Local
Evaluarea casei lui Gheorghe Falcă nu este gata, pentru că primarul nu l-a plătit pe expert
10.11.2010
⋅ 0 comentarii
Expertiza privind valoarea casei şi a terenului de pe strada I.L. Caragiale, care aparţin primarului Gheorghe Falcă, nu a fost depusă până ieri în instanţă, pentru că evaluatorul nu a primit întreaga sumă cu care trebuia remunerat, şi anume 1.200 de lei, ci doar 500 de lei. Banii trebuiau să fie plătiţi de Gheorghe Falcă, al cărui avocat a solicitat stabilirea valorii pe piaţă a respectivelor imobile la data de 2 martie 2005. Expertiza ar urma să fie introdusă în dosarul „Fabrica de Zahăr”, în care primarul este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu.
Expertul judiciar Aster Carolina a primit un alt termen până la care poate depune rezultatul evaluării: 22 noiembrie, iar evaluarea terenului fostei fabrici de zahăr trebuie să fie gata şi ea până în 23 noiembrie.
Avocatul lui Falcă a reprezentat ieri şi interesele lui Vasil şi Demeter
Petru Prohorov, martorul citat de 5-6 ori până acum în acest proces, a riscat ieri să fi venit degeaba până la Arad (din Timişoara), pentru că avocaţii Radu Vasil şi Francisc Demeter au cerut în scris amânarea judecării. Apărătorii celor de la Elecon nu s-au prezentat la termen, motivându-şi absenţa prin faptul că nu li s-a comunicat rezultatul expertizei. Judecătorul nu a amânat cauza, pentru că avocatul lui Gheorghe Falcă a fost de acord să îi reprezinte de data asta şi pe cei doi, acuzaţi de dare de mită către clientul său.
Petru Prohorov, fost expert judiciar şi evaluator ANEVAR, în vârstă de 74 de ani, a susţinut că a fost un bun evaluator, dar că are probleme de sănătate şi nu îşi mai aminteşte prea multe lucruri legate de evaluarea terenului fostei fabrici de zahăr de la Arad, evaluare pe care a făcut-o pentru SC Plaza Timişoara. Ceea ce şi-a amintit a fost metoda aplicată la evaluare: comparaţia prin bonitare. Aceasta nu era la vremea respectivă reglementată prin lege, dar era recomandată de Corpul Experţilor. „Era cea mai apropiată de realitate”, a susţinut Prohorov în faţa instanţei. Aplicarea acestei metode înseamnă luarea în considerare a amplasamentului imobilului, a utilităţilor de care beneficiază şi de variaţia preţurilor terenurilor la acea vreme. „Era cea mai uzitată metodă la ora respectivă, era în vogă”, a întărit fostul evaluator.
Evaluarea timişoreană pentru terenul fostei fabrici: 87,33 euro/mp
Prohorov a constatat la faţa locului că utilităţile nu funcţionau pe terenul în cauză. Cu toate astea, preţul pentru un metru pătrat de teren a fost stabilit la 87,33 euro. Acelaşi teren fusese vândut cu puţin timp în urmă cu 16 euro/ mp, de către primăria Arad, către Elecon, în urma unor negocieri şi a unei expertize plătite de cumpărător.
Flora Popa, funcţionar public în primăria Arad, inculpată şi ea în acest dosar, a încercat prin întrebările pe care i le-a adresat martorului, să inducă ideea că evaluatorul din Timişoara nu a ţinut seama de restricţiile din PUG (Planul de Urbanism General) referitoare la teren, şi nici de faptul că exista un proprietar pentru teren şi altul pentru clădirile de pe el. Martorul nu şi-a mai amintit aceste date, cert este însă că valoarea terenului de peste 52.000 mp a fost stabilită atunci la peste 4.700.000 de euro. Cauza va fi reluată marţi, 23 noiembrie, de la ora 12. Până atunci cele două expertize, pentru terenul fostei fabrici şi pentru casa primarului, ar trebui să fie depuse în instanţă.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info