Local
Guvernul Boc răm?ne ?n funcţie. Parlamentarii arădeni, vot fără surprize
28.10.2010
⋅ 0 comentarii
Moţiunea de cenzură a opoziţiei, intitulată “Moţiunea României majoritare, moţiune populară”, a întrunit doar 219 voturi “pentru”, faţă de cele 236 necesare pentru adoptare, un singur vot fiind anulat. Din totalul de 470 de parlamentari la dezbaterea moţiunii de cenzură au participat 414, dintre care au votat doar 220. Votul s-a desfăşurat fără mari surprize, un singur parlamentar PDL alegând să îşi anuleze votul. Ceilalţi parlamentari care fac parte din partidele care susţin Guvernul Boc nu au votat deloc sau au părăsit sala. Nu s-au înregistrat surprize nici în ceea ce-i priveşte pe parlamentarii arădeni: cei de la putere au rămas în sală dar nu au votat, pe când cei trei din opoziţie au votat „pentru”.
„Mâine facem un nou pas înainte pentru reforma statului”
Guvernul Boc a primit girul Parlamentului de a continua aplicarea planului de guvernare asupra căruia s-a angajat. Acest lucru este subliniat de deputatul PDL Iustin Cionca. „Urmează ca mâine (azi, n.r.) să ne asumăm răspunderea pe Legea Educaţiei, de această dată va trebui noi să ne mobilizăm şi să fim prezenţi în sală. Va fi un nou pas înainte pentru reforma statului. Au fost surprize doar pentru cei care au crezut în PSD şi au stat în ploaie. Victor Ponta s-a folosit de oameni pentru a-şi atrage capital politic, era clar că nu vor strânge numărul necesar de voturi”, a declarat Cionca. Deputatul Adrian Niţu subliniază la rândul său încercarea PSD de „a face campanie politică în loc să dea dovadă de solidaritate. În loc să muncim împreună în Parlament pentru a da legi, ei şi-au făcut campanie. În Parlament pleacă de la lucrările din comisii şi nu participă la plen, dar şi-au găsit să facă această moţiune. Mai grav este că au momit oamenii să vină la Bucureşti. Printre manifestanţi au reuşit să găsească şi un urmărit general printre cei reţinuţi pentru instigare (11 persoane au fost reţinute pentru instigare la ruperea cordonului jandarmi, n.r.), au fost şi ultraşi din galeriile din Bucureşti”, a arătat deputatul Niţu. Deputatul UDMR, Farago Petru, speră ca „de la întâi ianuarie să crească salariile cu cât mai mult posibil. Ne asumăm în continuare guvernarea, suntem conştienţi că aceste manifestaţii exprimă nemulţumirile unei foarte mari părţi a populaţiei”, a conchis deputatul UDMR de Arad.
„Parlamentarii sunt în slujba oamenilor, nu a partidului”
Opoziţia anunţă, prin parlamentarii săi, că va continua eforturile de demitere a Guvernului. „Avem un program de activităţi până când se va vota Legea Bugetului. Cei care ne-au zis că votează moţiunea au fost absenţi.. Strategia de a nu-i lăsa să fie prezenţi în sală a fost foarte bună pentru ei, dar a intrat în contradicţie cu atribuţia fiecărui parlamentar de a vota. Parlamentarii sunt în slujba oamenilor, nu a partidului”, a declarat senatorul PSD Avram Crăciun. Colegul său de partid, deputatul Ciprian Luca priveşte cu pesimism spre viitor. „Nu ştiu ce va urma în continuare, Guvernul va continua probabil să ia măsuri prin care să sufoce populaţia României”, a fost declaraţia deputatului Ciprian Luca. Liberalul Mihăiţă Calimente insistă la rândul său pe dispoziţia dată parlamentarilor PDL de a nu vota deloc. „Atunci când au hotărât să interzică dreptul de vot al parlamentarilor PDL, am ştiut că nu va trece moţiunea. În nicio ţară democratică nu s-a mai întâmplat aşa ceva. A fost o hotărâre impusă cu forţa, parlamentarii puterii au fost strânşi cu uşa. Oamenii nu au mai avut curaj să voteze pentru că liderii PDL au demonstrat că nu au încredere în ei. Când terorizezi ţara şi proprii parlamentari, rezultatele sunt pe măsură”, au fost cuvintele dure folosite de Mihăiţă Calimente.
Astăzi, Guvernul Boc îşi va asuma răspunderea pe Legea Educaţiei, amendarea actului normativ trenând de mai multe luni în comisiile de la Senat. Din câte se pare, opoziţia nu va depune o moţiune de cenzură ca răspuns la acest act al Guvernului.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info