Local
Primarii de oraşe cu mai puţin de 10,000 de locuitori susţin desfiinţarea primăriilor de comune mici, ?n ideea ?ntăririi propriului statut
09.11.2010
⋅ 0 comentarii
A intrat deja în dezbaterea Senatului proiectul de lege care prevede ca oraşele care au mai puţin de 10.001 locuitori, respectiv comunele cu mai puţin de 5000 de cetăţeni cu drept la vot să fie retrogradate la nivelul de comune şi sate.
În judeţul nostru sunt 13 primării de comune care nu au nici măcar 1.500 de locuitori, iar în ceea ce priveşte oraşele, în pericol se află Sebiş (cu 6.355 de locuitori), Pâncota (7.587 locuitori), Nădlac (8.050 locuitori), Curtici (8.128 de locuitori), Chişineu-Criş (8.318 locuitori) şi chiar şi Ineu (9.576 de locuitori).
Initiaţorul proiectului, senatorul PDL Nicolae Dobra, susţine că noua reglementare va reduce cheltuielile legate de plata salariilor angajaţilor din administraţiile locale şi că va stopa intrarea în faliment a unor administraţii locale, care în prezent sunt în imposibilitate de plată.
Se pare că inspectorii guvernamentali au fost trimişi în teritoriu, încă din luna iunie, pentru a evalua situaţia financiară a primăriilor din toată ţara. Primarii arădeni sunt de acord cu desfiinţarea comunelor mici, care vor fi preluate de oraşe, acestea din urmă reuşind în acest fel să-şi completeze numărul de locuitori ca să treacă pragul critic prevăzut de proiect.
Primarul din Curtici, Nicolae Aaniţei, este de acord cu reducerea numărului de primării din judeţ. „Eu aş fi chiar mai radical. Nu aş mai păstra mai mult de 15 primării, plus municipiul Arad. Trebuie să depăşim faza în care fiecare primărie se dezvoltă separat, să avem o privire de ansamblu. O administraţie ar trebui să deservească 25 000 de locuitori. De exemplu, Curtici ar trebui să preia comunele din jur. Mie îmi place modelul italian, unde există primării maximale şi minimale. La Macea, de exemplu, ar putea să rămână o primărie minimală, unde lumea poate să plătească taxe, să depună cereri. În schimb, centrul administrativ ar trebui să preia unele servicii, cum este contabilitatea” spune primarul. Aaniţei nu se cramponează de titlul de oraş pentru Curtici. „Oraş sau comună, contează mai puţin denumirea. Ce, Curtici sau Pecica arată acum ca nişte oraşe? Important este că aceste localităţi trebuie dezvoltate”, spune primarul din Curtici.
Gheorghe Burdan, primarul oraşului Chişineu-Criş, nici nu vrea să audă de desfiinţare în aceeaşi propoziţie cu oraşul pe care îl conduce: „Înţeleg să desfiinţeze Pecica sau Sântana, care sunt oraşe noi, dar Chişineu-Criş este oraş din 1968. Am făcut investiţii, avem toate utilităţile. Sunt 50.000 de oameni care gravitează în jurul oraşului nostru. Pecica şi Sântana da, alea nu sunt oraşe. Chişineu-Criş nu a fost făcut pe criterii politice, cum se face acum. Avem canalizare, termoficare... arătăm a oraş cât de cât. Dacă e vorba ca locuitorii comunelor să aparţină de noi, atunci sunt pentru”.
Nici primarul oraşului Sebiş, Gheorghe Feieş, nu salută o asemenea iniţiativă: „Este o prostie să desfiinţezi un oraş din 1968, ca Sebiş, cu infrastructură de oraş. Cu comunele şi satele sunt de acord, dar noi avem drumuri, telecomunicaţii, centre bancare şi comerciale... Sunt sigur că vor fi desfiinţate mai puţine oraşe şi mai multe comune. Este bine să se facă o reîmpărţire şi oraşele să se consolideze ca centre zonale”, susţine edilul.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info