze de restul Europei, primul pas în direcţia formării unei pieţe eficiente, dar mai ales concurenţiale, în Europa Centrală. Această conductă este, în accepţiunea premierului Boc, care a participat la inaugurarea conductei, o „fereastră de oportunitate pentru proiectul AGRI”. Totodată, premierul român a declarat că finalizarea construcţiei acestui interconector transfrontalier este o „dovadă a eficienţei şi pragmatismului celor două guverne (n.r. România şi Ungaria), dar şi a bunei colaborări cu Uniunea Europeană”. De asemenea, premierul, care a refuzat să dea declaraţii suplimentare, a spus că prin finalizarea acestei conducte se va rezolva şi problema crizei: „Această interconectivitate este importantă pentru dezvoltarea ţării noastre şi consider că investiţiile şi locurile de muncă dezvoltate în acestă zonă sunt cea mai bună soluţie pentru ieşirea din criză”. Şi premierul Ungariei, Viktor Orban a ţinut să precizeze că acest gazoduct este important pentru stabilitatea şi securitatea în zonă: „Succesul stă în colaborările internaţionale. Fără Ungaria şi România nu ar exista o politică echilibrată în zona Europei Centrale. Suntem convinşi că această colaborare va dăinui în timp”. Oficialul maghiar a mai declarat că deja există proiecte noi pentru reţele şi rezervoare comune. „Realizarea conductei Arad-Szeged reprezintă un prim pas dintr-o reţea europeană integrată care va contribui la creşterea flexibilităţii sistemului naţional de transport al gazelor. Ne dorim ca pragmatismul relaţiei noastre să continue”, a mai spus şi Emil Boc.
Prezent la inaugurarea conductei de gaz care leagă Aradul de Szeged, comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a declarat că această conductă de înaltă presiune va contribui la siguranţa în zonă. „Azi vedeţi primul pas în formarea unei pieţe în plan european. Singurul drum este realizarea unei structuri reale. Azi e doar o idee, dar toţi muncim pentru a ajuge la această situaţie reală”, a spus şi Zsolt Hernadi, preşedintele grupului Mol.
Prin conducta care are o lungime totală de 109 km (62 pe teritoriul nostru) şi o capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an, ţara noastră a reuşit să facă o deschidere către piaţa europeană de gaze, putând ca în acest mod să nu mai depindă de gazul rusesc, urmând ca anul următor să se finalizeze şi conducta România-Bulgaria.
Din păcate, deşi evenimentul a fost unul de importanţă majoră pentru ţara noastră, implicit pentru Arad, organizarea a făcut ca partea română să fie marginalizată. Accesul la discuţii a fost îngrădit, iar premierul Emil Boc a refuzat, deşi era cuprinsă în program o întrevedere cu presa, să dea vreo declaraţie.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info