Tot mai săraci, pensionarii arădeni găsesc ultima soluţie la magazinele de tip ?Economat?
20.10.2010
⋅ 0 comentarii
Cu pensiile mici, cu datorii la bănci, cu împrumuturi de la C.A.R., cu frica unei ierni grele, pensionarii arădeni se uită la fiecare bănuţ. Iar greul de acum vine, o dată cu intrarea în sezonul de iarnă şi cu scumpirea alimentelor şi creşterea plăţilor la utilităţi. Tocmai de aceea, pe foarte mulţi dintre pensionarii arădeni îi găsim la cumpărături la Economat: „Toate cumpărăturile mi le fac de aici. Preţurile sunt accesibile, servirea ireproşabilă. Sunt şi membru CARP, dar aici găsim tot ce avem nevoie, la preţuri mai mici”, ne-a spus Ana Bundiş, aflată la cumpărături. „Zilnic, aproximativ 150 de pensionari vin să-şi facă de aici cumpărăturile. Cel mai plin e în jurul amiezii, joia, când e zi de peşte şi mai ales în zilele de pensie”, ne-a explicat Elena Mugur, care vinde la Economatul din Piaţa Avram Iancu de 11 ani.
De la acest Economat nu cumpără doar membrii CARP, ci şi arădenii cu salarii mici şi chiar şi angajaţii Primăriei, care vin în special joia, când aici se aduce peşte proaspăt. Totuşi, în această perioadă, produsele cu cea mai mare trecere sunt mierea, în special cea polifloră, biscuiţii simpli, telemeaua, dar şi ...ciocolata: „În special vracurile trec cel mai bine, dar şi dulciurile, pentru nepoţi. Pensionarii arădeni sunt mai chibzuiţi în această perioadă şi vin şi-şi fac provizii”, ne-a mai spus vânzătoarea. Magazinul practică preţuri subvenţionate, cu un adaos comercial mic, astfel că aici se pot găsi produse mai ieftine, la preţ de producător. De exemplu, un kilogram de biscuiţi vrac costă 6,1 lei, unul de telemea 12,70, uleiul 5,60 lei, zahărul 3,3 lei, orezul 4 lei, făina 1,7 lei, pâinea 1-2,2 lei, mierea poate fi achiziţionată de la 15 lei, pateu 2,3 lei (200 grame) ş.a. . „De aici cumpăr mereu miere. Preţul e accesibil” ne-a spus şi Mihai Bujor, un arădean care a dat comanda şi a fugit la muncă. „Se cunoaşte o scădere, pensionarii arădeni care ne trec pargul având la dispoziţie mult mai puţini bani ca în anii trecuţi”, mai spune vânzătoarea de la Economat, în timp ce serveşte clienţii veniţi după pâine şi telemea.
„Aici vin şi-şi mai descarcă şi sufletul”
Cu sufletul plin de amărăciune, zeci de pensionari arădeni caută ce e mai ieftin pentru a-şi încropi o masă. Au lucrat o viaţă, iar acum din pensia pe care o au de abia pot ieşi la liman, îngrijoraţi de iarna care se prevesteşte a fi una cu geruri ce depăşesc -30 de grade (14.000 de pensionari din Arad primesc doar 350 de lei pe lună, adică pensia socială minim garantată). Bani puţini, nevoi multe – aşa că se limitează la strictul necesar. Carnea? Un lux, permis uneori la sărbători. „Sunt impresiontă de ce văd zilnic, de ce aud de la ei. Cel mai tare mă întristează faptul că sunt foarte multe cazuri care au copii care nu îi îngrijesc şi chiar îi bat”, ne povesteşte cu lacrimi în ochi Elena Murgu. În cei 11 ani de când lucrează aici s-a întâlnit cu cazuri deosebite, iar acum este îngrijorată de soarta unei bătrâne: „Abia venea în cârje să facă cumpărăturile. Am întrebat-o dacă nu are cine să o ajute şi mi-a zis că are o fată care bea şi o mai bate. Nu mai ştiu nimic de ea, nu a mai venit”. În vânzătoarea de la Economat mulţi pensionari arădeni şi-au găsit un sprijin, aici îşi mai descarcă sufletul prea plin de necazurile prin care trec, după o viaţă de trudă.
Sursa:
Observator.info