Intersecţii supravegheate video, străzi modernizate, blocuri noi şi canalizare - la Lipova
15.10.2010
⋅ 0 comentarii
Drumuri reabilitate şi intersecţii supravegheate prin camere video, aceasta este acum imaginea oraşului Lipova, numit şi Perla Banatului. Toate aceste lucruri vor fi posibile datorită unui proiect depus de Primăria din Lipova, în momentul de faţă, proiectul tehnic aflându-se la Ministerul Dezvoltării Regionale pentru completarea unor documente, după care urmează să fie semnat contractul ca apoi, conform procedurilor, să demareze licitaţia şi apoi execuţia lucrărilor. “În proiect sunt prevăzute montarea a 59 de camere de luat vederi în intersecţiile cele mai importante din oraş. Pentru aceste camere şi montarea lor, în proiect este prevăzut un buget de 45.000 de euro” declară primarul din Lipova, Marius Jurcă, aflat în al doilea an al primul său mandat pe fotoliul de edil al oraşului. De asemenea, în curând oraşul de pe Valea Mureşului va avea şi o nouă Casă de Cultură. În acelaşi proiect este prevăzută transformarea Casei Armatei în Casă de Cultură pe bani proveniţi din aceeaşi finanţare.
Străzi modernizate şi lucrări pe punct de finalizare
Acelaşi proiect prevede modernizarea unui număr de 14 străzi din oraş, fiind cuprins şi centrul istoric al localităţii, pentru aceste lucrări fiind alocată cea mai mare parte din suma aprobată. “Modernirea acestor străzi cuprinde atât partea de canalizare menajeră şi pluvială, cât şi partea de infrastructură. Mai exact este vorba despre carosabil şi trotuare, dar ne vom ocupa şi de spaţiile verzi de pe aceste străzi, care de asemenea sunt foarte importante pentru imaginea unui oraş şi pentru cei care locuiesc în el” spune edilul.
Şi până în prezent administraţia locală s-a îngrijit de spaţiul verde din localitate, fiind amenajate rondouri cu flori, alei şi au fost montate băncuţe, iar pentru localnicii mai mici, copiii, a fost pus la punct un părculeţ cu loc de joacă, tobogane şi leagăne.
Operaţiunea de reabilitare nu va fi deloc uşoară, având în vedere că în partea centrală a oraşului, carosabilul este format din piatră cubică, care trebuie remontată, pentru că face parte din patrimoniu, însă primarul este optimist şi sigur că se vor găsi soluţiile cele mai bune pentru ca oraşul să fie modernizat şi în acelaşi timp să-şi păstreze încărcătura istorică. “Sperăm ca până în luna decembrie să aibă loc semnarea contractului, să efectuăm demersurile prevăzute pentru licitaţie şi apoi în primăvara anului viitor să începem efectiv lucrările de modernizare”. Şi în momentul de faţă în Lipova se lucrează, mai ales pe strada Timişorii, care este la un pas de finalizare, fiind vorba despre canalizare, asfaltare şi montare de borduri. Lucrările de asfaltare a unei părţi de carosabil din oraş au început din vara anului trecut, Primăria fiind ajutată şi de firmele care deţin carierele de piatră din zonă. Buna colaborare dintre cele două părţi este evidenţiată şi de contractele de sponsorizare obţinute de la două firme, în valoare de 190.000 de lei, bani investiţi în modernizarea a două străzi. Anul acesta administraţia locală a predat Consiliului Judeţean DJ 682 (doi kilometri) spre Ususău, în vederea reasfaltării, lucrări care vor avea loc în cursul anului viitor. Nu a fost pierdută din vedere nici o viitoare centură a oraşului pentru fluidizarea traficului de pe DN7 care tranzitează oraşul, fiind vorba mai ales de TIR-uri şi autovehicole de mare tonaj. “Sperăm să se stabilească şi centura oraşului, pentru că au fost depuse trei proiecte în acest sens. De asemenea, am discutat cu domnul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Eusebiu Pistru, pentru predarea viaductului Ministerului, în vederea refacerii asfaltului”.
Documentaţia pentru apartamentele ANL destinate militarilor, depusă
de administraţia locală
Autoritatea locală din Lipova a bătut palma cu Ministerul Apărării Naţionale, obţinând terenul de lângă Băile Lipova aparţinând Ministerului, fiind vorba despre o suprafaţă de aproximativ 100 de hectare la ieşire spre Şiştarovăţ. În schimb, aşa cum a fost înţelegerea, a fost predată documentaţia pentru 100 de apartamente ANL. Blocurile respective vor fi destinate militarilor care vor lucra la Batalionul din Radna, fiind vorba despre aproximativ 700 de cadre militare. “Pentru noi concretizarea acestui proiect ar fi practic o gură de oxigen. Unitatea Militară din zona noastră are o reală tradiţie care merită păstrată. De asemenea, este cunoscut faptul că unităţile militarea au ridicat potenţialul economic al locurilor în care sunt amplasate şi sperăm ca acest lucru să se întâmple din nou” . Noile blocuri vor fi amplasate în vecinătatea celorlalte, acest lucru ducând la o dezvoltare a zonei oraşului, având în vedere că, după cum spune primarul, “Acolo există grădini private care sigur se vor vinde la preţuri bune pentru construirea de apartamente”.
Proiecte şi investiţii în unităţile de învăţământ
Administraţia locală din Lipova are în vizor şi unităţile de învăţământ din localitate, care au fost cuprinse în proiecte de reabilitare. Grupul Şcolar „Sever Bocu” se bucură de un proiect de reabilitare câştigat de anul trecut în valoare de nouă miliarde de lei vechi (+ TVA). Cu aceşti bani, s-a schimbat tâmplăria cu geamuri de tip termopan, s-a modernizat instalaţia de încălzire termică, schimbându-se caloriferele şi cazanele, dar s-a avut în vedere şi refacerea faţadei şi renovarea cantinei şi a internatului. Şi pentru Grupul Şcolar „Atanasie Marienescu”, administraţia locală ar avea planuri mari de modernizare, Şcoala Generală din Radna fiind comasată (din punct de vedere administrativ) cu acest liceu.
Sursa:
Observator.info