Local
Numărul autoturismelor furate din străinătate şi depistate la graniţa arădeană s-a dublat
12.11.2010
⋅ 0 comentarii
În primele zece luni ale anului, poliţiştii de frontieră arădeni au descoperit 21 autovehicule (14 autoturisme, 3 automarfare şi 4 tractoare) ce figurau furate din străinătate. Cele mai căutate maşini de lux sunt mărcile BMW şi Mercedes
Traficul cu atoturisme de lux furate din străinătate este, în continuare, o problemă cu care se confruntă poliţiştii de frontieră arădeni. Aceştia au oprit, de la începutul anului, nu mai puţin de 21 de autovehicule care figurau a fi furate din străinătate. „Furnizorul” principal de maşini furate rămâne Italia, urmată îndeaproape de Germania şi Ungaria, iar persoanele implicate sunt în majoritate cetăţeni români, dar şi moldoveni, ucraineni, austrieci, italieni şi turci. Statisticile arătă evoluţii îngrijorătoare ale acestui fenomen: în perioada similară a anul 2009, au fost depistate 10 autovehicule furate în străinătate.
Pentru identificarea şi indisponibilizarea autoturismelor reclamate ca fiind furate, sub supravegherea directă a Parchetelor, poliţiştii de frontieră arădeni au colaborat cu structurile similare din statele membre U.E., iar pe linia combaterii traficului cu maşini furate s-au întocmit 12 dosare penale. „Din analizele efectuate de poliţiştii de frontieră în cazurile depistate în zonele de competenţă, s-a stabilit că reţelele de traficanţi sunt organizate pe două tipuri mari, respectiv cele specializate în furtul autoturismelor de lux şi cele specializate în furtul celor de categorie mijlocie. Analizele mai arată că „se practică” frauda la asigurări şi furtul la comandă, deturnarea sau frauda la firmele de închirieri” a precizat purtătorul de cuvânt al IJPF Arad, Mihaela Leş.
În majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul maşinilor furate, au declarat că nu ştiau că acestea se află în atenţia autorităţiilor ca fiind furate, ei fiind doar „cumpărători de bună credinţă”. Au fost şi cazuri în care aceştia au susţinut că au primit o sumă de bani – până la 500 de euro - pentru a aduce maşina în România, dar nu ştiau că aceasta ar fi furată. „Vom continua - independent sau în colaborare cu celelalte instituţii cu competenţă din ţară şi străinătate - să întreprindem măsuri ferme pe linia combaterii acestui fenomen infracţional transfrontalier, de natură să aducă prejudicii atât economiei naţionale, cât şi persoanelor de bună credinţă”, a mai precizat Mihaela Leş.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info